Obiady/ Wegetariańskie

Pieczony batat z twarożkiem i roszponką

Już dawno zbierałam się do tego przepisu. Kocham bataty całym sercem, a to połączenie jest gratką dla wielbicieli słodko-słonych potraw. Trzy dni temu znalazłam zgrabne dwie sztuki słodkich ziemniaków i w końcu zabrałam się za przygotowanie tego banalnego zresztą dania, które na prawdę nie wymaga wielkich umiejętności ani skomplikowanych produktów. Bataty wbrew logice mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki, więc nie obawiajcie się ich w diecie, szczególnie w połączeniu z produktami białkowymi i tłuszczowymi. Może chociaż trochę zaspokoją potrzebę słodkiego smaku?:-)

Pieczony słodki ziemniak z twarożkiem i roszponką 

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 średniej wielkości batat (250g)
  • 1 łyżeczka oregano, odrobina ostrej papryki
  • 100g chudego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
  • garść szczypiorku
  • 2 suszone pomidory z oliwy, osuszone
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku 
  • garść roszponki

Przgotowanie

1

Słodkiego ziemniaka dobrze myjemy, obcinamy końcówki.

2

Przygotowujmy kawałek folii aluminiowej oraz nagrzewamy piekarnik (180'C).

3

Jeszcze mokrego batata kładziemy na folii, posypujemy go oregano, ostrą papryką i szczyptą soli, zawijamy szczelnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut.

4

W międzyczasie przygotowujemy twarożek - łączymy twaróg, szczypiorek, posiekane suszone pomidory, jogurt oraz sól i pierz.

5

Po upieczeniu batata nacinamy go wzdłuż i przekładamy do głębokiego talerza, do którego wcześniej wkładamy garść roszponki lub rukoli. Rozkrojonego ziemniaka lekko rozchylamy i faszerujemy twarożkiem, opcjonalnie posypujemy świeżymi ziołami, jako dodatek idealnie spiszą się pomidorki koktajlowe.


Upieczony batat bardzo łatwo odchodzi od skórki, więc podczas jedzenia możemy po prostu „wydłubywać” środek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyswoić dodatkową porcję 
błonnika i zjeść go ze skórką 🙂
 

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    4 września 2016 o 05:52

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 września 2016 o 12:11

    Pani Agato , czy tą pyszność może zjesć cukrzyk 2 .Pozdrawiam Małgosia

  • Odpowiedz
    żaneta serocka
    4 września 2016 o 12:33

    wow, wygląda przepysznie.

  • Odpowiedz
    Anna
    5 września 2016 o 09:42

    Świetny przepis 🙂 Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek dotyczących diety bezglutenowej. O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia.

  • Odpowiedz
    Tymina
    7 września 2016 o 07:42

    A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

  • Odpowiedz
    Iga z dietmap.pl
    7 września 2016 o 10:18

    uwielbiam bataty, ale nie pomyślałam, że pasowałby do nich twarożek.

  • Odpowiedz
    Ada
    7 września 2016 o 11:10

    A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

  • Odpowiedz
    Ania Liść jarmużu
    9 września 2016 o 09:03

    Uwielbiam bataty! W tej wersji wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Tomasz
    12 września 2016 o 08:10

    Miałyście/Mieliście kiedyś dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
    Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
    Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie 🙂

  • Odpowiedz
    Villacarpatia
    12 września 2016 o 09:12

    To wygląda bardzooo apetycznie!

  • Odpowiedz
    Anna
    13 września 2016 o 12:43

    Świetny przepis 🙂
    Zapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
    Uwaga, one odchudzają! 🙂

  • Odpowiedz
    Sylwester ze Sports-Med
    15 września 2016 o 05:00

    Fajny przepis 🙂 Koniec lata to tanie warzywa i owoce. Warto testować, bo nadchodzi zima więc i ceny pójdą w górę 🙂
    Danie super jak dla mnie 5/5 🙂

  • Odpowiedz
    Marekniewiedziol.pl
    22 września 2016 o 09:04

    Smaczne danie i bardzo ładnie podane.

  • Odpowiedz
    Wojciech
    27 września 2016 o 19:28

    Jutro spróbuję przygotować 🙂

  • Odpowiedz
    Dominika Olszewska
    29 września 2016 o 14:04

    Prawie jak poznańskie pyry z gzikiem 🙂

  • Odpowiedz
    Piggy81
    30 września 2016 o 23:51

    Jak ja bym chciał żeby mi to wyszło jak na zdjęciu, już nie raz próbowałem ale nie jest to prosta potrawa 😉

    http://www.buldeckawozniak.pl/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 kwietnia 2017 o 05:52

    Robiłam na śniadanie, rewelacja! 🙂

  • Napisz komentarz