Bez glutenu/ Pieczywo

Prosty chleb bez glutenu – chleb ziemniaczany!

Dieta wykluczaj膮ca gluten to ci臋偶ki temat, szczeg贸lnie dla tych, kt贸rzy kochaj膮 chleb. Ja ca艂e szcz臋艣cie nie musz臋 by膰 na diecie eliminacyjnej, ale wiem, 偶e dobry, chleb bez glutenu to trudna zdobycz - 偶eby tak smakowa艂 jak chleb, nie kruszy艂 si臋.. Dzi艣 mam dla Was bardzo prosty przepis na chlebek, kt贸ry spe艂ni powy偶sze podpunkty! Mo偶ecie pofantazjowa膰 z dodatkami, u mnie standardowo siemi臋, a tym razem r贸wnie偶 mak, bo s艂onecznika zabrak艂o. Ziemniak jest tu idealnym sklejaczem, wi臋c pieczywo si臋 nie kruszy, a m膮ki s膮 艂atwo dost臋pne i na pewno zdrowsze (i ta艅sze!) ni偶 gotowe mieszanki. Czekam na Wasze komentarze, czy wypiek si臋 uda艂 馃檪

Chleb ziemniaczany z ziarnami

Drukuj przepis
Porcje: przepis na keks贸wk臋 24-26 cm

Sk艂adniki

  • 200 g ziemniak贸w
  • 200g m膮ki gryczanej
  • 200 g m膮ki z br膮zowego ry偶u
  • 35 g siemienia lnianego
  • 15 g maku
  • 330 ml ciep艂ej wody
  • 20g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 艂y偶eczka soli聽

Przgotowanie

1

M膮ki, s贸l i nasiona mieszamy w sporej misce.

2

Ziemniaki gotujemy, ubijamy na puree i odstawiamy do ostygni臋cia (mog膮 by膰 letnie), a nast臋pnie dodajemy do przygotowanych, suchych sk艂adnik贸w.

3

Dro偶d偶e rozpuszczamy w ciep艂ej (ale nie gor膮cej) wodzie, wlewamy do reszty sk艂adnik贸w i ca艂o艣膰 mieszamy 艂y偶k膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w, staramy si臋 nie pozostawia膰 偶adnych grudek ziemniak贸w.

4

Przygotowane ciasto przek艂adamy do keks贸wki (najlepiej silikonowej, ale mo偶e by膰 zwyk艂a wy艂o偶ona papierem do pieczenia, ewentualnie lekko nat艂uszczona). Form臋 przykrywamy 艣ciereczk膮 i odk艂adamy na 2 godziny w ciep艂e miejsce.

5

Wyro艣ni臋ty chleb wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy oko艂o 40-45 minut, pod koniec smarujemy wierzch chleba wod膮 za pomoc膮 p臋dzelka i wk艂adamy jeszcze na 5 minut, w艂膮czamy nawiew lub podkr臋camy temperatur臋 do 220'C i czekamy a偶 sk贸rka 艂adnie zbr膮zowieje.

6

Chleb odstawiamy na 30 minut, nast臋pnie wyci膮gamy z foremki i studzimy ca艂kowicie na kratce, zimny chleb owijamy w 艣ciereczk臋 i odstawiamy na minimum 10 godzin (nie jest to zabieg konieczny, ale ka偶dy 艣wie偶y chleb, szczeg贸lnie BG lubi si臋 kruszy膰, wi臋c warto da膰 mu pole偶e膰).

chleb ziemniaczany
Chyba teraz czas na jakie艣 dietetyczne bu艂eczki… 馃檪聽

 

Mo偶e Ci si臋 spodoba膰 r贸wnie偶

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ada J
    27 lipca 2016 o 22:02

    Nie pomy艣la艂abym o wykorzystaniu ziemniaka w ten spos贸b! Chleb na pewno zyska艂 dzi臋ki niemu nie tylko odpowiedni膮 struktur臋, ale i niepowtarzalny smak. Ostatnio moje preferencje smakowe zmieni艂y si臋 o 180 stopni i polubi艂am si臋 z m膮k膮 gryczan膮, dlatego wypr贸buj臋 go ju偶 w weekend 馃檪

    • Odpowiedz
      Ada J
      31 lipca 2016 o 08:03

      Chleb ju偶 zrobiony 馃檪 W smaku wyra藕nie czu膰 m膮k臋 gryczan膮, co mi nie przeszkadza. Chlebek ma wyj膮tkowy aromat, nie kruszy si臋. Jednak ma on bardzo grub膮 sk贸rk臋, chyba za d艂ugo go piek艂am 馃槈

  • Odpowiedz
    Iwona
    28 lipca 2016 o 04:22

    Mo偶na przy braku nietolerancji u偶y膰 m膮ki pszennej graham? Je艣li tak to w jakich proporcjach? 馃檪

    • Odpowiedz
      izawu
      29 lipca 2016 o 18:59

      raczej nie – m膮ka pszenna grahan to nadal m膮ka pszenna tylko mniej oczyszczona 馃檪

  • Odpowiedz
    Kinga
    28 lipca 2016 o 06:22

    Smacznie 馃檪

  • Odpowiedz
    Justyna Mr贸z
    28 lipca 2016 o 10:15

    Smakowicie :d
    Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Marta
    28 lipca 2016 o 16:31

    Apetycznie wygl膮da

  • Odpowiedz
    Piotrek
    29 lipca 2016 o 09:49

    Zastanawiali艣cie si臋 o przestrzeganiu diety zgodnej z wasz膮 grup膮 krwi ? Sprawd藕cie czy warto !

  • Odpowiedz
    Fabryka Fit
    29 lipca 2016 o 12:06

    Fajna propozycja szczeg贸lnie dla tych, kt贸rzy glutenu nie toleruj膮.

  • Odpowiedz
    Ada
    29 lipca 2016 o 18:14

    Idealny chleb 馃槈
    zapraszam do siebie : http://www.jakzycfit.blog.pl

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 sierpnia 2016 o 09:10

    Czy insulinooporni mog膮 taki chleb spo偶ywa膰? Pytam ze wzgl臋du na obecno艣膰 ziemniak贸w.

  • Odpowiedz
    Natalia Strzelec
    8 sierpnia 2016 o 12:15

    Cze艣膰, czy zamiast m膮ki z br膮zowego ry偶u mog臋 u偶y膰 innej np jaglanej ? 馃檪

  • Odpowiedz
    Marek
    9 sierpnia 2016 o 13:44

    O, no prosz臋 馃檪 Bardzo przydatny przepis ;D

  • Odpowiedz
    Strefa Zdrowia
    7 pa藕dziernika 2016 o 13:12

    Zapraszamy do nas po zdrowe zakupy! 馃檪

  • Odpowiedz
    Olek
    10 pa藕dziernika 2016 o 08:02

    Ciekawy przepis.Musz臋 wypr贸bowa膰.

  • Odpowiedz
    domdladuszy
    21 grudnia 2016 o 22:50

    chlebek super, na pewno wypr贸buje 馃檪 czy zamiast dro偶d偶y mo偶na zrobi膰 na zakwasie?
    zapraszam do mnie 馃檪 domdladuszy.blogspot.com

  • Napisz komentarz