Dzisiejszy przepis jest przez Was bardzo często poszukiwany i wiele razy o niego prosiliście. Zwykle nie piekę pierniczków na Święta, z ciasteczek robimy tylko wytrawne, kruche trójkąty z serem i kminkiem - specjalność taty 🙂 Nie mniej jednak obiecałam, że wezmę się za klimatyczne przepisy, więc przygotowałam blaszkę mini pierniczków, które będą mi towarzyszyć przy grudniowych kawkach na kanapie. Przepis jest bezglutenowy i nie zawiera nabiału, użyłam ciekawej mąki kasztanowej, ale na pewno równie dobrze sprawdzi się np. mąka migdałowa, ostatecznie ryżowa 🙂
Dietetyczne, bezglutenowe pierniczki
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g mąki gryczanej
- 60 g mąki kasztanowej
- 15 g oleju kokosowego
- 45 g miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka zmielonych goździków
- szczypta chili
Przgotowanie
W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy oraz miód, wlewamy do suchych składników, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, jeżeli używamy drewnianego wałka to kolejnym arkuszem papieru przykrywamy ciasto aby nie przyklejało się do niego podczas wałkowania.
Rozwałkowany placek powinien mieć około 2mm grubości.
Foremkami wycinamy pierniki, skrawki ściągamy i wałkujemy ciasto drugi raz, aż do całkowitego wykorzystania masy.
Pierniczki pieczemy w 180'C przez 12 minut, przechowujemy w szczelnym pudełku/puszce.
10 komentarzy
Marta Osten-Sacken
8 grudnia 2016 o 21:36witam,
pierniczki wyglądają wspaniale i przyznam się ze jutro właśnie miałam robić i już wiem z jakiego przepisu skorzystam 🙂 mam tylko pytanie czym mogę zastąpić mąkę kasztanową, bo nie posiadam takiej.
pozdrawiam 🙂
Anonimowy
8 grudnia 2016 o 21:58Cześć:) jak jest z temrinem przydatności? Czy musza odlezec kilka dni przed jedzeniem? Warto zrobic je teraz i poczekac do swiat?
Agata
27 grudnia 2016 o 21:30Odpowiadam dopiero teraz, bo pierniczki robiłam pierwszy raz 🙂
Są dobre od samego początku, ale idealną kruchość osiągają po około 10 dniach w puszce/pudełku 🙂
Anonimowy
8 grudnia 2016 o 22:01Czy mozna zastapic make kasztanowa maka kokosowa?:)
Kinga
9 grudnia 2016 o 05:20Smacznie! 🙂
Joanna
12 grudnia 2016 o 14:40Muszę koniecznie spróbować, wygląda to bardzo pysznie.
Musli - mojemusli.pl
13 grudnia 2016 o 14:52Wyglądają przepysznie 🙂 Też jestem wielką fanką pierników 🙂 Niestety podczas diety ciężko jest znaleźć jakieś zdrowe przekąski. Te idealnie pasują do diety bezglutenowej 🙂
Czekam na kolejne smaczne i dietetyczne przepisy.
Pozdrawiam
Kasia
27 grudnia 2016 o 17:44Czy można zastąpić olej kokosowy innym? Słonecznikowym na przykład?
Agata
27 grudnia 2016 o 21:29To już lepiej rzepakowym 🙂 albo masłem klarowanym
Coinsy
8 maja 2017 o 21:14Ciekawy post, pozdrawiam!