Bez glutenu/ Desery

Dietetyczne, bezglutenowe pierniczki

Dzisiejszy przepis jest przez Was bardzo często poszukiwany i wiele razy o niego prosiliście. Zwykle nie piekę pierniczków na Święta, z ciasteczek robimy tylko wytrawne, kruche trójkąty z serem i kminkiem - specjalność taty 🙂 Nie mniej jednak obiecałam, że wezmę się za klimatyczne przepisy, więc przygotowałam blaszkę mini pierniczków, które będą mi towarzyszyć przy grudniowych kawkach na kanapie. Przepis jest bezglutenowy i nie zawiera nabiału, użyłam ciekawej mąki kasztanowej, ale na pewno równie dobrze sprawdzi się np. mąka migdałowa, ostatecznie ryżowa 🙂

Dietetyczne, bezglutenowe pierniczki

Drukuj przepis
Porcje: przepis na standardową blaszkę pierników (220g ciastek), 100 g dostarcza:

Składniki

  • 100 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki kasztanowej
  • 15 g oleju kokosowego
  • 45 g miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka zmielonych goździków
  • szczypta chili

Przgotowanie

1

W misce mieszamy wszystkie suche składniki.

2

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy oraz miód, wlewamy do suchych składników, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.

3

Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, jeżeli używamy drewnianego wałka to kolejnym arkuszem papieru przykrywamy ciasto aby nie przyklejało się do niego podczas wałkowania.

4

Rozwałkowany placek powinien mieć około 2mm grubości.

5

Foremkami wycinamy pierniki, skrawki ściągamy i wałkujemy ciasto drugi raz, aż do całkowitego wykorzystania masy.

6

Pierniczki pieczemy w 180'C przez 12 minut, przechowujemy w szczelnym pudełku/puszce.

 

 

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Marta Osten-Sacken
    8 grudnia 2016 o 21:36

    witam,
    pierniczki wyglądają wspaniale i przyznam się ze jutro właśnie miałam robić i już wiem z jakiego przepisu skorzystam 🙂 mam tylko pytanie czym mogę zastąpić mąkę kasztanową, bo nie posiadam takiej.
    pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 grudnia 2016 o 21:58

    Cześć:) jak jest z temrinem przydatności? Czy musza odlezec kilka dni przed jedzeniem? Warto zrobic je teraz i poczekac do swiat?

    • Odpowiedz
      Agata
      27 grudnia 2016 o 21:30

      Odpowiadam dopiero teraz, bo pierniczki robiłam pierwszy raz 🙂
      Są dobre od samego początku, ale idealną kruchość osiągają po około 10 dniach w puszce/pudełku 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 grudnia 2016 o 22:01

    Czy mozna zastapic make kasztanowa maka kokosowa?:)

  • Odpowiedz
    Kinga
    9 grudnia 2016 o 05:20

    Smacznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna
    12 grudnia 2016 o 14:40

    Muszę koniecznie spróbować, wygląda to bardzo pysznie.

  • Odpowiedz
    Musli - mojemusli.pl
    13 grudnia 2016 o 14:52

    Wyglądają przepysznie 🙂 Też jestem wielką fanką pierników 🙂 Niestety podczas diety ciężko jest znaleźć jakieś zdrowe przekąski. Te idealnie pasują do diety bezglutenowej 🙂
    Czekam na kolejne smaczne i dietetyczne przepisy.
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Kasia
    27 grudnia 2016 o 17:44

    Czy można zastąpić olej kokosowy innym? Słonecznikowym na przykład?

    • Odpowiedz
      Agata
      27 grudnia 2016 o 21:29

      To już lepiej rzepakowym 🙂 albo masłem klarowanym

  • Odpowiedz
    Coinsy
    8 maja 2017 o 21:14

    Ciekawy post, pozdrawiam!

  • Napisz komentarz