Naoglądaliśmy się ostatnio z Tomkiem za dużo telewizji.Okazało się, że w naszej "fantastycznej" ofercie pojawił się jakiś program kulinarny, w związku z tym technicznie rzecz ujmując - leci non stop, dzięki czemu mój mąż nawet czasem bywa głodny. W jednym z odcinków jakiegoś randomowego programu szef kuchni robił coś na wzór rosti i przypomniało mi się, że już dawno miałam sobie upiec batatowo-cukiniową wersję. Jest to przepis najprostszy na świecie, idealny dla osób ograniczających w diecie tłuszcze do minimum, a dodatkowo gratka dla tych, którzy tak jak ja lubią słodko-słone połączenia. Danie w 5 minut + czas pieczenia - warto sobie zapisać na czarną godzinę! 🙂
Pieczone placki z batatów i cukinii (rosti)
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 280 Kalorie
- 47g Węglowodany
- 5,5g Tłuszcze
- 12g Białko
Składniki
- 180 g batatów
- 100 g cukinii
- 1 jajko
- 1 łyżka płatków jaglanych (10g)
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Przgotowanie
Warzywa ucieramy na dużych oczkach tarki, następnie bardzo dokładnie odciskamy np. ściskając w papierowych ręcznikach, aby wchłonęły cały nadmiar wody.
Odciśnięte warzywa wsadzamy do miski, następnie w dowolnej kolejności dodajemy resztę składników, na końcu doprawiamy - polecam nie żałować pieprzu, optymalnie przełamuje to słodycz placków.
Przygotowaną masę nakładamy porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką tworzymy płaskie kręgi, wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Pieczemy w 200'C przez 20 minut, pozwalamy lekko ostygnąć i delikatnie ściągamy z blaszki, najlepiej przy użyciu metalowej łopatki, aby ładnie się odkleiły.
11 komentarzy
nyana89
14 marca 2017 o 19:05Jedna porcja zawierała ile placuszków? 🙂
Agata
14 marca 2017 o 21:265 sporych sztuk 🙂
twopeople2 z Poznania
14 marca 2017 o 21:40I jakich pysznych sztuk 😀
Kinga
15 marca 2017 o 05:20Smacznie 🙂
Anonimowy
15 marca 2017 o 08:09Witam, wyglądają super smacznie i chcę dziś zrobić ale nie mam płatków jaglanych. czym zastąpić je najlepiej? mogą być płatki owsiane? mam zwykłe lub opiekane (zresztą b. smaczne)
Agata
19 marca 2017 o 20:49Mogą być płatki owsiane, ale lepiej użyć jakichś drobnych – możesz je zawsze zmielić w blenderze lub rozdrabniaczu 🙂
Anonimowy
16 marca 2017 o 18:42bardzo podobają mi się zdjęcia. oczywiście przepisy też ale tego chyba nie trzeba podkreślać 🙂 od dłuższego czasu pasjonuje się dietetyczną kuchnią. nawet produkty zaczęłam stosować ekologiczne np z biolovers.pl. chyba z wiekiem mi przyszło bo kiedś nei zwracałam uwagi na to co jem 🙂
Screamer42
17 marca 2017 o 08:20Spróbowałem tego przepisu i jest to na prawdę smaczne :]
Oliwia
22 marca 2017 o 07:53Śwetne! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.
Anna
22 marca 2017 o 22:40Pysznie się prezentują. Mam akurat cukinię u siebie więc jutro spróbuję je przygotować 🙂
Justyna
7 listopada 2017 o 17:18pyszne 🙂 bede czesciej robila 🙂