Obiady/ Przekąski

Rosti z batatów i cukinii

Naoglądaliśmy się ostatnio z Tomkiem za dużo telewizji.Okazało się, że w naszej "fantastycznej" ofercie pojawił się jakiś program kulinarny, w związku z tym technicznie rzecz ujmując - leci non stop, dzięki czemu mój mąż nawet czasem bywa głodny. W jednym z odcinków jakiegoś randomowego programu szef kuchni robił coś na wzór rosti i przypomniało mi się, że już dawno miałam sobie upiec batatowo-cukiniową wersję. Jest to przepis najprostszy na świecie, idealny dla osób ograniczających w diecie tłuszcze do minimum, a dodatkowo gratka dla tych, którzy tak jak ja lubią słodko-słone połączenia. Danie w 5 minut + czas pieczenia - warto sobie zapisać na czarną godzinę! 🙂

Pieczone placki z batatów i cukinii (rosti)

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 porcję, która dostarcza około:

Wartości odżywcze

  • 280 Kalorie
  • 47g Węglowodany
  • 5,5g Tłuszcze
  • 12g Białko

Składniki

  • 180 g batatów
  • 100 g cukinii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płatków jaglanych (10g)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Przgotowanie

1

Warzywa ucieramy na dużych oczkach tarki, następnie bardzo dokładnie odciskamy np. ściskając w papierowych ręcznikach, aby wchłonęły cały nadmiar wody.

2

Odciśnięte warzywa wsadzamy do miski, następnie w dowolnej kolejności dodajemy resztę składników, na końcu doprawiamy - polecam nie żałować pieprzu, optymalnie przełamuje to słodycz placków.

3

Przygotowaną masę nakładamy porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką tworzymy płaskie kręgi, wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.

4

Pieczemy w 200'C przez 20 minut, pozwalamy lekko ostygnąć i delikatnie ściągamy z blaszki, najlepiej przy użyciu metalowej łopatki, aby ładnie się odkleiły.

Pieczone placki z batatów i cukinii
Jak zapewne się domyślacie – do placków idealnie będzie pasował jogurt, serek wiejski czy tradycyjny twarożek ze szczypiorkiem jeśli chcecie uzyskać konkretne danie!

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    nyana89
    14 marca 2017 o 19:05

    Jedna porcja zawierała ile placuszków? 🙂

  • Odpowiedz
    twopeople2 z Poznania
    14 marca 2017 o 21:40

    I jakich pysznych sztuk 😀

  • Odpowiedz
    Kinga
    15 marca 2017 o 05:20

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 marca 2017 o 08:09

    Witam, wyglądają super smacznie i chcę dziś zrobić ale nie mam płatków jaglanych. czym zastąpić je najlepiej? mogą być płatki owsiane? mam zwykłe lub opiekane (zresztą b. smaczne)

    • Odpowiedz
      Agata
      19 marca 2017 o 20:49

      Mogą być płatki owsiane, ale lepiej użyć jakichś drobnych – możesz je zawsze zmielić w blenderze lub rozdrabniaczu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 marca 2017 o 18:42

    bardzo podobają mi się zdjęcia. oczywiście przepisy też ale tego chyba nie trzeba podkreślać 🙂 od dłuższego czasu pasjonuje się dietetyczną kuchnią. nawet produkty zaczęłam stosować ekologiczne np z biolovers.pl. chyba z wiekiem mi przyszło bo kiedś nei zwracałam uwagi na to co jem 🙂

  • Odpowiedz
    Screamer42
    17 marca 2017 o 08:20

    Spróbowałem tego przepisu i jest to na prawdę smaczne :]

  • Odpowiedz
    Oliwia
    22 marca 2017 o 07:53

    Śwetne! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.

  • Odpowiedz
    Anna
    22 marca 2017 o 22:40

    Pysznie się prezentują. Mam akurat cukinię u siebie więc jutro spróbuję je przygotować 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna
    7 listopada 2017 o 17:18

    pyszne 🙂 bede czesciej robila 🙂

  • Napisz komentarz