Pieczywo/ Śniadania

Bułki grahamki, prosty przepis bez cukru

Zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie wystawne, tradycyjne śniadania, którym praktycznie zawsze towarzyszy pieczywo.  Jest go najwyraźniej bardzo dużo, bo na chlebek tu i tam trzeba się w piekarni zapisać. A po co? Taniej, smaczniej i zdrowiej jest upiec coś swojego!  Dlatego dziś mam dla Was prosty przepis na bardzo lubiane pieczywo - bułki grahamki. Niestety te grahamki, które mamy w piekarniach i sklepach spożywczych są zwykle.. marne. Dmuchane, z przewagą białej mąki, mało wartościowe. Domowe są ciężkie, konkretne, sycące i nie zawierają zbędnych dodatków. Same plusy!

Bułki grahamki, prosty przepis bez cukru

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 8 bułek, 1 bułka (ok 80g) dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 195 Kalorie
  • 41g Węglowodany
  • 1,5g Tłuszcze
  • 6,5g Białko

Składniki

  • 400 g mąki pszennej graham (typ 1850)
  • 80 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 330 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka płatków owsianych

Przgotowanie

1

Mąki mieszamy w dużej misce wraz z solą. (100g mąki pełnoziarnistej zostawiamy na później)

2

W dużym kubku, w bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże.

3

Z miski bierzemy jedną łyżkę mąki, dodajemy do wody z drożdżami, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

4

Gdy woda zacznie się lekko pienić przelewamy cały roztwór do miski z mąkami, dodajemy również olej, mieszamy łyżką - ciasto będzie luźne.

5

Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrosnąć (ok 60 minut).

6

Po godzinie do ciasta dodajemy resztę mąki, mieszamy ponownie (trzeba będzie już zagniatać w misce rękoma) i znów odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (na 15-20 minut).

7

W między czasie nagrzewamy piekarnik do 220'C i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

8

Każdorazowo opłukując i zwilżając dłonie formujemy kule nieco mniejsze od piłki tenisowej, następnie tworzymy bardziej "jajowaty" kształt i układamy na blaszce do pieczenia (nie spłaszczamy).

9

Gotowe bułeczki posypujemy płatkami owsianymi i pozwalamy odpocząć jeszcze 10 minut (nie przykrywamy).

10

Bułki pieczemy przez 17-18 minut, studzimy na kratce.

Domowe grahamki

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    3 kwietnia 2017 o 13:55

    Smacznie 🙂

    • Odpowiedz
      Jej
      4 marca 2019 o 12:22

      No ja lubię to. Miałam okazję spróbować coś takiego.

  • Odpowiedz
    Iwona
    3 kwietnia 2017 o 20:06

    Uwielbiam takie domowe grahamki 🙂

  • Odpowiedz
    Marta Plichta
    3 kwietnia 2017 o 20:07

    niestety domowe bułki mają to do siebie, chwila moment i są twarde jak skała. A te bułki jak długo są zdatne do 'gryzienia'? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      3 kwietnia 2017 o 20:29

      To nie ten typ, po 3 dniach są trochę jak babka piaskowa 😉

    • Odpowiedz
      Marta Plichta
      4 kwietnia 2017 o 16:21

      super, czyli smialo wieczorem mozna zrobic i skonsumowac pyszne na sniadanie wielkanocne 🙂 Dziekuje kochana!

  • Odpowiedz
    zdrowoiodlotowo
    4 kwietnia 2017 o 08:43

    Fajny pomysł na śniadanie przed treningiem

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 kwietnia 2017 o 10:22

    Wyglądają cudnie ! Dzis biorę sie za pieczenie :))

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    7 kwietnia 2017 o 10:42

    Wyglądają lepiej niż z piekarni! A u mnie robi się zakwas na chlebek 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 kwietnia 2017 o 13:00

    Czy wyjdą z samej żytniej typ 720 lub gryczanej?

  • Odpowiedz
    Agata
    13 kwietnia 2017 o 13:03

    Z samej żytniej 720 na pewno, z gryczanej nie wiem – nie robiłam, a to mąka bezglutenowa, więc zachowuje się zupełnie inaczej 🙂
    Na pewno możesz dodać jej trochę w połączeniu z żytnią

  • Odpowiedz
    guiltfree
    13 kwietnia 2017 o 13:32

    wyglądają świetnie 🙂 często korzystam z twoich przepisów bo choruję na insulinooporność 🙂 bułeczki wyglądają super – ja lubię jeszcze przepis od gosi z qchennych na chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami, który zmodyfikowałam i zrobiłam z nich właśnie takie śniadaniowe bułeczki 🙂

  • Odpowiedz
    Bartosz Janowski
    3 maja 2018 o 08:09

    zrobię tego chcę mieć płaski brzuch nie chcę być za gruby i chcę płaski brzcuh bo zaniedługo będą mięc fajnego dziewczyna.! 🙂

  • Napisz komentarz