Desery/ Wegańskie

Wyzwanie roślinne 1/7 – „ekologiczne” ciasteczka owsiane

Jak już wspominałam na instagramie - postawiłam sobie wyzwanie:

SIEDEM DNI NA DIECIE ROŚLINNEJ

Z szacunku dla wegan staram się pamiętać o różnicowaniu diety roślinnej od weganizmu w nazewnictwie - wiem, że weganizm to coś więcej niż sama dieta.

Oprócz tego, że chciałam sprawdzić, jak się na takiej diecie "żyje" na co dzień (bo, że wytrwam, to było dość oczywiste, nie ma raczej diety, której nie jestem w stanie przetrwać, poza tym brakuje mi tylko kawy z mlekiem, bo z roślinnym jakoś mi nie podchodzi 🙂 ), ciekawiło mnie jak mój organizm zacznie się zachowywać po paru dniach bez produktów zwierzęcych .

Kolejnym powodem była mobilizacja do stworzenia nowych, roślinnych przepisów dla moich roślinożernych czytelników, tak więc przed Wami pierwszy z nich - podstawa, bez której nie funkcjonuję. Ciastko do kawy musi być! Czarnej kawy oczywiście.

Wegańskie, dietetyczne ciasteczka owsiane 

Drukuj przepis
Porcje: przepis na około 16 ciasteczek

Składniki

  • 100g "resztek" z sokowirówki (mix burak, marchew, jabłko)
  • 100g płatków owsianych
  • 50g płatków jaglanych
  • 50g płatków orkiszowych
  • 1 duży, dojrzały banan (110g)
  • 2 duże daktyle (15g)
  • 15g siemienia lnianego
  • 15g wiórków kokosowych
  • 30 g rodzynek
  • 15 g nasion słonecznika
  • 10 g oleju kokosowego
  • 100 ml wody

Przgotowanie

1

Siemię lniane oraz daktyle zalewamy wrzątkiem (100ml) i odstawiamy na minimum 30 minut.

2

Po upływie tego czasu do składników dodajemy również kawałki dojrzałego banana i całość blendujemy na kleistą masę.

3

W sporej misce mieszamy płatki, wiórki, rodzynki oraz słonecznik, następnie wlewamy przygotowany, bananowy "kleik" z siemienia lnianego, olej kokosowy oraz wspomniane powyżej "resztki" z wyciskarki (opcjonalnie możecie użyć 100 g utartej drobno marchewki).

4

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy kule wielkości piłeczki ping-pongowej, następnie ściskamy je w dłoniach tworząc okrągłe ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Ciasteczka pieczemy w 200'C przez 20 minut.


Jakiś czas temu mogliście przeczytać na moim blogu recenzję wyciskarki do soków marki Redmond.

Oprócz pysznego soczku wyskakują z niej resztki/wiórki z użytych owoców/warzyw.
Po co mają się marnować, kiedy można je zużyć do pysznych, wysoko błonnikowych ciasteczek?

Jakich dietetycznych przepisów wegańskich Wam najbardziej brakuje? Ciast? 
Dań obiadowych? Przekąsek? Dajcie znać! 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Martyna
    24 października 2016 o 13:20

    Jestem weganką od ponad roku i czuję się świetnie – polecam tę dietę! 😉 Super ciasteczka, chętnie bym takie zchrupała 🙂 Zapraszam na mojego bloga z wegańskimi przepisami – http://www.jedzrosliny.blogspot.com moze coś Cię zainspiruje 🙂

  • Odpowiedz
    Elizabeth Lawess
    24 października 2016 o 16:12

    Zawsze takie ciasteczka przypadają mi do gustu. Jednak nie jadam ich za często, gdyż jestem na redukcji 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    24 października 2016 o 17:27

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 października 2016 o 08:25

    A jakie ciasteczka poleci Pani cukrzykowi 2 ?Czy te mogą być?

  • Odpowiedz
    Pitou
    25 października 2016 o 14:21

    Od razu biorę się za pieczenie i nie mogę się doczekać kolejnych przepisów 😉 Najchętniej zobaczyłabym na Twoim blogu kolejne słodkie przepisy wegańskie (ciasta, babeczki, śniadania na słodko) Mam nadzieję, że odczujesz pozytywną różnicę po tych 7 dniach 😀

  • Napisz komentarz