Bez glutenu/ Przekąski

Domowy paprykarz z tuńczykiem

Ah ten paprykarz! Wieki nie jadłam, chyba od kiedy wiem, że niektóre produkty w puszkach powinny zostać.. w puszkach 🙂 Czasem najdzie mnie na rybę w sosie pomidorowym, dobrze doprawioną, więc w końcu walcząc z brakiem apetytu przygotowałam go sobie w domowym zaciszu. Wyszedł pyszny! Myślę, że jeśli nie macie problemów z jedzeniem ryby w szkole/pracy, to na pewno będzie fajna alternatywa do Waszego lunchboxa.

Domowy paprykarz z tuńczykiem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 duże porcje, jedna porcja dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 205 Kalorie
  • 28g Węglowodany
  • 3,5g Tłuszcze
  • 18g Białko

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie/sosie własnym (ok 130g ryby)
  • 35 g ryżu
  • 1 duża marchew (100g)
  • 1/2 średniej papryki (70g)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Przgotowanie

1

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dobrze na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.

2

Paprykę i marchew bardzo drobniutko siekamy (ja użyłam rozdrabniacza do cebuli), ewentualnie ucieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę również siekamy.

3

Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek, smażymy pół minuty, następnie dorzucamy przygotowane warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

4

W między czasie odcedzamy tuńczyka, rozdrabniamy go dokładnie.

5

 Koncentrat łączymy w szklance z przyprawami i około 50 ml wody.

6

Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy rybę i mieszankę koncentratu, całość gotujemy aż zgęstnieje i odparuje, na końcu dodajemy ryż, mieszamy jeszcze kilka chwil, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

7

Paprykarz powinien po ostygnięciu schłodzić się kilka godzin w lodówce.

Domowy paprykarz
Lubicie ten smak, czy to raczej Wasz horror młodości?:-)

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    Aguś kulinarnie
    26 kwietnia 2017 o 17:34

    Uwielbiam domowy paprykarz:)

  • Odpowiedz
    Kinga
    27 kwietnia 2017 o 04:25

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 kwietnia 2017 o 08:47

    Czy na te pyszności może pozwolić sobie cukrzyków 2?

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    27 kwietnia 2017 o 18:30

    Wygląda obłędnie! Szkoda, że nie mogę jeść tuńczyka 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      20 maja 2017 o 09:34

      Możesz spokojnie upiec nap. dorsza lub łososia i użyć w zamian!

  • Odpowiedz
    restauracja
    27 kwietnia 2017 o 19:14

    Naprawdę ciekawy przepis 🙂 Pewnie bardzo smaczny! 🙂

  • Odpowiedz
    Chirurgia Plastyczna Katowice
    28 kwietnia 2017 o 07:39

    No wygląda super, chyba dzisiaj się pobawię i zrobie takie coś.

  • Odpowiedz
    Bożka Shewolf
    28 kwietnia 2017 o 18:31

    Wspaniały przepis!.Napewno go wykorzystam 🙂

  • Odpowiedz
    Bożka Shewolf
    28 kwietnia 2017 o 18:31

    Wspaniały przepis!.Napewno go wykorzystam 🙂

  • Odpowiedz
    Mrs.Rose
    30 kwietnia 2017 o 06:55

    Fajny przepis, paprykarz wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Małgorzata P
    7 stycznia 2018 o 08:29

    Wygląda apetycznie i tak smakuje, robiłam warto 🙂

  • Odpowiedz
    Adam
    13 kwietnia 2018 o 18:40

    Jak smakuje lepiej niż z puszki to biorę w ciemno 😀

  • Napisz komentarz