Bez glutenu/ Desery

Dietetyczny tort biszkoptowy z cytrynową i czekoladową masą

Dziś na blogu moja duma. Najpiękniejszy i najsmaczniejszy tort, jaki kiedykolwiek upiekłam Do tego wersja fit - bogata w wartościowe produkty takie jak awokado, orzechy, miód, chia, owoce i razowa mąka - biszkopt jest bezglutenowy, wyszedł lepiej niż klasyczny, wyrósł aż nadto! Oczywiście nie jest to żaden tort "zero", ani też "bez słodzenia", ale chciałam aby to był możliwie najbardziej dietetyczny i wartościowy wypiek, wciąż będąc pysznym tortem, a nie tylko "udawaczem", który ładnie wygląda i smakuje.. znośnie 🙂  Nasiona chia użyte do obydwóch kremów są w przepisie niezbędne! Idealnie pochłaniają wytrącającą się z owoców wodę, dzięki czemu masy są gęste i nie uciekają spod biszkoptów.  Specjalnie dla Was, razem z erytrolem są dziś w promocji sklepu Edena jeśli nie macie ich jeszcze na swoich półkach 🙂

Dietetyczny tort biszkoptowy z cytrynową i czekoladową masą

Drukuj przepis
Porcje: przepis na formę 22 max 24 cm, 1/8 tortu (duży kawałek) dostarcza: 

Wartości odżywcze

  • 255 Kalorie
  • 28,5g Węglowodany
  • 11,5g Tłuszcze
  • 9,5g Białko

Składniki

  • biszkopt:
  • 4 całe, duże jaja
  • 20 g ciemnego kakao
  • 55 g mąki ryżowej, pełnoziarnistej
  • 50 g erytrolu /zamiennie ksylitol/drobny, brązowy cukier/
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 70 ml świeżego soku z pomarańczy do nasączenia
  • 80g domowej, niskosłodzonej konfitury lub dżemu (czarna porzeczka/śliwka)
  • masa czekoladowa
  • 120g awokado
  • 150 g dojrzałych bananów
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 15 g ciemnego kakao
  • 10 g miodu
  • 10g nasion chia
  • masa cytrynowa
  • 300 g serka Bieluch (2 opakowania)
  • 35 g miodu
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • 10 g nasion chia
  • 100 g borówek
  • garść owoców granatu

Przgotowanie

1

Orzechy nerkowca zalewamy ciepłą wodą na minimum godzinę.

2

Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy szczyptę sody i odstawiamy.

3

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze 2 minuty, na końcu wciąż miksując dodajemy po jednym żółtku.

4

Do ubitych składników dodajemy po 1/3 mieszanki mąki i kakao, mieszamy dokładnie za pomocą szpatułki lub delikatnie trzepaczką.

5

Przygotowaną masę od razu przelewamy do przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 22 cm). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170'C

6

Dojrzałe banany, miękkie awokado, kakao, namoczone orzechy i odrobinę miodu blendujemy dokładnie na gładką masę, następnie dodajemy chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

7

Serek wkładamy do miseczki, dodajemy sok i skórkę z cytryny, miód oraz chia, również dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy również 2/3 borówek i raz jeszcze łączymy delikatnie składniki, odstawiamy do lodówki.

8

Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na 3 blaty (jeśli za bardzo wyrośnie to ścinamy lekko górę). Każdy biszkopt nasączamy świeżym sokiem z pomarańczy.

9

Pierwszy blat smarujemy konfiturą i wkładamy z powrotem do formy, na wierzch nakładamy krem czekoladowy, rozprowadzamy łyżką. Na krem nakładamy drugi blat, następnie masę cytrynową (zostawiamy 2-3 łyżki) i przykrywamy wierzchnim biszkoptem.

10

Szczyt tortu dekorujemy resztą masy, borówkami i owocami granatu.

11

Tort przed spożyciem schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny, skonsumować do 2 dni 🙂

Tort bezglutenowy
Przygotowanie tortu jest na prawdę bardzo proste, mam nadzieję, że sobie poradzicie i na najbliższe urodziny pieczecie sobie takie pyszności bez wyrzutów sumienia! 🙂
Oczywiście na wierzch możecie nałożyć inne owoce, w sezonie cudowny będzie z malinami i truskawkami.

Może Ci się spodobać również

28 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    17 stycznia 2017 o 17:55

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    dishdogz
    17 stycznia 2017 o 19:48

    Dzisiaj mam urodziny, a akurat nie mam tortu… Nie mogłaś mi go wysłać kurierem? XD

  • Odpowiedz
    Julia
    18 stycznia 2017 o 07:55

    mi też 🙂

  • Odpowiedz
    Kobietapo30
    19 stycznia 2017 o 07:35

    prezentuje się genialnie 😉

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    19 stycznia 2017 o 12:29

    To ciacho wygląda bosko 😀

  • Odpowiedz
    Aga
    21 stycznia 2017 o 15:05

    Do takiego tortu pasuje tylko zasiąść z herbatą na zdrowej filtrowanej wodzie 🙂 Idealne połączenie na weekend.

  • Odpowiedz
    Luizka
    25 stycznia 2017 o 18:52

    już wiem czym uraczę gości w nadchodzący weekend :))) na szczęście zaopatrzyłam się w ksylitol w moim niezastąpionym biolovers.pl odrobinę poeksperymentuje tylko z owocami 😉

  • Odpowiedz
    Unknown
    27 stycznia 2017 o 16:52

    Biszkopt wyszedł super! A czy jakbym chciała biały dać poprostu 20g mąki więcej zamiast cacao?

  • Odpowiedz
    Michu77
    28 stycznia 2017 o 08:17

    Nie wygląda na dietetyczny ^^ chętnie zobacze jak mi wyjdzie!

    _____________________
    badanie dna oka Gliwice

  • Odpowiedz
    4health
    30 stycznia 2017 o 23:40

    ale pyszny! od teraz będę robić częściej, a następnym razem i zdjęcie zrobię=) dziękuję za przepis

  • Odpowiedz
    BOŻENA ROGAL
    2 lutego 2017 o 06:31

    Jakoś ciągle noe mogę przekonać się smakowo do kremów z awokado na słodko.
    Ale twój tort wygląda pięknie i napewno smakuje wyśmienicie😊
    http://shewolfinkitchen.blogspot.com/?m=1

  • Odpowiedz
    BOŻENA ROGAL
    2 lutego 2017 o 06:31

    Jakoś ciągle noe mogę przekonać się smakowo do kremów z awokado na słodko.
    Ale twój tort wygląda pięknie i napewno smakuje wyśmienicie😊
    http://shewolfinkitchen.blogspot.com/?m=1

  • Odpowiedz
    anna
    16 marca 2017 o 06:27

    Witam to są wymiary na mała foremkę czy normalna? To bardzo ważne bo chce dzis upiec:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 marca 2017 o 06:52

    Czym moge zastąpić bieluch? Serkiem twarogowym Emilki?:)

    • Odpowiedz
      Agata
      19 marca 2017 o 20:47

      Tak, da radę 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      21 września 2017 o 10:10

      a serkiem homogenizowanym?

    • Odpowiedz
      Agata
      22 września 2017 o 17:30

      To zależy – jeśli znasz dany serek i wiesz, że jest bardzo gęsty (nie spływa z łyżki) to tak.

  • Odpowiedz
    ewa ewa
    6 stycznia 2018 o 17:38

    Niestety biszkopt mi nie urósł, upiekłam drugi i znowu to samo… Dlaczego, co robię nie tak?

  • Odpowiedz
    ewa ewa
    6 stycznia 2018 o 17:40

    Niestety biszkopt mi nie urósł, upiekłam drugi ale niestety znowu nie urósł… dlaczego tak się dzieje?

    • Odpowiedz
      Agata
      8 stycznia 2018 o 14:41

      Pani Ewo, a jakich konkretnie mąk Pani użyła?

    • Odpowiedz
      Aga55
      27 stycznia 2018 o 19:07

      Mam ten sam problem. Zrobiłam biszkopt nawet z 5 jajek i wcale nie urósł. Użyłam mąki ryżowej bio (raczej nie jest ona pełnoziarnista). Jak nigdy, nawet przesiałam wszystkie składniki przez sitko…

    • Odpowiedz
      Aga55
      27 stycznia 2018 o 19:07

      Będę piec jeszcze jeden blat z połowy składników.

  • Odpowiedz
    Unknown
    18 stycznia 2018 o 04:34

    Witam. Mam takie pytanie. Ze wszystkich składników brakuje mi borówek, czy są one tak bardzo potrzebne, że bez nich bedzie inny smak? Jeżeli są one niezbędne, czy można je zastąpić innym owocem dostępnym o tej porze?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 stycznia 2018 o 20:59

      Można użyć innych owoców 🙂 również mrożonych.

  • Odpowiedz
    Unknown
    24 stycznia 2018 o 07:30

    Witam mają to być dwa rodzaje maki po 55 g? Czy razem ma być 55 g ? Można użyć jednej z nich?

    • Odpowiedz
      Agata
      24 stycznia 2018 o 16:34

      To jest jeden rodzaj mąki ryżowa pełnoziarnista 🙂 bo są też zwykłe białe.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 kwietnia 2018 o 05:47

    Jeszcze nigdy niczego nie komentowałam – nie czułam takiej potrzeby….aż do upieczenia tego tortu!
    Jesteśmy rodzinnie na diecie a moja córa miała wczoraj urodziny.Długo szukałam odpowiedniego wypieku zdecydowałam siè na upieczenie tego tortu, TEN TORT JEST MEGA SMACZNY!,!!!!!
    A biszkopt. REWELACJA. już nie będę piekła innych! DZIĘKUJĘ

  • Odpowiedz
    Julita
    20 marca 2020 o 11:56

    Mam pytanko lepiej zrobić go tego samego dnia czy moze byc zrobiony dzien wczesniej?

  • Napisz komentarz