Bez glutenu/ Desery

Pudding chia z komosą i musem mango

Gdzieś z tyłu szafki schowały mi się nasiona chia. Odnalazłam je 3 dni temu i od tamtej pory goszczą u mnie na śniadaniu w towarzystwie owoców i.. no właśnie - komosy ryżowej! Biorąc pod uwagę "fakturę" komosy, wydawało mi się, że będzie to z ziarenkami chia  połączenie idealne i nie myliłam się - te dwa składniki w towarzystwie mleka nie potrzebują nawet dodatkowych ulepszeń, więc dzisiejszy przepis będzie bardzo prosty. Oczywiście zamiast mleka krowiego możecie użyć roślinnego - z mango na pewno idealnie współgrać będzie mleczko kokosowe, ale wymieszałabym je pół na pół z wodą, aby deser nie był zbyt tłusty.

Pudding chia z komosą i musem mango

Drukuj przepis

Składniki

  • 15 g nasion chia
  • 30 g białej komosy ryżowej
  • 100 ml mleka (u mnie krowie, 2%)
  • 1 małe mango (140g)
  • 2 łyżki serka wiejskiego, lekkiego
  • kilka jeżyn lub malin

Przgotowanie

1

Wieczorem, dzień przed przygotowaniem puddingu zalewamy nasiona mlekiem i dokładnie mieszamy (jeżeli jest taka możliwość to warto przemieszać je raz jeszcze po około 1-2 godzinach, aby się nie skleiły podczas pęcznienia).

2

Rano komosę ryżową płuczemy na sitku i gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

3

Ugotowaną komosę łączymy z napęczniałymi chia w mleku, mieszamy, przelewamy do miseczki.

4

Kawałki mango blendujemy na mus, który przelewamy do miseczki jako kolejną warstwę, następnie na nakładamy odrobinę serka wiejskiego (alternatywnie gęsty jogurt).

5

Na samym wierzchu układamy świeże owoce, kwaskowe - tak aby przełamać smak słodkiego mango.


Mama przywiozła mi z działki zapasik rabarbaru, chyba czas na jakaś tartę 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    Celiak w podróży
    9 sierpnia 2016 o 19:51

    Ładnie wygląda 🙂 desery z quinoą są boskie 😉

  • Odpowiedz
    Kinga
    10 sierpnia 2016 o 05:21

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Kasia Sarna
    10 sierpnia 2016 o 08:18

    pyszny pomysł na deser 🙂

  • Odpowiedz
    AEG
    10 sierpnia 2016 o 09:04

    To niesamowite jak chia szybko zadomowiła się w naszych kuchniach. Jeszcze kilka lat temu nikt praktycznie nie słyszał o tym prdukcie. Teraz gości chyba w każdej lodówce 🙂

  • Odpowiedz
    Ada J
    10 sierpnia 2016 o 12:55

    Próbowałam już połączenia chia i komosy ryżowej, również mnie nie zawiodło 🙂 Dzięki mango, ten deser jest jeszcze bardziej ,,egzotyczny" Z pewnością szybciej wybrałabym taki smakołyk od kupnych słodyczy. Czekam na przepis na tartę 😉

  • Odpowiedz
    Medevac
    10 sierpnia 2016 o 15:02

    Wygląda przepysznie!

  • Odpowiedz
    Akat Folia
    10 sierpnia 2016 o 20:10

    Mmm, pycha!

  • Odpowiedz
    Agd
    11 sierpnia 2016 o 19:04

    Świetnie wygląda!

  • Odpowiedz
    Justyna Partyka
    14 sierpnia 2016 o 06:46

    Świetnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje, mówię Wam pychota!!!

  • Odpowiedz
    Aleksandra
    14 sierpnia 2016 o 20:28

    Przepysznie wygląda! Dopóki nie spróbowałam deseru z chia nie rozumiałam jej fenomenu i dlaczego w ostatnim czasie stała się tak bardzo popularna. Teraz wiem, że takie desery smakują wyśmienicie 🙂

  • Odpowiedz
    IBG
    17 sierpnia 2016 o 12:33

    Wygląda nieziemsko 🙂 Uwielbiam puddingi z nasion chia, ale muszę przyznać, że nigdy nie łączyłam ich z komosą 🙂

  • Odpowiedz
    Pitou
    9 października 2016 o 09:09

    Najlepsze śniadanie, bo wygląda i smakuje jak deser. Nie użyłam serka wiejskiego, w zamian dosypałam trochę zarodków pszennych 😉

  • Napisz komentarz