Obiady/ Wegańskie

Razowe pierogi z kapustą i grzybami

Zarządzam czas przepisów świątecznych! Przez ostatnie dwa lata zdecydowanie za późno się do tego zabierałam, a później nie chciałam już psuć sobie smaku wigilijnych potraw przygotowując niektóre z nich zaraz przed tym wyjątkowym dniem. W końcu na TEN barszczyk czekam cały rok! Dziś jednak nie o barszczu, a o pierogach. Razowych, żytnich pierogach z kapustą i grzybami. Są takie jak u mamy, tylko mniej tłuste i jak to mówi mój tato (niezmiennie mnie to rozbawia) "z ekologicznej mąki" (czyli z jakiejkolwiek ciemnej). Chyba były smaczne, bo nawet mój mąż zjadł, a on jak widzi razową mąkę to ucieka 🙂

Razowe, żytnie pierogi z kapustą i grzybami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na około 20 bardzo dużych lub 30-35 małych pierogów

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki żytniej typ 1850
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 220 g bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 kuleczek ziela angielskiego
  • 1/3-2/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 10 g masła klarowanego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przgotowanie

1

Przygotowanie pierogów rozpoczynamy od farszu, najlepiej robimy go dzień wcześniej, ponieważ jest czasochłonny, a gotowy musi jeszcze porządnie wystygnąć.

2

Kapustę zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe oraz ziele, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, aż zmięknie.

3

Grzyby zalewamy wrzątkiem, następnie również gotujemy około 40 minut na małym ogniu.

4

Po ugotowaniu kapusty wyciągamy listki i ziele, odciskamy porządnie i siekamy ją dość drobno.

5

Grzyby również odcedzamy (wywar warto zachować do barszczu) i drobno siekamy

6

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, następnie łączymy z kapustą, grzybami, oliwą i doprawiamy do smaku pieprzem oraz mielonym kminkiem. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przechować do rana w lodówce.

7

Następnego dnia przygotowujemy ciasto.

8

Mąki, bardzo ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz odrobinę oliwy łączymy i zagniatamy ciasto.

9

Ciasto z mąki razowej potrzebuje więcej wody i jest innej konsystencji niż zwykłe, więc nie sugerujemy się tym, jak lepiliśmy pierogi z białej, pszennej mąki 🙂

10

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką (pamiętajmy, że razowe ciasto łatwiej się rwie i jest lepkie). Szklanką wykrawamy okręgi, nakładamy farsz i zlepiamy tak jak lubimy.

11

Gotowe pierogi układamy na ściereczce, gotujemy kilka minut lub podgotowujemy do zamrożenia.

Wyjątkowo nie podaję kaloryczności w tym przepisie, ponieważ mija się to z celem. Żadne z Was nie przygotuje identycznie dużych pierogów jak moje o identycznej grubości ciasta, więc byłoby to zupełnie nieadekwatne. Ja lepię duże i grubaśne pierogi – 6 można się porządnie najeść 🙂 
Jeżeli o cebulkę do okraszenia chodzi – ja swoją tylko poddusiłam, także dodatkowa porcja masła nie jest konieczna.

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Magdalena Magdziarz
    25 listopada 2016 o 22:10

    Skorzystam z pewnością 🙂 super przepis.

  • Odpowiedz
    Kinga
    26 listopada 2016 o 14:11

    Smacznie wygląda! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 listopada 2016 o 08:45

    Cudnie wyglądają i pewnie tak smakują. Ja przy swojej insulinooporności szukam takich inspiracji 🙂

  • Odpowiedz
    dishdogz
    4 grudnia 2016 o 11:29

    Mniam! Czysty obłęd 🙂

  • Odpowiedz
    Ana Mari
    9 stycznia 2017 o 20:28

    wyglądają wspaniale 🙂

  • Napisz komentarz