Dziś na blogu moja duma. Najpiękniejszy i najsmaczniejszy tort, jaki kiedykolwiek upiekłam Do tego wersja fit - bogata w wartościowe produkty takie jak awokado, orzechy, miód, chia, owoce i razowa mąka - biszkopt jest bezglutenowy, wyszedł lepiej niż klasyczny, wyrósł aż nadto! Oczywiście nie jest to żaden tort "zero", ani też "bez słodzenia", ale chciałam aby to był możliwie najbardziej dietetyczny i wartościowy wypiek, wciąż będąc pysznym tortem, a nie tylko "udawaczem", który ładnie wygląda i smakuje.. znośnie 🙂 Nasiona chia użyte do obydwóch kremów są w przepisie niezbędne! Idealnie pochłaniają wytrącającą się z owoców wodę, dzięki czemu masy są gęste i nie uciekają spod biszkoptów. Specjalnie dla Was, razem z erytrolem są dziś w promocji sklepu Edena jeśli nie macie ich jeszcze na swoich półkach 🙂
Dietetyczny tort biszkoptowy z cytrynową i czekoladową masą
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 255 Kalorie
- 28,5g Węglowodany
- 11,5g Tłuszcze
- 9,5g Białko
Składniki
- biszkopt:
- 4 całe, duże jaja
- 20 g ciemnego kakao
- 55 g mąki ryżowej, pełnoziarnistej
- 50 g erytrolu /zamiennie ksylitol/drobny, brązowy cukier/
- szczypta sody
- szczypta soli
- 70 ml świeżego soku z pomarańczy do nasączenia
- 80g domowej, niskosłodzonej konfitury lub dżemu (czarna porzeczka/śliwka)
- masa czekoladowa
- 120g awokado
- 150 g dojrzałych bananów
- 30 g orzechów nerkowca
- 15 g ciemnego kakao
- 10 g miodu
- 10g nasion chia
- masa cytrynowa
- 300 g serka Bieluch (2 opakowania)
- 35 g miodu
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 10 g nasion chia
- 100 g borówek
- garść owoców granatu
Przgotowanie
Orzechy nerkowca zalewamy ciepłą wodą na minimum godzinę.
Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy szczyptę sody i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze 2 minuty, na końcu wciąż miksując dodajemy po jednym żółtku.
Do ubitych składników dodajemy po 1/3 mieszanki mąki i kakao, mieszamy dokładnie za pomocą szpatułki lub delikatnie trzepaczką.
Przygotowaną masę od razu przelewamy do przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 22 cm). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170'C
Dojrzałe banany, miękkie awokado, kakao, namoczone orzechy i odrobinę miodu blendujemy dokładnie na gładką masę, następnie dodajemy chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Serek wkładamy do miseczki, dodajemy sok i skórkę z cytryny, miód oraz chia, również dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy również 2/3 borówek i raz jeszcze łączymy delikatnie składniki, odstawiamy do lodówki.
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na 3 blaty (jeśli za bardzo wyrośnie to ścinamy lekko górę). Każdy biszkopt nasączamy świeżym sokiem z pomarańczy.
Pierwszy blat smarujemy konfiturą i wkładamy z powrotem do formy, na wierzch nakładamy krem czekoladowy, rozprowadzamy łyżką. Na krem nakładamy drugi blat, następnie masę cytrynową (zostawiamy 2-3 łyżki) i przykrywamy wierzchnim biszkoptem.
Szczyt tortu dekorujemy resztą masy, borówkami i owocami granatu.
Tort przed spożyciem schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny, skonsumować do 2 dni 🙂
28 komentarzy
Kinga
17 stycznia 2017 o 17:55Smacznie 🙂
dishdogz
17 stycznia 2017 o 19:48Dzisiaj mam urodziny, a akurat nie mam tortu… Nie mogłaś mi go wysłać kurierem? XD
Julia
18 stycznia 2017 o 07:55mi też 🙂
Kobietapo30
19 stycznia 2017 o 07:35prezentuje się genialnie 😉
ClaudiaMorningstar
19 stycznia 2017 o 12:29To ciacho wygląda bosko 😀
Aga
21 stycznia 2017 o 15:05Do takiego tortu pasuje tylko zasiąść z herbatą na zdrowej filtrowanej wodzie 🙂 Idealne połączenie na weekend.
Luizka
25 stycznia 2017 o 18:52już wiem czym uraczę gości w nadchodzący weekend :))) na szczęście zaopatrzyłam się w ksylitol w moim niezastąpionym biolovers.pl odrobinę poeksperymentuje tylko z owocami 😉
Unknown
27 stycznia 2017 o 16:52Biszkopt wyszedł super! A czy jakbym chciała biały dać poprostu 20g mąki więcej zamiast cacao?
Michu77
28 stycznia 2017 o 08:17Nie wygląda na dietetyczny ^^ chętnie zobacze jak mi wyjdzie!
_____________________
badanie dna oka Gliwice
4health
30 stycznia 2017 o 23:40ale pyszny! od teraz będę robić częściej, a następnym razem i zdjęcie zrobię=) dziękuję za przepis
BOŻENA ROGAL
2 lutego 2017 o 06:31Jakoś ciągle noe mogę przekonać się smakowo do kremów z awokado na słodko.
Ale twój tort wygląda pięknie i napewno smakuje wyśmienicie😊
http://shewolfinkitchen.blogspot.com/?m=1
BOŻENA ROGAL
2 lutego 2017 o 06:31Jakoś ciągle noe mogę przekonać się smakowo do kremów z awokado na słodko.
Ale twój tort wygląda pięknie i napewno smakuje wyśmienicie😊
http://shewolfinkitchen.blogspot.com/?m=1
anna
16 marca 2017 o 06:27Witam to są wymiary na mała foremkę czy normalna? To bardzo ważne bo chce dzis upiec:)
Anonimowy
16 marca 2017 o 06:52Czym moge zastąpić bieluch? Serkiem twarogowym Emilki?:)
Agata
19 marca 2017 o 20:47Tak, da radę 🙂
Anonimowy
21 września 2017 o 10:10a serkiem homogenizowanym?
Agata
22 września 2017 o 17:30To zależy – jeśli znasz dany serek i wiesz, że jest bardzo gęsty (nie spływa z łyżki) to tak.
ewa ewa
6 stycznia 2018 o 17:38Niestety biszkopt mi nie urósł, upiekłam drugi i znowu to samo… Dlaczego, co robię nie tak?
ewa ewa
6 stycznia 2018 o 17:40Niestety biszkopt mi nie urósł, upiekłam drugi ale niestety znowu nie urósł… dlaczego tak się dzieje?
Agata
8 stycznia 2018 o 14:41Pani Ewo, a jakich konkretnie mąk Pani użyła?
Aga55
27 stycznia 2018 o 19:07Mam ten sam problem. Zrobiłam biszkopt nawet z 5 jajek i wcale nie urósł. Użyłam mąki ryżowej bio (raczej nie jest ona pełnoziarnista). Jak nigdy, nawet przesiałam wszystkie składniki przez sitko…
Aga55
27 stycznia 2018 o 19:07Będę piec jeszcze jeden blat z połowy składników.
Unknown
18 stycznia 2018 o 04:34Witam. Mam takie pytanie. Ze wszystkich składników brakuje mi borówek, czy są one tak bardzo potrzebne, że bez nich bedzie inny smak? Jeżeli są one niezbędne, czy można je zastąpić innym owocem dostępnym o tej porze?
Agata
18 stycznia 2018 o 20:59Można użyć innych owoców 🙂 również mrożonych.
Unknown
24 stycznia 2018 o 07:30Witam mają to być dwa rodzaje maki po 55 g? Czy razem ma być 55 g ? Można użyć jednej z nich?
Agata
24 stycznia 2018 o 16:34To jest jeden rodzaj mąki ryżowa pełnoziarnista 🙂 bo są też zwykłe białe.
Anonimowy
16 kwietnia 2018 o 05:47Jeszcze nigdy niczego nie komentowałam – nie czułam takiej potrzeby….aż do upieczenia tego tortu!
Jesteśmy rodzinnie na diecie a moja córa miała wczoraj urodziny.Długo szukałam odpowiedniego wypieku zdecydowałam siè na upieczenie tego tortu, TEN TORT JEST MEGA SMACZNY!,!!!!!
A biszkopt. REWELACJA. już nie będę piekła innych! DZIĘKUJĘ
Julita
20 marca 2020 o 11:56Mam pytanko lepiej zrobić go tego samego dnia czy moze byc zrobiony dzien wczesniej?