Bez glutenu/ Śniadania

Placuszki bananowe z serkiem, bez słodzenia

Ostatnio na mój instagram wrzucałam zdjęcia placków idealnych, smażonych bez tłuszczu. Placki są idealne wielopłaszczyznowo - banalne, uniwersalne (wyjdą z każdą mąką/płatkami, na upartego nawet bez), nie trzeba ich słodzić, a są super słodkie, robi się je w 2 minuty. W dodatku zawierają banana - a z definicji wszystko co z bananem jest pyszne, czyż nie? Ostatnio mam na nie straszną fazę, więc dziele się z Wami przepisem na placuszki z serka wiejskiego, o który pare osób pytało. Chociaż jestem pewna, że sami takie już dawno wykombinowaliście!

Placuszki z serka wiejskiego i banana

Drukuj przepis
Porcje: 1 porcja placuszków (widoczna na zdjęciu) bez dodatków dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 347 Kalorie
  • 41g Węglowodany
  • 13g Tłuszcze
  • 18,5g Białko

Składniki

  • 1 mały banan (100g po obraniu)
  • 1 duże jajko
  • 75 g serka wiejskiego
  • 10 g płatków jaglanych
  • 10 g mąki (u mnie ryżowa)
  • 5 g wiórków kokosowych
  • kilka truskawek

Przgotowanie

1

Uwaga - najkrótszy opis świata:

2

Składniki (oprócz truskawek rzecz jasna) zblendować, na dobrze rozgrzaną patelnię wlewać ciasto porcjami tworząc okrągłe placuszki, przykryć, smażyć na średnim ogniu, gdy zaczną u góry bombelkować - odwrócić i smażyć jeszcze minutę lub dwie.

3

Podawać z owocami, jogurtem lub nutellą jeśli macie dzień dziecka.

Fit placki twarogowe
Bardzo sympatyczny, nie obciążający żołądka posiłek przedtreningowy! 
Jeśli lubicie tego typu placki, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu na owsiane placuszki z koktajlem truskawkowym.

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    gin
    2 maja 2017 o 14:13

    O mniam, wyglądają przepysznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    2 maja 2017 o 17:43

    Świetnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Dorota
    2 maja 2017 o 19:19

    Jakie płatki jaglane polecasz? Co innego ewentualnie?

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    3 maja 2017 o 18:28

    Sama robię podobne placki i je uwielbiam <3 szybkie i smaczne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 maja 2017 o 18:34

    Są pyszne! Niestety nie wyszły mi takie piękne jasne, ale i tak są super.

    • Odpowiedz
      Agata
      4 maja 2017 o 08:52

      Muszę przyznać, że tu duużą rolę odgrywa patelnia! Mam nową, na starej już nie takie piękne wychodziły 😉 Ciesze się, że jednak smaczne!

  • Odpowiedz
    ketmia
    4 maja 2017 o 06:22

    Wyglądają mega! *_* Da radę czymś zastąpić serek wiejski?

    • Odpowiedz
      Agata
      4 maja 2017 o 08:53

      Zapewne twaróg lub jogurt 🙂 jeśli całkiem bez nabiału to jakieś 2 łyżki kaszy jaglanej!

    • Odpowiedz
      ketmia
      4 maja 2017 o 18:35

      Właśnie bez nabiału. Spróbuję w takim razie z kaszą. 🙂

  • Odpowiedz
    Trener personalny - Albert Kośmider
    5 maja 2017 o 14:38

    Jak zwykle zamieściłaś kolejny świetny przepis. Dzięki!

  • Odpowiedz
    doradztwo dla restauracji katowice
    6 maja 2017 o 18:19

    Placuszki wyglądają bardzo smacznie! Uwielbiam takie proste i szybkie w wykonaniu desery 🙂

  • Odpowiedz
    Anna Górnik
    6 maja 2017 o 19:01

    Czym moge zastapic platki jaglane?

    • Odpowiedz
      Agata
      6 maja 2017 o 19:44

      Tak jak w opisie – wyjdą z każdymi płatkami 🙂 możesz też po prostu użyć 20g mąki.

  • Odpowiedz
    Anna
    9 maja 2017 o 16:09

    Właśnie szukałam takiego przepisu! Świetny pomysł na lekki posiłek.

  • Odpowiedz
    Monika Wrona
    10 maja 2017 o 14:31

    Moja patelnia stwierdziła, że nie poradzi sobie z tymi placuszkami :(, a szkoda bo wyglądają wspaniale i na pewno smakują świetnie, bo zapach sam był obłędny. 🙂

  • Odpowiedz
    ortopeda kraków prywatnie
    11 maja 2017 o 17:58

    Świetny przepis! W połączeniu ze świeżymi owocami na pewno smakują niesamowicie.

  • Odpowiedz
    flymetothespoon
    15 maja 2017 o 18:53

    Ja jestem tak uzalezniona od placuszków i nalesników, że kupiłam sobie taką elektryczną patelnię do nalesniorów, jest boska! Nic nie przywiera, nie trzeba żadnego tłuszczu,a mam ja już chyba 5 lat i jest w ciągłym uzyciu. A Twoje placuszki wyglądają pięknie:)

  • Odpowiedz
    Patrycja
    16 maja 2017 o 13:51

    Chyba już wiem, co jutro zjem na śniadanie <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 maja 2017 o 16:14

    Wygląda naprawdę smacznie, a i wartości odżywcze wyglądają przyzwoicie. 🙂
    Chciałbym zapytać… Czy planujesz wrzucić też jakieś wpisy na temat kawy? Ostatnio zainteresowałem się róznymi gatunkami, wchodząc na stronę Etno Cafe (Jeśli jesteś zainteresowana tym tematem zobacz więcej i chciałbym wykorzystać kilka gatunków kaw do różnych przepisów.

  • Napisz komentarz