Już dawno zbierałam się do tego przepisu. Kocham bataty całym sercem, a to połączenie jest gratką dla wielbicieli słodko-słonych potraw. Trzy dni temu znalazłam zgrabne dwie sztuki słodkich ziemniaków i w końcu zabrałam się za przygotowanie tego banalnego zresztą dania, które na prawdę nie wymaga wielkich umiejętności ani skomplikowanych produktów. Bataty wbrew logice mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki, więc nie obawiajcie się ich w diecie, szczególnie w połączeniu z produktami białkowymi i tłuszczowymi. Może chociaż trochę zaspokoją potrzebę słodkiego smaku?:-)
Pieczony słodki ziemniak z twarożkiem i roszponką
Drukuj przepisSkładniki
- 1 średniej wielkości batat (250g)
- 1 łyżeczka oregano, odrobina ostrej papryki
- 100g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
- garść szczypiorku
- 2 suszone pomidory z oliwy, osuszone
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
- garść roszponki
Przgotowanie
Słodkiego ziemniaka dobrze myjemy, obcinamy końcówki.
Przygotowujmy kawałek folii aluminiowej oraz nagrzewamy piekarnik (180'C).
Jeszcze mokrego batata kładziemy na folii, posypujemy go oregano, ostrą papryką i szczyptą soli, zawijamy szczelnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut.
W międzyczasie przygotowujemy twarożek - łączymy twaróg, szczypiorek, posiekane suszone pomidory, jogurt oraz sól i pierz.
Po upieczeniu batata nacinamy go wzdłuż i przekładamy do głębokiego talerza, do którego wcześniej wkładamy garść roszponki lub rukoli. Rozkrojonego ziemniaka lekko rozchylamy i faszerujemy twarożkiem, opcjonalnie posypujemy świeżymi ziołami, jako dodatek idealnie spiszą się pomidorki koktajlowe.
15 komentarzy
Kinga
4 września 2016 o 05:52Smacznie 🙂
Anonimowy
4 września 2016 o 12:11Pani Agato , czy tą pyszność może zjesć cukrzyk 2 .Pozdrawiam Małgosia
żaneta serocka
4 września 2016 o 12:33wow, wygląda przepysznie.
Tymina
7 września 2016 o 07:42A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
Iga z dietmap.pl
7 września 2016 o 10:18uwielbiam bataty, ale nie pomyślałam, że pasowałby do nich twarożek.
Ada
7 września 2016 o 11:10A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
Ania Liść jarmużu
9 września 2016 o 09:03Uwielbiam bataty! W tej wersji wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Tomasz
12 września 2016 o 08:10Miałyście/Mieliście kiedyś dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie 🙂
Villacarpatia
12 września 2016 o 09:12To wygląda bardzooo apetycznie!
Sylwester ze Sports-Med
15 września 2016 o 05:00Fajny przepis 🙂 Koniec lata to tanie warzywa i owoce. Warto testować, bo nadchodzi zima więc i ceny pójdą w górę 🙂
Danie super jak dla mnie 5/5 🙂
Marekniewiedziol.pl
22 września 2016 o 09:04Smaczne danie i bardzo ładnie podane.
Wojciech
27 września 2016 o 19:28Jutro spróbuję przygotować 🙂
Dominika Olszewska
29 września 2016 o 14:04Prawie jak poznańskie pyry z gzikiem 🙂
Piggy81
30 września 2016 o 23:51Jak ja bym chciał żeby mi to wyszło jak na zdjęciu, już nie raz próbowałem ale nie jest to prosta potrawa 😉
http://www.buldeckawozniak.pl/
Anonimowy
20 kwietnia 2017 o 05:52Robiłam na śniadanie, rewelacja! 🙂