Bez glutenu/ Bez nabiału/ Desery

Dietetyczne ciasto czekoladowe z wiśniami

Ostatni miesiąc upłynął mi pod znakiem dużej dawki stresu, przyjaźni, wsparcia i miłości. Jednym słowem wielki dzień już za nami, od tygodnia jestem szczęśliwą żoną i z tejże okazji kupiłam dziś 1,5 kg wiśni - na nalewkę dla męża i na ciasto czekoladowe dla siebie i dla Was 🙂 Czas wrócić do regularnych postów i potraw nieco bardziej wyszukanych niż gotowana ryba z batatami i surówką, którą jadłam chyba ze 20 razy na przełomie ostatnich tygodni. Obiecuję poprawę, mam nadzieję mocno sezonową jeśli chodzi o produkty. Będzie tez trochę zdjęć ze ślubu, mam nadzieję, że się nie pogniewacie 🙂 W domu chyba skończyły się już "normalne mąki" jak to mawia mój mąż, dlatego niech cieszą się znów bezglutenowcy, ponieważ całkiem zaprzyjaźniłam się z mąką gryczaną i pewnie zostanie na dłużej.

Dietetyczne ciasto czekoladowe z wiśniami

Drukuj przepis
Porcje: 1 kawałek (1/10 ciasta) dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 154 Kalorie
  • 20g Węglowodany
  • 6,2g Tłuszcze
  • 4,5g Białko

Składniki

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kokosowej lub bardzo drobno zmielonych wiórków
  • 20g ciemnego kakao
  • 2 duże jajka
  • 2 duże, dojrzałe banany (220g)
  • 25 g oleju kokosowego (łyżka)
  • 100 ml wody
  • 15 g miodu
  • 200 g wiśni
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody

Przgotowanie

1

Olej kokosowy, banany, miód, wodę i jajka blendujemy wraz z wodą na gładką masę, następnie przelewamy do miski.

2

Do przygotowanych mokrych składników dodajemy wszystkie suche i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta, do którego następnie dodajemy wydrylowane wiśnie (całe) i raz jeszcze delikatnie mieszamy całość.

3

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie łyżką po całej powierzchni, na wierzch opcjonalnie nakładamy jeszcze kilka owoców, delikatnie dociskamy.

4

Ciasto pieczemy w 180'C przez 40 minut.

5

Gorzką czekoladę rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki (lub odrobinę więcej) letniej wody i mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji. Po upieczeniu polewamy ciasto.

fit ciasto czekoladowe
Jeżeli użyjecie bardzo dojrzałych bananów (prawie czarnych!) to spokojnie możecie pominąć miód.
Dla tych, którzy nie przepadają za zbyt kwaskowym smakiem wiśni świetną alternatywą będą oczywiście czereśnie lub maliny – z ostatnimi trzeba oczywiście obchodzić się delikatnie:-)

Może Ci się spodobać również

35 komentarzy

  • Odpowiedz
    Iwona
    10 lipca 2016 o 18:04

    Można użyć mąki pełnoziarnistej?

    • Odpowiedz
      Agata
      10 lipca 2016 o 18:11

      Jakiej?:-)

    • Odpowiedz
      Iwona
      10 lipca 2016 o 20:11

      Chociażby pszennej graham.

    • Odpowiedz
      Agata
      10 lipca 2016 o 21:27

      Pszenna graham będzie ok, na pewno bardziej wyrosnie 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    10 lipca 2016 o 18:51

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 lipca 2016 o 19:42

    Czy maka orkiszowa lub żytnia będzie ok?

  • Odpowiedz
    Czarnowłosa
    10 lipca 2016 o 20:09

    Upiekę je 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna Mróz
    10 lipca 2016 o 22:01

    Już wiem że jutro wiedzie ciacho na podwieczorek 😀
    Świetny przepis,
    pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 lipca 2016 o 09:29

    Jakiej formy używałas ? :)))

    • Odpowiedz
      Agata
      11 lipca 2016 o 09:32

      27×15 cm 🙂 ciasto mało wyrasta, więc raczej nie większa 🙂

  • Odpowiedz
    żaneta serocka
    11 lipca 2016 o 10:08

    wygląda pysznie, wykorzystam przepis, z bardziej zdrowych wypieków robiłam chlebek bananowy i ciasteczka owsiane

  • Odpowiedz
    Iga z Dietmap
    11 lipca 2016 o 14:00

    świetna alternatywa dla brownie, jednak wiśnie zamieniłabym na mailiny 🙂

  • Odpowiedz
    Kateryna Chwiszczuk
    11 lipca 2016 o 16:48

    Zrobiłam z malinami, dodałam także mąkę orkiszowa wymieszana z jaglana i troszkę przennej, żeby sie trzymalo;) Pyszne! 😉 Dziekuje za przepis! Pozdrawiam, Kasia

  • Odpowiedz
    Alicja Szulc
    11 lipca 2016 o 19:06

    Wygląda rewelacyjnie :). Na pewno tak samo smakuje.
    http://Www.allicestyle.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 lipca 2016 o 10:56

    Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia .Pozdrawiam Małgosia

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 lipca 2016 o 11:40

    czy mozna zastapic olej kokosowy?

    • Odpowiedz
      Agata
      14 lipca 2016 o 21:11

      Masłem klarowanym lub olejem rzepakowym 🙂

  • Odpowiedz
    Bartosz
    12 lipca 2016 o 12:52

    Deser idealny 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 lipca 2016 o 20:20

    Dlaczego nie wyświetla mi się kaloryczność?

    • Odpowiedz
      Agata
      14 lipca 2016 o 21:15

      Czasem serwer ekcal się zawiesza i przez 1-2 się nie wyświetlają 🙁

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lipca 2016 o 09:32

    czy można czymś zastąpić olej kokosowy?

  • Odpowiedz
    maciek
    13 lipca 2016 o 10:06

    jak dietetyczne to bez kalorii 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lipca 2016 o 14:34

    haha mi tez sie nie wyswietla licznik kalorii 😀

  • Odpowiedz
    Iga
    14 lipca 2016 o 12:44

    To ciasto jest bardzo smaczne, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie jest kaloryczne.

    • Odpowiedz
      Agata
      14 lipca 2016 o 21:13

      160 kalorii to chyba nie dużo jak na kawałek ciasta 🙂
      Poza tym cóż miałoby sprawić, że jest kaloryczne? Łyżka tłuszczu, prawie zero cukru, owoce, trochę mąki i 2 kostki czekolady 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 lipca 2016 o 14:25

    A można to ciasto jeść na gorąco czy lepiej schłodzić np przez noc?

  • Odpowiedz
    Tomek Katowice
    16 lipca 2016 o 08:51

    w końcu nowy przepis na blogu, i to jak smacznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Hehz@spoko.pl
    17 lipca 2016 o 04:04

    Całe ciasto bezpolewy ma 784g czyli 1522 kcal czyli 194 kcal w 100g

  • Odpowiedz
    ala
    18 lipca 2016 o 11:08

    to nie jest żle, niej niz 200 kcal

  • Odpowiedz
    Maja
    19 lipca 2016 o 18:52

    Pyszne! 😀

  • Odpowiedz
    DamWid
    21 lipca 2016 o 11:25

    Wygląda niesamowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    8 marca 2019 o 23:24

    Wygląda fajnie, ile ma kalorii?

  • Napisz komentarz