Bataty - jedni je kochają, inni nienawidzą 🙂 Ja zdecydowanie jestem z tych pierwszych, w moich potrawach sprawdzają się właściwie w każdym możliwym połączeniu, a przede mną jeszcze przecież niewypróbowane ciasto czekoladowe z ich udziałem! Dziś jednak słodko-wytrawnie czyli placki batatowe z fetą i oliwkami, do tego rukola i moje ukochane pomidorki koktajlowe, które ratują mnie w trwającym sezonie paskudnych pomidorów. Jak widzicie użyłam tylko jednego całego jaja, ale oczywiście możecie użyć dwóch zamiast dodawania samych białek jeśli tylko Wasze zapotrzebowanie na tłuszcze na to pozwala w danej chwili 🙂 Idealnym dopełnieniem do tego przepisu byłyby suszone pomidory, ale.. ostatnio mam wrażenie, że dodaję je do wszystkiego, więc tym razem zostały w lodówce.
Wytrawne placki z batatów
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 370 Kalorie
- 43g Węglowodany
- 13,5g Tłuszcze
- 22,5g Białko
Składniki
- 100 g batatów
- 1 jajko
- 2 białka jaja
- 25 g razowej mąki żytniej (typ 1850) - dla wersji BG użyj gryczanej
- 15 g oliwek
- 25 g sera feta
- szczypta soli
- odrobina pieprzu
- kilka kropel oleju rzepakowego
- garść rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
Przgotowanie
Obrane słodkie ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i czekamy aż będą letnie.
Przestudzone ziemniaki wkładamy do kielicha blendera lub kubka, dodajemy jajko, białka, mąkę i przyprawy, całość blendujemy na gładką masę.
Patelnię dobrze rozgrzewamy skrapiamy odrobiną oleju.
Do przygotowanej masy dodajemy połowę fety i połówki oliwek, mieszamy raz jeszcze łyżką i nakładamy porcje na przygotowaną patelnię, placki smażymy z obu stron.
Gotowe placuszki posypujemy rukolą, resztą fety i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
10 komentarzy
AktywnieDoCelu
12 stycznia 2017 o 13:43Wyglądają wspaniale, bataty są super! Bardzo fajny pomysł.
ClaudiaMorningstar
12 stycznia 2017 o 15:16Kocham bataty od pierwszego kęsa włożonego do ust. Najbardziej lubię zupy-kremy lub frytki!
Kinga
12 stycznia 2017 o 15:26Świetny pomysł! 🙂
Zielenina
13 stycznia 2017 o 09:52wyglądają świetnie. Kuszą mnie, mimo że nie używaj raczej zagranicznych produktów.
Karolina
13 stycznia 2017 o 10:14Wyglądają naprawdę przepysznie! Uwielbiam bataty! Do tego mąka pełnoziarnista. Przepis nie dość, że fit, to jeszcze pożywny! Super! Placuszki myślę, że świetnie pasowałyby także do sosów i mięs? CZyż nie?
Anonimowy
16 stycznia 2017 o 15:13Witam,
ile sztuk placuszków wychodzi z podanych składników?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Agata
16 stycznia 2017 o 15:40Dokładanie taka porcja jak na zdjęciu – 5 sztuk 🙂
Anonimowy
16 stycznia 2017 o 23:05Dziękuję.W takim razie jutro będą na obiad:)
piperinemax
17 stycznia 2017 o 14:08Wygląda bardzo zachęcająco i smakowicie, na pewno warte spróbowania 😉
marlena
10 sierpnia 2017 o 11:38Smacznie i zdrowo 🙂