Sałatki/ Wegetariańskie

Sałatka z jajkiem na bazie zielonej soczewicy

Po pizzy i torcie czas na nieco bardziej dietetyczne szaleństwa. Dziś sałatka! Bez sałaty, żeby nie było wielkiego szoku. Treściwe danie z kategorii kuchni wegetariańskiej, na bazie zielonej soczewicy i drobno krojonych, świeżych warzyw. Na górze to co lubimy najbardziej czyli miękkie awokado i jajko... byłoby w koszulce, ale nie jestem dobra w te klocki 🙂

Sałatka z zielonej soczewicy z jajkiem i awokado

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną, dużą porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 407 Kalorie
  • 44g Węglowodany
  • 15g Tłuszcze
  • 24g Białko

Składniki

  • jajko
  • 1/3 dojrzałego awokado
  • 60 g zielonej soczewicy
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 10g prażonych pestek dyni
  • łyżeczka utartego, świeżego imbiru
  • garść świeżej bazylii
  • 5 cm kawałek zielonego ogórka
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • kilka kropel oliwy
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz

Przgotowanie

1

Soczewicę opłukujemy dwukrotnie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).

2

W międzyczasie w drobną kostkę kroimy paprykę, ogórka zielonego i czerwoną cebulę.

3

Siekamy również bazylię i na suchej patelni podprażamy pestki dyni.

4

Świeży imbir ucieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z odrobiną oliwy i octu balsamicznego.

5

Ugotowaną soczewicę odcedzamy, mieszamy z warzywami, bazylią, pestkami dyni, świeżo zmielonym pieprzem i "sosem" imbirowym, przekładamy do talerza/miseczki.

6

Na wierzchu układamy plasterki awokado oraz jajko na twardo lub w koszulce.

Jedliście już kiedyś zieloną soczewicę? 
Czy jak do tej pory raczej bazowaliście na najpopularniejszej – czerwonej?:-)

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    dishdogz
    11 lutego 2017 o 15:34

    Te kolory zwiastują wiosnę! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    11 lutego 2017 o 17:12

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Terapia Dietą
    12 lutego 2017 o 05:13

    Bardzo wiosenna sałatka i bardzo dobrze 😉 Wg naszych danych już ponad 2,6 mln ludzi uległo grypom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Odpowiednie odżywianie to klucz do zdrowia w takich sytuacjach. Soczewicy zielonej osobiście nie doświadczyliśmy, na pewno warto będzie spróbować. Widzimy, że nie preferuje Pani moczenia strączków przez noc. Ale wiadomo, to opcjonalne 😉 Pozdrawiamy i czekamy na przepisy z rybkami (uwielbiamy jako uzupełnienie Omega3) oraz bezglutenowe jak ten 😉

  • Odpowiedz
    Asia
    13 lutego 2017 o 10:18

    coś dla mnie <3

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    13 lutego 2017 o 19:32

    Wszystko co lubię – biorę w ciemno *_*

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    14 lutego 2017 o 20:30

    Mniam, prezentuje się znakomicie!

  • Odpowiedz
    Jacek Pawlak
    15 lutego 2017 o 15:28

    musze pokazać tego bloga dziewczynie! mam nadzieję ze będzie mi cos dobrego stąd robić 🙂 z tego co wiem to kupuje zdrowe produkty na biolovers wiec nie powinna miec problemów

  • Odpowiedz
    Basia
    19 lutego 2017 o 19:51

    Droga Agato, właśnie zjedliśmy tę sałatkę na kolację – cudowna…;) Świetny przepis – czuję się odżywiona jak nigdy 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      19 lutego 2017 o 23:23

      Bardzo się cieszę, na zdrowie! :))

  • Odpowiedz
    Unknown
    1 marca 2017 o 11:05

    Czy mogę zieloną soczewicę (jeśli jej nie znajdę) zastąpić czerwoną? Nie jadłam żadnej więc nie znam różnicy w smaku, a chętnie spróbuję takiej kombinacji:)
    Jesteśmy z mężem na początku (on dietetycznej, ja zdrowej) drogi odżywiania i muszę mieć do tego smaczne motywacje:)

    • Odpowiedz
      Agata
      1 marca 2017 o 18:19

      Teoretycznie tak, a praktycznie ciężko ugotować czerwoną soczewice tak, aby była miękka, ale się nie rozpadała 🙁

  • Odpowiedz
    Helga
    14 marca 2017 o 13:39

    Na zdjęciach wygląda to wręcz przepysznie 😀

  • Napisz komentarz