Sałatki/ Wegetariańskie

Sałatka wielkanocna z soczewicą i jogurtowym sosem

Święta już całkiem za pasem, choć w tym roku ani trochę nie czuję ich klimatu. Jestem totalnie pochłonięta remontem, natłokiem zamówień w poradni oraz przeziębieniem. Niestety żadna z moich sióstr nie przylatuje do Polski na Wielkanoc, więc mama zdecydowała, że lekko okroimy nasze tradycyjne menu, obawiam się zatem, że pod moją nieobecność wykręci się z pieczenia pasztetu. No trudno, trzeba będzie odbić sobie serniczkiem. Nie może jednak w trakcie Świąt zabraknąć sałatki - obiecałam Wam na facebooku nowy przepis i mimo przeciwności losu - oto jest! Prosty, sycący, pełny wartościowych produktów i surowych warzyw.  Oczywiście bez majonezu, to białe to jak zwykle bezczelne oszustwo, ale smaczne oszustwo, obiecuję.

Sałatka wielkanocna z soczewicą i jogurtowym sosem

Drukuj przepis
Porcje: Cała sałatka to około 750g, 100 g sałatki dostarcza około:

Wartości odżywcze

  • 94 Kalorie
  • 9,5g Węglowodany
  • 3,9g Tłuszcze
  • 5,2g Białko

Składniki

  • Sałatka
  • 65 g zielonej soczewicy
  • 1/2 dużego awokado (70g)
  • 3 rzodkiewki (40g)
  • 1/2 dużego jabłka (100g)
  • 1/2 małej, żółtej papryki (50g)
  • 1 mały ogórek kiszony (30g)
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 jajka
  • Sos jogurtowy
  • 100 g jogurtu naturalnego, kremowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • kilka kropel octu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przgotowanie

1

Soczewicę dokładnie opłukujemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.

2

Wszystkie warzywa oraz jabłko kroimy w kostkę (wielkość zależnie od preferencji), cebule drobno siekamy. Składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy również ostudzoną soczewicę.

3

Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu również kroimy w kostkę i dodajemy do reszty produktów, całość dokładnie mieszamy.

4

Wszystkie składniki na sos łączymy w kubeczku, zalewamy przygotowaną sałatkę i ponownie mieszamy, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.

Sałatka wielkanocna fit
Do sałatki warto dodać również ulubione, świeże zioła lub suszone pomidory.
Sałatka z sosem jogurtowym powinna zostać zjedzona najlepiej w tym samym dniu, w którym została zalana sosem – wtedy jest najsmaczniejsza. Dodatek nasion chia w sosie będzie do pewnego momentu ładnie pochłaniał wytrącającą się z warzyw wodę.

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    14 kwietnia 2017 o 04:19

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Avrea
    14 kwietnia 2017 o 08:24

    musze wypróbować 🙂

    Radosnych świąt

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    14 kwietnia 2017 o 18:54

    U mnie akurat taka sałatka nie należy do tradycji, ale myślę, że byłaby pyszna 😉

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    17 kwietnia 2017 o 11:52

    U mnie nie ma takiego przepisu tradycyjnego.

  • Odpowiedz
    fitlaiga
    18 kwietnia 2017 o 09:05

    Pysznie to wygląda, ale po świętach już nie mogę patrzeć na jedzenie 😀 pora wrócić do zdrowego jedzenia z FitME 😀

  • Odpowiedz
    guiltfree
    19 kwietnia 2017 o 09:04

    wygląda super, powiedz mi prosze tylko czy ten sosik nie robi się zbyt gęsty bo podobno chia bardzo szybko pęcznieje 🙂 boję się, żeby się nie zrobiło ptasie mleczko zamiast sosu 😀

    • Odpowiedz
      Agata
      19 kwietnia 2017 o 09:08

      Nie nie, to malutka ilość chia 🙂

    Napisz komentarz