Obiady/ Wegańskie

Wyzwanie roślinne 2/7 – łatwe, wegańskie curry

Indyjska kuchnia jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. Kocham smak curry, kardamonu, cynamonu... nawet jak robię na szybko zwykłego kurczaka z warzywami to właśnie na taką nutę go doprawiam. Dziś jednak bez kurczaka i innych produktów zwierzęcych - konkretny, roślinny obiad 🙂 Wegańskie curry jadłam już nie raz i jest zdecydowanie równie smaczne jak "mięsne". Poza tym, wszystko co zawiera w sobie orzechy nerkowca jest pyszne.. ❤ Aby danie było maksymalnie pełnowartościowe połączyłam różne źródła białka - ciecierzycę, groszek, kalafior, orzechy.. jest smakowicie i treściwie, a przy okazji szybko i na prawdę łatwo!

Wegańskie curry z ciecierzycą i kalafiorem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 438 Kalorie
  • 63g Węglowodany
  • 14g Tłuszcze
  • 15g Białko

Składniki

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 50 g mrożonego groszku
  • 50 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g kalafiora
  • łyżeczka utartego imbiru
  • 50 g ryżu basmati
  • 60 ml mleczka kokosowego (około 150 kcal/100 ml)
  • 5 g orzechów nerkowca
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2/3 łyżeczki curry
  • spora szczypta ostrej papryki
  • spora szczypta kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki soli

Przgotowanie

1

Kalafior podgotowujemy w lekko osolonej wodzie, rozdzielamy na mniejsze różyczki.

2

Paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z groszkiem w rondelku na odrobinie oleju kokosowego. Do rondelka dodajemy również podgotowany kalafior i wlewamy odrobinę wody, całość dusimy kilka minut na małym ogniu.

3

Po około 10 minutach do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, świeży imbir oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia aż całość lekko odparuje i zgęstnieje.

4

Przygotowane curry podajemy na ryżu basmati, całość posypujemy podprażonymi orzechami nerkowca.

Curry z ryżem

 

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    26 października 2016 o 17:17

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Martyna
    26 października 2016 o 17:21

    Uwielbiam!

  • Odpowiedz
    fitking.pl
    28 października 2016 o 10:29

    Wygląda świetnie, smakuje pewnie podobnie, ja osobiście lubię smak curry, dlatego dodaję ją wszędzie gdzie się da 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 października 2016 o 16:46

    trochę suche się wydaję, dodałabym przecieru z pomidorów!

    • Odpowiedz
      Agata
      29 października 2016 o 16:49

      Nie było! Cały sosik spłynął na dół, bo nie chciałam dodawać zbędnych składników aby go zagęścić, ale przecier pomidorowy na pewno by fajnie się wpasował 🙂

    Napisz komentarz