Dieta wykluczaj膮ca gluten to ci臋偶ki temat, szczeg贸lnie dla tych, kt贸rzy kochaj膮 chleb. Ja ca艂e szcz臋艣cie nie musz臋 by膰 na diecie eliminacyjnej, ale wiem, 偶e dobry, chleb bez glutenu to trudna zdobycz - 偶eby tak smakowa艂 jak chleb, nie kruszy艂 si臋.. Dzi艣 mam dla Was bardzo prosty przepis na chlebek, kt贸ry spe艂ni powy偶sze podpunkty! Mo偶ecie pofantazjowa膰 z dodatkami, u mnie standardowo siemi臋, a tym razem r贸wnie偶 mak, bo s艂onecznika zabrak艂o. Ziemniak jest tu idealnym sklejaczem, wi臋c pieczywo si臋 nie kruszy, a m膮ki s膮 艂atwo dost臋pne i na pewno zdrowsze (i ta艅sze!) ni偶 gotowe mieszanki. Czekam na Wasze komentarze, czy wypiek si臋 uda艂 馃檪
Chleb ziemniaczany z ziarnami
Drukuj przepisSk艂adniki
- 200 g ziemniak贸w
- 200g m膮ki gryczanej
- 200 g m膮ki z br膮zowego ry偶u
- 35 g siemienia lnianego
- 15 g maku
- 330 ml ciep艂ej wody
- 20g 艣wie偶ych dro偶d偶y
- 艂y偶eczka soli聽
Przgotowanie
M膮ki, s贸l i nasiona mieszamy w sporej misce.
Ziemniaki gotujemy, ubijamy na puree i odstawiamy do ostygni臋cia (mog膮 by膰 letnie), a nast臋pnie dodajemy do przygotowanych, suchych sk艂adnik贸w.
Dro偶d偶e rozpuszczamy w ciep艂ej (ale nie gor膮cej) wodzie, wlewamy do reszty sk艂adnik贸w i ca艂o艣膰 mieszamy 艂y偶k膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w, staramy si臋 nie pozostawia膰 偶adnych grudek ziemniak贸w.
Przygotowane ciasto przek艂adamy do keks贸wki (najlepiej silikonowej, ale mo偶e by膰 zwyk艂a wy艂o偶ona papierem do pieczenia, ewentualnie lekko nat艂uszczona). Form臋 przykrywamy 艣ciereczk膮 i odk艂adamy na 2 godziny w ciep艂e miejsce.
Wyro艣ni臋ty chleb wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy oko艂o 40-45 minut, pod koniec smarujemy wierzch chleba wod膮 za pomoc膮 p臋dzelka i wk艂adamy jeszcze na 5 minut, w艂膮czamy nawiew lub podkr臋camy temperatur臋 do 220'C i czekamy a偶 sk贸rka 艂adnie zbr膮zowieje.
Chleb odstawiamy na 30 minut, nast臋pnie wyci膮gamy z foremki i studzimy ca艂kowicie na kratce, zimny chleb owijamy w 艣ciereczk臋 i odstawiamy na minimum 10 godzin (nie jest to zabieg konieczny, ale ka偶dy 艣wie偶y chleb, szczeg贸lnie BG lubi si臋 kruszy膰, wi臋c warto da膰 mu pole偶e膰).
12 komentarzy
Ada J
27 lipca 2016 o 22:02Nie pomy艣la艂abym o wykorzystaniu ziemniaka w ten spos贸b! Chleb na pewno zyska艂 dzi臋ki niemu nie tylko odpowiedni膮 struktur臋, ale i niepowtarzalny smak. Ostatnio moje preferencje smakowe zmieni艂y si臋 o 180 stopni i polubi艂am si臋 z m膮k膮 gryczan膮, dlatego wypr贸buj臋 go ju偶 w weekend 馃檪
Ada J
31 lipca 2016 o 08:03Chleb ju偶 zrobiony 馃檪 W smaku wyra藕nie czu膰 m膮k臋 gryczan膮, co mi nie przeszkadza. Chlebek ma wyj膮tkowy aromat, nie kruszy si臋. Jednak ma on bardzo grub膮 sk贸rk臋, chyba za d艂ugo go piek艂am 馃槈
Iwona
28 lipca 2016 o 04:22Mo偶na przy braku nietolerancji u偶y膰 m膮ki pszennej graham? Je艣li tak to w jakich proporcjach? 馃檪
izawu
29 lipca 2016 o 18:59raczej nie – m膮ka pszenna grahan to nadal m膮ka pszenna tylko mniej oczyszczona 馃檪
Kinga
28 lipca 2016 o 06:22Smacznie 馃檪
Justyna Mr贸z
28 lipca 2016 o 10:15Smakowicie :d
Pozdrawiam.
Anonimowy
5 sierpnia 2016 o 09:10Czy insulinooporni mog膮 taki chleb spo偶ywa膰? Pytam ze wzgl臋du na obecno艣膰 ziemniak贸w.
Natalia Strzelec
8 sierpnia 2016 o 12:15Cze艣膰, czy zamiast m膮ki z br膮zowego ry偶u mog臋 u偶y膰 innej np jaglanej ? 馃檪
Marek
9 sierpnia 2016 o 13:44O, no prosz臋 馃檪 Bardzo przydatny przepis ;D
Strefa Zdrowia
7 pa藕dziernika 2016 o 13:12Zapraszamy do nas po zdrowe zakupy! 馃檪
Olek
10 pa藕dziernika 2016 o 08:02Ciekawy przepis.Musz臋 wypr贸bowa膰.
domdladuszy
21 grudnia 2016 o 22:50chlebek super, na pewno wypr贸buje 馃檪 czy zamiast dro偶d偶y mo偶na zrobi膰 na zakwasie?
zapraszam do mnie 馃檪 domdladuszy.blogspot.com