Święta już całkiem za pasem, choć w tym roku ani trochę nie czuję ich klimatu. Jestem totalnie pochłonięta remontem, natłokiem zamówień w poradni oraz przeziębieniem. Niestety żadna z moich sióstr nie przylatuje do Polski na Wielkanoc, więc mama zdecydowała, że lekko okroimy nasze tradycyjne menu, obawiam się zatem, że pod moją nieobecność wykręci się z pieczenia pasztetu. No trudno, trzeba będzie odbić sobie serniczkiem. Nie może jednak w trakcie Świąt zabraknąć sałatki - obiecałam Wam na facebooku nowy przepis i mimo przeciwności losu - oto jest! Prosty, sycący, pełny wartościowych produktów i surowych warzyw. Oczywiście bez majonezu, to białe to jak zwykle bezczelne oszustwo, ale smaczne oszustwo, obiecuję.
Sałatka wielkanocna z soczewicą i jogurtowym sosem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 94 Kalorie
- 9,5g Węglowodany
- 3,9g Tłuszcze
- 5,2g Białko
Składniki
- Sałatka
- 65 g zielonej soczewicy
- 1/2 dużego awokado (70g)
- 3 rzodkiewki (40g)
- 1/2 dużego jabłka (100g)
- 1/2 małej, żółtej papryki (50g)
- 1 mały ogórek kiszony (30g)
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 2 jajka
- Sos jogurtowy
- 100 g jogurtu naturalnego, kremowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- kilka kropel octu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przgotowanie
Soczewicę dokładnie opłukujemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.
Wszystkie warzywa oraz jabłko kroimy w kostkę (wielkość zależnie od preferencji), cebule drobno siekamy. Składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy również ostudzoną soczewicę.
Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu również kroimy w kostkę i dodajemy do reszty produktów, całość dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki na sos łączymy w kubeczku, zalewamy przygotowaną sałatkę i ponownie mieszamy, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.
7 komentarzy
Kinga
14 kwietnia 2017 o 04:19Smacznie 🙂
Avrea
14 kwietnia 2017 o 08:24musze wypróbować 🙂
Radosnych świąt
ChocoMonster
14 kwietnia 2017 o 18:54U mnie akurat taka sałatka nie należy do tradycji, ale myślę, że byłaby pyszna 😉
ClaudiaMorningstar
17 kwietnia 2017 o 11:52U mnie nie ma takiego przepisu tradycyjnego.
fitlaiga
18 kwietnia 2017 o 09:05Pysznie to wygląda, ale po świętach już nie mogę patrzeć na jedzenie 😀 pora wrócić do zdrowego jedzenia z FitME 😀
guiltfree
19 kwietnia 2017 o 09:04wygląda super, powiedz mi prosze tylko czy ten sosik nie robi się zbyt gęsty bo podobno chia bardzo szybko pęcznieje 🙂 boję się, żeby się nie zrobiło ptasie mleczko zamiast sosu 😀
Agata
19 kwietnia 2017 o 09:08Nie nie, to malutka ilość chia 🙂