Po pizzy i torcie czas na nieco bardziej dietetyczne szaleństwa. Dziś sałatka! Bez sałaty, żeby nie było wielkiego szoku. Treściwe danie z kategorii kuchni wegetariańskiej, na bazie zielonej soczewicy i drobno krojonych, świeżych warzyw. Na górze to co lubimy najbardziej czyli miękkie awokado i jajko... byłoby w koszulce, ale nie jestem dobra w te klocki 🙂
Sałatka z zielonej soczewicy z jajkiem i awokado
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 407 Kalorie
- 44g Węglowodany
- 15g Tłuszcze
- 24g Białko
Składniki
- jajko
- 1/3 dojrzałego awokado
- 60 g zielonej soczewicy
- 1/3 czerwonej papryki
- 10g prażonych pestek dyni
- łyżeczka utartego, świeżego imbiru
- garść świeżej bazylii
- 5 cm kawałek zielonego ogórka
- łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- kilka kropel oliwy
- kilka kropel octu balsamicznego
- świeżo zmielony pieprz
Przgotowanie
Soczewicę opłukujemy dwukrotnie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).
W międzyczasie w drobną kostkę kroimy paprykę, ogórka zielonego i czerwoną cebulę.
Siekamy również bazylię i na suchej patelni podprażamy pestki dyni.
Świeży imbir ucieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z odrobiną oliwy i octu balsamicznego.
Ugotowaną soczewicę odcedzamy, mieszamy z warzywami, bazylią, pestkami dyni, świeżo zmielonym pieprzem i "sosem" imbirowym, przekładamy do talerza/miseczki.
Na wierzchu układamy plasterki awokado oraz jajko na twardo lub w koszulce.
11 komentarzy
dishdogz
11 lutego 2017 o 15:34Te kolory zwiastują wiosnę! 🙂
Kinga
11 lutego 2017 o 17:12Świetny pomysł! 🙂
Asia
13 lutego 2017 o 10:18coś dla mnie <3
Magdalena Półtorak
13 lutego 2017 o 19:32Wszystko co lubię – biorę w ciemno *_*
ClaudiaMorningstar
14 lutego 2017 o 20:30Mniam, prezentuje się znakomicie!
Jacek Pawlak
15 lutego 2017 o 15:28musze pokazać tego bloga dziewczynie! mam nadzieję ze będzie mi cos dobrego stąd robić 🙂 z tego co wiem to kupuje zdrowe produkty na biolovers wiec nie powinna miec problemów
Basia
19 lutego 2017 o 19:51Droga Agato, właśnie zjedliśmy tę sałatkę na kolację – cudowna…;) Świetny przepis – czuję się odżywiona jak nigdy 😉
Agata
19 lutego 2017 o 23:23Bardzo się cieszę, na zdrowie! :))
Unknown
1 marca 2017 o 11:05Czy mogę zieloną soczewicę (jeśli jej nie znajdę) zastąpić czerwoną? Nie jadłam żadnej więc nie znam różnicy w smaku, a chętnie spróbuję takiej kombinacji:)
Jesteśmy z mężem na początku (on dietetycznej, ja zdrowej) drogi odżywiania i muszę mieć do tego smaczne motywacje:)
Agata
1 marca 2017 o 18:19Teoretycznie tak, a praktycznie ciężko ugotować czerwoną soczewice tak, aby była miękka, ale się nie rozpadała 🙁
Helga
14 marca 2017 o 13:39Na zdjęciach wygląda to wręcz przepysznie 😀