Przekąski/ Wegańskie

Wyzwanie roślinne 3/7 – prawiehummus z batatem

Prawiehummus z batatem był zdecydowanie najczęstszym daniem goszczącym w moim menu podczas roślinnego wyzwania. Pastę przygotowuje się raz dwa, a w towarzystwie warzywnych słupków jest idealnym rozwiązaniem na wieczorne chrupanie przed telewizorem. Kocham właściwie wszystkie pasty świata, tak samo jak musy, kremy i inne paciaje jak to mawia mój maż, właściwie moja dieta mogłaby być w całości papkowata 🙂 Klasyczny hummus również jest przeze mnie bardzo lubiany, ale wygrywa wersja o nieco lżejszej konsystencji i słodkawym smaku batata oraz dyni. A Wy - lubicie pasty? 🙂

Składniki

  • 120 g ugotowanej ciecierzycy
  • 40 g zalewy z ciecierzycy lub wody
  • 80 g batatów
  • 50 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 łyżeczka tahini (8g)
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki zaataru
  • łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Przgotowanie

1

Kawałki batata oraz dyni gotujemy do miękkości (jeśli pokroimy je w podobnej wielkości kawałki to gotują się mniej więcej tyle samo, więc można wrzucić je do jednego rondelka).

2

Do kubka lub kielicha blendera wkładamy ciecierzyce, dodajemy wodę/zalewę, następnie wciskamy sok z cytryny, czosnek, doprawiamy zaatarem, solą, pieprzem i tahini (możemy również użyć 8g podprażonego sezamu).

3

Do składników dodajemy ugotowane i odcedzone (najlepiej zostawić 5-10 min na sitku aby ociekły) warzywa i całość blendujemy na gładką pastę. Podajemy z odrobiną oliwy słupkami warzyw.

Następny przepis będzie słodki i uzależniający! 🙂
 

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Ada J
    29 października 2016 o 20:47

    Słodkawa wersja hummusu jak najbardziej do mnie przemawia! Zdrowo, szybko i smacznie, to rozumiem 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    30 października 2016 o 07:18

    Smacznie 🙂

  • Napisz komentarz