Obiady/ Przekąski

Wytrawne placki z batatów

 Bataty - jedni je kochają, inni nienawidzą 🙂 Ja zdecydowanie jestem z tych pierwszych, w moich potrawach sprawdzają się właściwie w każdym możliwym połączeniu, a przede mną jeszcze przecież niewypróbowane ciasto czekoladowe z ich udziałem! Dziś jednak słodko-wytrawnie czyli placki batatowe z fetą i oliwkami, do tego rukola i moje ukochane pomidorki koktajlowe, które ratują mnie w trwającym sezonie paskudnych pomidorów. Jak widzicie użyłam tylko jednego całego jaja, ale oczywiście możecie użyć dwóch zamiast dodawania samych białek jeśli tylko Wasze zapotrzebowanie na tłuszcze na to pozwala w danej chwili 🙂 Idealnym dopełnieniem do tego przepisu byłyby suszone pomidory, ale.. ostatnio mam wrażenie, że dodaję je do wszystkiego, więc tym razem zostały w lodówce.

Wytrawne placki z batatów 

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję placków, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 370 Kalorie
  • 43g Węglowodany
  • 13,5g Tłuszcze
  • 22,5g Białko

Składniki

  • 100 g batatów
  • 1 jajko
  • 2 białka jaja
  • 25 g razowej mąki żytniej (typ 1850) - dla wersji BG użyj gryczanej
  • 15 g oliwek
  • 25 g sera feta
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu
  • kilka kropel oleju rzepakowego
  • garść rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych

Przgotowanie

1

Obrane słodkie ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i czekamy aż będą letnie.

2

Przestudzone ziemniaki wkładamy do kielicha blendera lub kubka, dodajemy jajko, białka, mąkę i przyprawy, całość blendujemy na gładką masę.

3

Patelnię dobrze rozgrzewamy skrapiamy odrobiną oleju.

4

Do przygotowanej masy dodajemy połowę fety i połówki oliwek, mieszamy raz jeszcze łyżką i nakładamy porcje na przygotowaną patelnię, placki smażymy z obu stron.

5

Gotowe placuszki posypujemy rukolą, resztą fety i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.


Oprócz przepisu chciałabym zaprosić Was w tym poście do udziału w licytacji pakietu miesięcznego w mojej poradni dietetycznej online – oczywiście na rzecz WOŚP 🙂

 

http://aukcje.wosp.org.pl/pakiet-miesieczny-w-poradni-dietetyczne-fanaberie-i4057119

 

Zapraszam pod swoje skrzydła wszystkich zdrowych jak i chorych, którzy potrzebują żywieniowego wsparcia w redukcji masy ciała, poprawie stanu zdrowia i samopoczucia! – KLIK



Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    AktywnieDoCelu
    12 stycznia 2017 o 13:43

    Wyglądają wspaniale, bataty są super! Bardzo fajny pomysł.

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    12 stycznia 2017 o 15:16

    Kocham bataty od pierwszego kęsa włożonego do ust. Najbardziej lubię zupy-kremy lub frytki!

  • Odpowiedz
    Kinga
    12 stycznia 2017 o 15:26

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Zielenina
    13 stycznia 2017 o 09:52

    wyglądają świetnie. Kuszą mnie, mimo że nie używaj raczej zagranicznych produktów.

  • Odpowiedz
    Karolina
    13 stycznia 2017 o 10:14

    Wyglądają naprawdę przepysznie! Uwielbiam bataty! Do tego mąka pełnoziarnista. Przepis nie dość, że fit, to jeszcze pożywny! Super! Placuszki myślę, że świetnie pasowałyby także do sosów i mięs? CZyż nie?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 stycznia 2017 o 15:13

    Witam,
    ile sztuk placuszków wychodzi z podanych składników?
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Agata
      16 stycznia 2017 o 15:40

      Dokładanie taka porcja jak na zdjęciu – 5 sztuk 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      16 stycznia 2017 o 23:05

      Dziękuję.W takim razie jutro będą na obiad:)

  • Odpowiedz
    piperinemax
    17 stycznia 2017 o 14:08

    Wygląda bardzo zachęcająco i smakowicie, na pewno warte spróbowania 😉

  • Odpowiedz
    marlena
    10 sierpnia 2017 o 11:38

    Smacznie i zdrowo 🙂

  • Napisz komentarz