Bez glutenu/ Śniadania

Jogurt z jabłkiem, imbirem i poppingiem

Powrót do normalnych śniadań po Świętach jest trudny. Bardzo trudny. Dopóki nie skończę ciasta z lodówki, jest praktycznie niemożliwy! Dopiero dziś udało mi się zjeść coś normalnego, a mamy już czwartek (choć myślałam, że piątek, więc i tak jestem o jeden dzień z życia do przodu). Odkopałam z tyłu szafki mój popping amarantusowy z paczuchy od edena.pl i postanowiłam wykorzystać go dziś w najprostszy możliwy sposób - do jogurtu. Widzę, że przepisów na śniadania nigdy dość, więc zrobiłam, sfotografowałam i oto jest, może zainspiruje Was do wymiany płatków na coś innego od czasu do czasu 🙂

Jogurt z jabłkiem, imbirem i poppingiem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 porcje, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 300 Kalorie
  • 37g Węglowodany
  • 13g Tłuszcze
  • 12g Białko

Składniki

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 średnie jabłko (100g utartego)
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 10 g poppingu amarantusowego lub gryczanego
  • 10 g nasion słonecznika
  • 5 g nasion chia
  • 5 g jagód goji

Przgotowanie

1

Jabłko ucieramy na papkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy również otartą skórkę i świeży imbir, całość mieszamy.

2

Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, na wierzch nakładamy przygotowany mus, obok nasypujemy popping.

3

Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie mieszamy go z nasionami chia i również nasypujemy na wierzch jogurtu, obok poppingu.

4

Całość dekorujemy jagodami goji.

popping amarantusowy
Tak jak zaznaczyłam w składnikach – możecie użyć np. ekspandowanej gryki czy choćby ryżu zamiennie za amarantus – taki dodatek jest dużo lżejszy (np. jeśli jecie śniadanie przed treningiem) niż standardowy dodatek płatków owsianych czy żytnich.

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    21 kwietnia 2017 o 04:17

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    sklepgreenland.pl
    21 kwietnia 2017 o 08:47

    Imbir świetnie się spisuje jako dodatek do wszelkich dań. Nadaje fajny, pikantny smak 🙂 Wygląda apetycznie, smacznego!

  • Odpowiedz
    Joanna
    21 kwietnia 2017 o 13:51

    U mnie wreszcie nie ma śladu po cieście, to chętnie spróbuję takiego śniadania 🙂
    Pozdrawiam ! 🙂

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    21 kwietnia 2017 o 19:27

    Takie proste pomysły są najsmaczniejsze 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    23 kwietnia 2017 o 20:12

    Lubię takie proste i wartościowe śniadania 🙂

  • Odpowiedz
    guiltfree
    24 kwietnia 2017 o 17:07

    czy dla osób z cukrzycą taki poping jest ok? czy lepiej go czymś innym zastąpić wiesz może? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      24 kwietnia 2017 o 17:27

      U osób z cukrzycą zdecydowanie zastąpiłabym popping płatkami górskimi 🙂

  • Odpowiedz
    Zdrowe jedzonko
    27 kwietnia 2017 o 12:30

    Fantastyczne połączenie- jest przepyszny ! Dzięki za przepis i przy okazji zapraszam do siebie po inspiracje 😉

  • Odpowiedz
    abnehmen pillen
    24 października 2018 o 11:37

    No ja tez zaliczam się do osób którzy są na diecie, ale twój przepis wygląda smakowicie, i skuszę się by zrobić sobie to danie. Może twoje dania będą skuteczniejsze w odchudzaniu 😀 i wtedy zobaczę jakieś efekty, bo póki co walczę nadal mimo diety i ćwiczeń

  • Napisz komentarz