Powrót do normalnych śniadań po Świętach jest trudny. Bardzo trudny. Dopóki nie skończę ciasta z lodówki, jest praktycznie niemożliwy! Dopiero dziś udało mi się zjeść coś normalnego, a mamy już czwartek (choć myślałam, że piątek, więc i tak jestem o jeden dzień z życia do przodu). Odkopałam z tyłu szafki mój popping amarantusowy z paczuchy od edena.pl i postanowiłam wykorzystać go dziś w najprostszy możliwy sposób - do jogurtu. Widzę, że przepisów na śniadania nigdy dość, więc zrobiłam, sfotografowałam i oto jest, może zainspiruje Was do wymiany płatków na coś innego od czasu do czasu 🙂
Jogurt z jabłkiem, imbirem i poppingiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 300 Kalorie
- 37g Węglowodany
- 13g Tłuszcze
- 12g Białko
Składniki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 średnie jabłko (100g utartego)
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 10 g poppingu amarantusowego lub gryczanego
- 10 g nasion słonecznika
- 5 g nasion chia
- 5 g jagód goji
Przgotowanie
Jabłko ucieramy na papkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy również otartą skórkę i świeży imbir, całość mieszamy.
Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, na wierzch nakładamy przygotowany mus, obok nasypujemy popping.
Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie mieszamy go z nasionami chia i również nasypujemy na wierzch jogurtu, obok poppingu.
Całość dekorujemy jagodami goji.
9 komentarzy
Kinga
21 kwietnia 2017 o 04:17Świetny pomysł! 🙂
sklepgreenland.pl
21 kwietnia 2017 o 08:47Imbir świetnie się spisuje jako dodatek do wszelkich dań. Nadaje fajny, pikantny smak 🙂 Wygląda apetycznie, smacznego!
Joanna
21 kwietnia 2017 o 13:51U mnie wreszcie nie ma śladu po cieście, to chętnie spróbuję takiego śniadania 🙂
Pozdrawiam ! 🙂
ChocoMonster
21 kwietnia 2017 o 19:27Takie proste pomysły są najsmaczniejsze 🙂
Kamciss
23 kwietnia 2017 o 20:12Lubię takie proste i wartościowe śniadania 🙂
guiltfree
24 kwietnia 2017 o 17:07czy dla osób z cukrzycą taki poping jest ok? czy lepiej go czymś innym zastąpić wiesz może? 🙂
Agata
24 kwietnia 2017 o 17:27U osób z cukrzycą zdecydowanie zastąpiłabym popping płatkami górskimi 🙂
Zdrowe jedzonko
27 kwietnia 2017 o 12:30Fantastyczne połączenie- jest przepyszny ! Dzięki za przepis i przy okazji zapraszam do siebie po inspiracje 😉
abnehmen pillen
24 października 2018 o 11:37No ja tez zaliczam się do osób którzy są na diecie, ale twój przepis wygląda smakowicie, i skuszę się by zrobić sobie to danie. Może twoje dania będą skuteczniejsze w odchudzaniu 😀 i wtedy zobaczę jakieś efekty, bo póki co walczę nadal mimo diety i ćwiczeń