Obiady

Legalna, razowa pizza

Był tort, jest dietetyczna pizza. Fanaberie na pełnej, nie ma co. Temat z pizzą jest ideologicznie podobny do tego z tortem. Nie jest na spodzie z kalafiora, nie ma też podejrzanego zamiennika sero - podobnego. Jest klasyczną, pełnoziarnistą, nisko tłuszczową pizzą, która smakuje jak pizza (info potwierdzone przez mojego męża - pseudonim "a fe, znów jakaś dziwna mąka"), a ciasto nie jest gniotkiem. Jeżeli chodzi o dodatki to u mnie dość klasycznie, ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych, a na wierzch, żeby całość wyglądała jeszcze zdrowiej rzucić garść rukoli. Wiem, że zaraz pojawią się pytania o mąkę żytnią, razową, więc od razu na nie odpowiem: Tak, pizza wyjdzie na żytniej typ 1850, ale nie będzie tak smaczna i ciasto będzie cięższe i może być gniotkiem 🙂 Gdybym już miała unikać typowej mąki pszennej to spróbowałabym z orkiszową.

Pełnoziarnista pizza z pieczarkami i indykiem

Drukuj przepis
Porcje: 1/3 pizzy (średnica około 35 cm) dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 420 Kalorie
  • 54g Węglowodany
  • 14.7g Tłuszcze
  • 27.3g Białko

Składniki

  • spód
  • 200 g mąki pszennej, razowej (typ
  • 1850 - używam Gdańskie Młyny)
  • pół kubka ciepłej wody (125 ml)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oregano
  • 2 łyżeczki oliwy (5g)
  • wierzch
  • 200g mielonego indyka (pierś)
  • 1/2 puszki pomidorów (200g)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki oliwy (5g)
  • garść oliwek
  • 2-3 średnie pieczarki
  • 2/3 kuli mozzarelli light
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • garść szczypiorku 

Przgotowanie

1

170g mąki wsypujemy do miski, mieszamy z solą i oregano. 

2

Do kubka z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier oraz łyżeczkę mąki, mieszamy, czekamy około 5-10 min aż zacznie się pienić.

3

Wodę z drożdżami wlewamy do miski z mąką, dodajemy też oliwę i łyżką mieszamy całość, tworzymy kulę (ciasto będzie lepkie i ciężkie, ale tak mniej więcej aby ta masa była zbita) – przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut). 

4

Po upływie 90 minut ciasto wyciągamy na blat obsypany mąką (pozostałe 30g) i zagniatamy, aż będzie już bardziej zwarte.

5

Nie ma sensu rozwałkowywać ciasta na blacie i przenosić na blaszkę z papierem do pieczenia, bo razowe ciasto bardzo się rwie, więc przygotowaną kulę układamy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy już na nim i dopiero przenosimy papier z ciastem na blaszkę – przykrywamy ściereczką i pozwalamy poleżeć jeszcze 15 minut.

6

W tym czasie podsmażamy na odrobinie oleju mięso, doprawiamy odrobiną soli, papryki i ziół. pomidory blendujemy z oliwą i szczyptą soli, cebulę siekamy i dodajemy do pomidorowej pulpy.

7

Mozzarellę ucieramy na dużych oczkach tarki, a pieczarki kroimy w plastry.

8

Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy połową utartej mozzarelli.

9

Następnie na wierzch nakładamy przygotowane mięso, oliwki i na samą górę plastry pieczarek, następie posypujemy pozostałą mozzarellą i łyżką ziół prowansalskich.

10

Pizzę wsadzamy do nagrzanego do 220'C piekarnika i pieczemy 15-17 minut.

Fit pizza
Aby pizza wciąż była dietetyczna – nie zjadamy całej na raz 🙂
Jeżeli chodzi o mięso to oczywiście możecie użyć również zmielonej piersi z kurczaka czy chudej wołowiny, niestety owoce morza to nie moja bajka, więc w tym temacie musicie eksperymentować sami 🙂 

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    1 lutego 2017 o 14:32

    Uwielbiam domową pizzę:)

  • Odpowiedz
    dishdogz
    2 lutego 2017 o 18:08

    Ach, mój chłopak robi najlepsze pizze!

  • Odpowiedz
    Strawberry
    3 lutego 2017 o 13:59

    Razowa pizza? Super! Na pewno ma niższy indeks glikemiczny niż ta tradycyjna, dzięki czemu na dłużej pozostaniemy syci. Możemy jeść ją bez wyrzutów sumienia.

  • Odpowiedz
    Edyta
    4 lutego 2017 o 14:23

    Super przepis na pizzę!

  • Odpowiedz
    Jud
    5 lutego 2017 o 21:30

    Takie wersje są zdecydowanie najlepsze 🙂

  • Odpowiedz
    Julia
    6 lutego 2017 o 08:47

    wygląda wspaniale!

  • Odpowiedz
    Quentin84
    8 lutego 2017 o 12:33

    u nas od dawna robi się taką pizzę, to ciasto ma wtedy smak ! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 lutego 2017 o 14:20

    najbardziej boli to co napisane na końcu – nie zjadać całej na raz 😀 Mimo wszystko się pokusze, przyszła dziś paczuszka z mojego ulubionego sklepu Biolovers <3 ze zdrowym jedzonkiem więc czesc skłądników juz mam :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 lutego 2017 o 09:13

    מיר צושטעלן אַ סגולע פֿאַר די באַהאַנדלונג פון פאַרשידן געזונט פּראָבלעמס, דורך ניצן אַ מעדיצין וואָס האט שוין צוגעשטעלט און קערל קענען היילן די קרענק גאָר.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 marca 2017 o 19:59

    Witam a jak wygladaja wartosci odzywcze na 100g ?ile kcal

  • Odpowiedz
    Koala1.2
    16 grudnia 2017 o 18:48

    Dzisiaj wypróbowałam, rewelacyjna! Choć ja robiłam z mąki pszennej razowej 2000, nie wiem czy to jakaś duża różnica 😉

  • Odpowiedz
    Anna Barańska
    16 maja 2019 o 17:10

    Odkąd pamiętam przeważnie bardzo chętnie kocham kuchcić w kuchni praktycznie wszystko co zawiera mąkę. Jak tylko sięgam pamięcią u mnie rodzinie zawsze robiło się potrawy mączne i tak naprawdę na tym również się wychowałam. Teraz z miłą chęcią sięgam po porady kulinarne z https://basiazsercem.pl/ gdzie oczywiście mąka jest głównym składnikiem. W takiej sytuacji mogę gotować lub wypiekać co mi tylko przyjdzie do głowy i na co akurat mam ochotę.

  • Napisz komentarz