Ah ten paprykarz! Wieki nie jadłam, chyba od kiedy wiem, że niektóre produkty w puszkach powinny zostać.. w puszkach 🙂 Czasem najdzie mnie na rybę w sosie pomidorowym, dobrze doprawioną, więc w końcu walcząc z brakiem apetytu przygotowałam go sobie w domowym zaciszu. Wyszedł pyszny! Myślę, że jeśli nie macie problemów z jedzeniem ryby w szkole/pracy, to na pewno będzie fajna alternatywa do Waszego lunchboxa.
Domowy paprykarz z tuńczykiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 205 Kalorie
- 28g Węglowodany
- 3,5g Tłuszcze
- 18g Białko
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w wodzie/sosie własnym (ok 130g ryby)
- 35 g ryżu
- 1 duża marchew (100g)
- 1/2 średniej papryki (70g)
- 1/2 dużej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki łagodnej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Przgotowanie
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dobrze na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.
Paprykę i marchew bardzo drobniutko siekamy (ja użyłam rozdrabniacza do cebuli), ewentualnie ucieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę również siekamy.
Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek, smażymy pół minuty, następnie dorzucamy przygotowane warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
W między czasie odcedzamy tuńczyka, rozdrabniamy go dokładnie.
Koncentrat łączymy w szklance z przyprawami i około 50 ml wody.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy rybę i mieszankę koncentratu, całość gotujemy aż zgęstnieje i odparuje, na końcu dodajemy ryż, mieszamy jeszcze kilka chwil, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Paprykarz powinien po ostygnięciu schłodzić się kilka godzin w lodówce.
12 komentarzy
Aguś kulinarnie
26 kwietnia 2017 o 17:34Uwielbiam domowy paprykarz:)
Kinga
27 kwietnia 2017 o 04:25Smacznie 🙂
Anonimowy
27 kwietnia 2017 o 08:47Czy na te pyszności może pozwolić sobie cukrzyków 2?
ChocoMonster
27 kwietnia 2017 o 18:30Wygląda obłędnie! Szkoda, że nie mogę jeść tuńczyka 🙁
Agata
20 maja 2017 o 09:34Możesz spokojnie upiec nap. dorsza lub łososia i użyć w zamian!
restauracja
27 kwietnia 2017 o 19:14Naprawdę ciekawy przepis 🙂 Pewnie bardzo smaczny! 🙂
Chirurgia Plastyczna Katowice
28 kwietnia 2017 o 07:39No wygląda super, chyba dzisiaj się pobawię i zrobie takie coś.
Bożka Shewolf
28 kwietnia 2017 o 18:31Wspaniały przepis!.Napewno go wykorzystam 🙂
Bożka Shewolf
28 kwietnia 2017 o 18:31Wspaniały przepis!.Napewno go wykorzystam 🙂
Mrs.Rose
30 kwietnia 2017 o 06:55Fajny przepis, paprykarz wygląda bardzo apetycznie 🙂
Małgorzata P
7 stycznia 2018 o 08:29Wygląda apetycznie i tak smakuje, robiłam warto 🙂
Adam
13 kwietnia 2018 o 18:40Jak smakuje lepiej niż z puszki to biorę w ciemno 😀