Bez glutenu/ Desery

Pieczone jabłko z kaszą gryczaną i orzechami

Pieczone jabłka to dla mnie jeden z symboli jesieni. Zwykle faszerowałam je raczej płatkami owsianymi, ale tym razem postawiłam na kaszę gryczaną - niepaloną, troszkę łagodniejszą w smaku. Cynamon i kardamon to chyba żadna niespodzianka w tym zestawieniu, natomiast jeżeli chodzi o użyte bakalie to możecie szaleć - tak na prawdę im więcej tym smaczniej 🙂

Pieczone jabłko z kaszą gryczaną i orzechami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duże jabłko (300g)
  • 40g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 10g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki miodu (5g)

Przgotowanie

1

Jabłko przekrawamy w pół, wydrążamy łyżką tworząc dość głębokie "miseczki".

2

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

3

Wydrążony miąższ (poza kawałkami z łupinkami) siekamy w drobną kostkę, którą następnie łączymy z przyprawami, kaszą, miodem, posiekanymi orzechami i siemieniem lnianym.

4

Przygotowaną mieszankę nakładamy do połówek jabłka, dociskamy porządnie i kładziemy owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika.

5

Jabłka pieczemy przez 20 minut w 180'C.

A teraz czas na jakąś faszerowaną, wytrawną dynię. Pogoda złorzeczy, że ma być 9 stopni w przyszłym tygodniu. Trzeba upichcić coś rozgrzewającego 🙂

 

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    2 października 2016 o 06:31

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Martyna
    2 października 2016 o 12:20

    Świetny pomysł na deser 😉
    Zapraszam do siebie – jedzrosliny.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Zuzanna F
    2 października 2016 o 18:44

    uwielbiam jabłka, ciekawa jestem jak smakuje Twoja prpozycja 🙂

  • Odpowiedz
    AS
    3 października 2016 o 11:01

    Agatka, pogoda pochmurna aleee Ty dbasz o nasze dobre samopoczucie!
    sprawdź w części "wydrążony miąższ" –> orzeszkiii : )

    Miłego dnia!
    AS

  • Odpowiedz
    My Body Workout
    6 października 2016 o 09:04

    Wspaniały pomysł, uwielbiam pieczone jabłka, ale na takie połączenie nie wpadłam 🙂

  • Odpowiedz
    Agucha
    6 października 2016 o 19:41

    Coś czuje, że będzie mój jutrzejszy podwieczorek 🙂

  • Odpowiedz
    Detektyw
    7 października 2016 o 08:13

    Fajny post. Wszystko łatwo opisane 😉 Na pewno ten wypiek musi być pyszny 😉
    Chyba przygotuję go na niedzielny podwieczorek 😉 Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

  • Odpowiedz
    Nes
    19 października 2016 o 19:41

    Pyszny przepis 🙂

  • Napisz komentarz