Indyjska kuchnia jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. Kocham smak curry, kardamonu, cynamonu... nawet jak robię na szybko zwykłego kurczaka z warzywami to właśnie na taką nutę go doprawiam. Dziś jednak bez kurczaka i innych produktów zwierzęcych - konkretny, roślinny obiad 🙂 Wegańskie curry jadłam już nie raz i jest zdecydowanie równie smaczne jak "mięsne". Poza tym, wszystko co zawiera w sobie orzechy nerkowca jest pyszne.. ❤ Aby danie było maksymalnie pełnowartościowe połączyłam różne źródła białka - ciecierzycę, groszek, kalafior, orzechy.. jest smakowicie i treściwie, a przy okazji szybko i na prawdę łatwo!
Wegańskie curry z ciecierzycą i kalafiorem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 438 Kalorie
- 63g Węglowodany
- 14g Tłuszcze
- 15g Białko
Składniki
- 1/2 czerwonej papryki
- 50 g mrożonego groszku
- 50 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g kalafiora
- łyżeczka utartego imbiru
- 50 g ryżu basmati
- 60 ml mleczka kokosowego (około 150 kcal/100 ml)
- 5 g orzechów nerkowca
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2/3 łyżeczki curry
- spora szczypta ostrej papryki
- spora szczypta kardamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki soli
Przgotowanie
Kalafior podgotowujemy w lekko osolonej wodzie, rozdzielamy na mniejsze różyczki.
Paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z groszkiem w rondelku na odrobinie oleju kokosowego. Do rondelka dodajemy również podgotowany kalafior i wlewamy odrobinę wody, całość dusimy kilka minut na małym ogniu.
Po około 10 minutach do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, świeży imbir oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia aż całość lekko odparuje i zgęstnieje.
Przygotowane curry podajemy na ryżu basmati, całość posypujemy podprażonymi orzechami nerkowca.
5 komentarzy
Kinga
26 października 2016 o 17:17Smacznie 🙂
Martyna
26 października 2016 o 17:21Uwielbiam!
fitking.pl
28 października 2016 o 10:29Wygląda świetnie, smakuje pewnie podobnie, ja osobiście lubię smak curry, dlatego dodaję ją wszędzie gdzie się da 🙂
Anonimowy
29 października 2016 o 16:46trochę suche się wydaję, dodałabym przecieru z pomidorów!
Agata
29 października 2016 o 16:49Nie było! Cały sosik spłynął na dół, bo nie chciałam dodawać zbędnych składników aby go zagęścić, ale przecier pomidorowy na pewno by fajnie się wpasował 🙂