Był tort, jest dietetyczna pizza. Fanaberie na pełnej, nie ma co. Temat z pizzą jest ideologicznie podobny do tego z tortem. Nie jest na spodzie z kalafiora, nie ma też podejrzanego zamiennika sero - podobnego. Jest klasyczną, pełnoziarnistą, nisko tłuszczową pizzą, która smakuje jak pizza (info potwierdzone przez mojego męża - pseudonim "a fe, znów jakaś dziwna mąka"), a ciasto nie jest gniotkiem. Jeżeli chodzi o dodatki to u mnie dość klasycznie, ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych, a na wierzch, żeby całość wyglądała jeszcze zdrowiej rzucić garść rukoli. Wiem, że zaraz pojawią się pytania o mąkę żytnią, razową, więc od razu na nie odpowiem: Tak, pizza wyjdzie na żytniej typ 1850, ale nie będzie tak smaczna i ciasto będzie cięższe i może być gniotkiem 🙂 Gdybym już miała unikać typowej mąki pszennej to spróbowałabym z orkiszową.
Pełnoziarnista pizza z pieczarkami i indykiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 420 Kalorie
- 54g Węglowodany
- 14.7g Tłuszcze
- 27.3g Białko
Składniki
- spód
- 200 g mąki pszennej, razowej (typ
- 1850 - używam Gdańskie Młyny)
- pół kubka ciepłej wody (125 ml)
- 20g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oregano
- 2 łyżeczki oliwy (5g)
- wierzch
- 200g mielonego indyka (pierś)
- 1/2 puszki pomidorów (200g)
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki oliwy (5g)
- garść oliwek
- 2-3 średnie pieczarki
- 2/3 kuli mozzarelli light
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżka ziół prowansalskich
- garść szczypiorku
Przgotowanie
170g mąki wsypujemy do miski, mieszamy z solą i oregano.
Do kubka z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier oraz łyżeczkę mąki, mieszamy, czekamy około 5-10 min aż zacznie się pienić.
Wodę z drożdżami wlewamy do miski z mąką, dodajemy też oliwę i łyżką mieszamy całość, tworzymy kulę (ciasto będzie lepkie i ciężkie, ale tak mniej więcej aby ta masa była zbita) – przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut).
Po upływie 90 minut ciasto wyciągamy na blat obsypany mąką (pozostałe 30g) i zagniatamy, aż będzie już bardziej zwarte.
Nie ma sensu rozwałkowywać ciasta na blacie i przenosić na blaszkę z papierem do pieczenia, bo razowe ciasto bardzo się rwie, więc przygotowaną kulę układamy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy już na nim i dopiero przenosimy papier z ciastem na blaszkę – przykrywamy ściereczką i pozwalamy poleżeć jeszcze 15 minut.
W tym czasie podsmażamy na odrobinie oleju mięso, doprawiamy odrobiną soli, papryki i ziół. pomidory blendujemy z oliwą i szczyptą soli, cebulę siekamy i dodajemy do pomidorowej pulpy.
Mozzarellę ucieramy na dużych oczkach tarki, a pieczarki kroimy w plastry.
Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy połową utartej mozzarelli.
Następnie na wierzch nakładamy przygotowane mięso, oliwki i na samą górę plastry pieczarek, następie posypujemy pozostałą mozzarellą i łyżką ziół prowansalskich.
Pizzę wsadzamy do nagrzanego do 220'C piekarnika i pieczemy 15-17 minut.
10 komentarzy
Kinga
1 lutego 2017 o 14:32Uwielbiam domową pizzę:)
dishdogz
2 lutego 2017 o 18:08Ach, mój chłopak robi najlepsze pizze!
Strawberry
3 lutego 2017 o 13:59Razowa pizza? Super! Na pewno ma niższy indeks glikemiczny niż ta tradycyjna, dzięki czemu na dłużej pozostaniemy syci. Możemy jeść ją bez wyrzutów sumienia.
Jud
5 lutego 2017 o 21:30Takie wersje są zdecydowanie najlepsze 🙂
Julia
6 lutego 2017 o 08:47wygląda wspaniale!
Quentin84
8 lutego 2017 o 12:33u nas od dawna robi się taką pizzę, to ciasto ma wtedy smak ! 🙂
Anonimowy
8 lutego 2017 o 14:20najbardziej boli to co napisane na końcu – nie zjadać całej na raz 😀 Mimo wszystko się pokusze, przyszła dziś paczuszka z mojego ulubionego sklepu Biolovers <3 ze zdrowym jedzonkiem więc czesc skłądników juz mam :))
Anonimowy
9 lutego 2017 o 09:13מיר צושטעלן אַ סגולע פֿאַר די באַהאַנדלונג פון פאַרשידן געזונט פּראָבלעמס, דורך ניצן אַ מעדיצין וואָס האט שוין צוגעשטעלט און קערל קענען היילן די קרענק גאָר.
Obat Epilepsi
Obat Jantung Bocor Anak
Obat Lipoma
Obat Gerd
Anonimowy
13 marca 2017 o 19:59Witam a jak wygladaja wartosci odzywcze na 100g ?ile kcal
Koala1.2
16 grudnia 2017 o 18:48Dzisiaj wypróbowałam, rewelacyjna! Choć ja robiłam z mąki pszennej razowej 2000, nie wiem czy to jakaś duża różnica 😉