Ostatnio w sklepie uśmiechnęła się do mnie figa. Leżała zaraz obok zgrabnych dyń, które czekają już na listopad. Jasień? Nie da się ukryć, tylko jakoś przeoczyłam lato. Normalnie nawet bym się cieszyła, jesień i zima mają swój urok i smak herbaty z cytryną, ale teraz, kiedy jestem świadoma swojej niedoczynności tarczycy to wiem, że niestety te pory roku nie będą sprzyjały mojemu samopoczuciu, bo niska temperatura jeszcze bardziej będzie obciążać pracę narządu. Pozostaje mi się zatem pocieszać jesiennymi, jabłkowo - cynamonowymi wypiekami oraz sezonem na moją ukochaną dynię. No i figi, czuję, że częściej będą gościć w mojej kuchni, a dla Was dziś najprostsze na świecie placuszki bananowe w towarzystwie tego właśnie owocu.
Lekki placuszki bananowe z figami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka
- 25 g mąki żytniej, graham (1850)
- 1 mały, dojrzały banan (80g)
- szczypta soli
- 1 spora figa
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- kilka listków mięty
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Przgotowanie
Banana rozgniatamy widelcem aż do otrzymania papki (można go też utrzeć na tarce).
Przygotowany owoc wrzucamy do miski z jajkami, dodajemy mąkę, szczyptę soli i dokładnie roztrzepujemy.
Patelnie dobrze rozgrzewamy, lekko natłuszczamy pędzelkiem.
(patelnia powinna być na tyle gorąca, aby wlewane ciasto od razu zastygało).
Na patelnię nakładamy po jednej łyżce (takiej głębokiej, jak dawniej) przygotowanego ciasta tworząc małe placuszki, smażymy je z obu stron.
Gotowe placuszki układamy na zmianę z plasterkami świeżej figi (zamiennie można użyć np. kiwi), tworząc na talerzu okrąg, do środka wlewamy odrobinę jogurtu, całość wykańczamy miętą (warto dać jej więcej niż na zdjęciu, idealnie się komponuje!).
Jeśli ktoś ma trochę zbędnych tłuszczów w swoim dobowym zapotrzebowaniu - warto do placków dodać łyżkę wiórków kokosowych 🙂
7 komentarzy
Kinga
29 sierpnia 2016 o 14:57Smacznie! 🙂
Pelangsing
30 sierpnia 2016 o 09:42Potrawa prawie doskonała 🙂
Kasia Cukier
30 sierpnia 2016 o 18:35ale pychotki 🙂
Anonimowy
30 sierpnia 2016 o 21:57Kupiłam dzisiaj figę i się zastanawiam, co z nią zrobić 😉 Wchodzę akurat na Twojego bloga i mam odpowiedź 🙂 Dzięki!
Adenina
7 września 2016 o 07:43A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
Lidka
7 września 2016 o 11:10A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
Rafał
12 września 2016 o 08:11Miałyście/Mieliście kiedyś dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie 🙂