Ostatnio na mój instagram wrzucałam zdjęcia placków idealnych, smażonych bez tłuszczu. Placki są idealne wielopłaszczyznowo - banalne, uniwersalne (wyjdą z każdą mąką/płatkami, na upartego nawet bez), nie trzeba ich słodzić, a są super słodkie, robi się je w 2 minuty. W dodatku zawierają banana - a z definicji wszystko co z bananem jest pyszne, czyż nie? Ostatnio mam na nie straszną fazę, więc dziele się z Wami przepisem na placuszki z serka wiejskiego, o który pare osób pytało. Chociaż jestem pewna, że sami takie już dawno wykombinowaliście!
Placuszki z serka wiejskiego i banana
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 347 Kalorie
- 41g Węglowodany
- 13g Tłuszcze
- 18,5g Białko
Składniki
- 1 mały banan (100g po obraniu)
- 1 duże jajko
- 75 g serka wiejskiego
- 10 g płatków jaglanych
- 10 g mąki (u mnie ryżowa)
- 5 g wiórków kokosowych
- kilka truskawek
Przgotowanie
Uwaga - najkrótszy opis świata:
Składniki (oprócz truskawek rzecz jasna) zblendować, na dobrze rozgrzaną patelnię wlewać ciasto porcjami tworząc okrągłe placuszki, przykryć, smażyć na średnim ogniu, gdy zaczną u góry bombelkować - odwrócić i smażyć jeszcze minutę lub dwie.
Podawać z owocami, jogurtem lub nutellą jeśli macie dzień dziecka.
Jeśli lubicie tego typu placki, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu na owsiane placuszki z koktajlem truskawkowym.
19 komentarzy
gin
2 maja 2017 o 14:13O mniam, wyglądają przepysznie! 🙂
Kinga
2 maja 2017 o 17:43Świetnie! 🙂
Dorota
2 maja 2017 o 19:19Jakie płatki jaglane polecasz? Co innego ewentualnie?
ChocoMonster
3 maja 2017 o 18:28Sama robię podobne placki i je uwielbiam <3 szybkie i smaczne 🙂
Anonimowy
3 maja 2017 o 18:34Są pyszne! Niestety nie wyszły mi takie piękne jasne, ale i tak są super.
Agata
4 maja 2017 o 08:52Muszę przyznać, że tu duużą rolę odgrywa patelnia! Mam nową, na starej już nie takie piękne wychodziły 😉 Ciesze się, że jednak smaczne!
ketmia
4 maja 2017 o 06:22Wyglądają mega! *_* Da radę czymś zastąpić serek wiejski?
Agata
4 maja 2017 o 08:53Zapewne twaróg lub jogurt 🙂 jeśli całkiem bez nabiału to jakieś 2 łyżki kaszy jaglanej!
ketmia
4 maja 2017 o 18:35Właśnie bez nabiału. Spróbuję w takim razie z kaszą. 🙂
Trener personalny - Albert Kośmider
5 maja 2017 o 14:38Jak zwykle zamieściłaś kolejny świetny przepis. Dzięki!
doradztwo dla restauracji katowice
6 maja 2017 o 18:19Placuszki wyglądają bardzo smacznie! Uwielbiam takie proste i szybkie w wykonaniu desery 🙂
Anna Górnik
6 maja 2017 o 19:01Czym moge zastapic platki jaglane?
Agata
6 maja 2017 o 19:44Tak jak w opisie – wyjdą z każdymi płatkami 🙂 możesz też po prostu użyć 20g mąki.
Anna
9 maja 2017 o 16:09Właśnie szukałam takiego przepisu! Świetny pomysł na lekki posiłek.
Monika Wrona
10 maja 2017 o 14:31Moja patelnia stwierdziła, że nie poradzi sobie z tymi placuszkami :(, a szkoda bo wyglądają wspaniale i na pewno smakują świetnie, bo zapach sam był obłędny. 🙂
ortopeda kraków prywatnie
11 maja 2017 o 17:58Świetny przepis! W połączeniu ze świeżymi owocami na pewno smakują niesamowicie.
flymetothespoon
15 maja 2017 o 18:53Ja jestem tak uzalezniona od placuszków i nalesników, że kupiłam sobie taką elektryczną patelnię do nalesniorów, jest boska! Nic nie przywiera, nie trzeba żadnego tłuszczu,a mam ja już chyba 5 lat i jest w ciągłym uzyciu. A Twoje placuszki wyglądają pięknie:)
Patrycja
16 maja 2017 o 13:51Chyba już wiem, co jutro zjem na śniadanie <3
Anonimowy
17 maja 2017 o 16:14Wygląda naprawdę smacznie, a i wartości odżywcze wyglądają przyzwoicie. 🙂
Chciałbym zapytać… Czy planujesz wrzucić też jakieś wpisy na temat kawy? Ostatnio zainteresowałem się róznymi gatunkami, wchodząc na stronę Etno Cafe (Jeśli jesteś zainteresowana tym tematem zobacz więcej i chciałbym wykorzystać kilka gatunków kaw do różnych przepisów.