Ostatni miesiąc upłynął mi pod znakiem dużej dawki stresu, przyjaźni, wsparcia i miłości. Jednym słowem wielki dzień już za nami, od tygodnia jestem szczęśliwą żoną i z tejże okazji kupiłam dziś 1,5 kg wiśni - na nalewkę dla męża i na ciasto czekoladowe dla siebie i dla Was 🙂 Czas wrócić do regularnych postów i potraw nieco bardziej wyszukanych niż gotowana ryba z batatami i surówką, którą jadłam chyba ze 20 razy na przełomie ostatnich tygodni. Obiecuję poprawę, mam nadzieję mocno sezonową jeśli chodzi o produkty. Będzie tez trochę zdjęć ze ślubu, mam nadzieję, że się nie pogniewacie 🙂 W domu chyba skończyły się już "normalne mąki" jak to mawia mój mąż, dlatego niech cieszą się znów bezglutenowcy, ponieważ całkiem zaprzyjaźniłam się z mąką gryczaną i pewnie zostanie na dłużej.
Dietetyczne ciasto czekoladowe z wiśniami
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 154 Kalorie
- 20g Węglowodany
- 6,2g Tłuszcze
- 4,5g Białko
Składniki
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kokosowej lub bardzo drobno zmielonych wiórków
- 20g ciemnego kakao
- 2 duże jajka
- 2 duże, dojrzałe banany (220g)
- 25 g oleju kokosowego (łyżka)
- 100 ml wody
- 15 g miodu
- 200 g wiśni
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody
Przgotowanie
Olej kokosowy, banany, miód, wodę i jajka blendujemy wraz z wodą na gładką masę, następnie przelewamy do miski.
Do przygotowanych mokrych składników dodajemy wszystkie suche i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta, do którego następnie dodajemy wydrylowane wiśnie (całe) i raz jeszcze delikatnie mieszamy całość.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie łyżką po całej powierzchni, na wierzch opcjonalnie nakładamy jeszcze kilka owoców, delikatnie dociskamy.
Ciasto pieczemy w 180'C przez 40 minut.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki (lub odrobinę więcej) letniej wody i mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji. Po upieczeniu polewamy ciasto.
33 komentarze
Iwona
10 lipca 2016 o 18:04Można użyć mąki pełnoziarnistej?
Agata
10 lipca 2016 o 18:11Jakiej?:-)
Iwona
10 lipca 2016 o 20:11Chociażby pszennej graham.
Agata
10 lipca 2016 o 21:27Pszenna graham będzie ok, na pewno bardziej wyrosnie 🙂
Kinga
10 lipca 2016 o 18:51Smacznie 🙂
Anonimowy
10 lipca 2016 o 19:42Czy maka orkiszowa lub żytnia będzie ok?
Agata
10 lipca 2016 o 21:28Lepiej orkiszowa 🙂
Agata
10 lipca 2016 o 21:29Lepiej orkiszowa 🙂
Czarnowłosa
10 lipca 2016 o 20:09Upiekę je 🙂
Justyna Mróz
10 lipca 2016 o 22:01Już wiem że jutro wiedzie ciacho na podwieczorek 😀
Świetny przepis,
pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com
Anonimowy
11 lipca 2016 o 09:29Jakiej formy używałas ? :)))
Agata
11 lipca 2016 o 09:3227×15 cm 🙂 ciasto mało wyrasta, więc raczej nie większa 🙂
żaneta serocka
11 lipca 2016 o 10:08wygląda pysznie, wykorzystam przepis, z bardziej zdrowych wypieków robiłam chlebek bananowy i ciasteczka owsiane
Iga z Dietmap
11 lipca 2016 o 14:00świetna alternatywa dla brownie, jednak wiśnie zamieniłabym na mailiny 🙂
Kateryna Chwiszczuk
11 lipca 2016 o 16:48Zrobiłam z malinami, dodałam także mąkę orkiszowa wymieszana z jaglana i troszkę przennej, żeby sie trzymalo;) Pyszne! 😉 Dziekuje za przepis! Pozdrawiam, Kasia
Agata
14 lipca 2016 o 21:13Bardzo się cieszę! 🙂
Alicja Szulc
11 lipca 2016 o 19:06Wygląda rewelacyjnie :). Na pewno tak samo smakuje.
http://Www.allicestyle.blogspot.com
Anonimowy
12 lipca 2016 o 10:56Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia .Pozdrawiam Małgosia
Anonimowy
12 lipca 2016 o 11:40czy mozna zastapic olej kokosowy?
Agata
14 lipca 2016 o 21:11Masłem klarowanym lub olejem rzepakowym 🙂
Bartosz
12 lipca 2016 o 12:52Deser idealny 😀
Anonimowy
12 lipca 2016 o 20:20Dlaczego nie wyświetla mi się kaloryczność?
Agata
14 lipca 2016 o 21:15Czasem serwer ekcal się zawiesza i przez 1-2 się nie wyświetlają 🙁
Anonimowy
13 lipca 2016 o 09:32czy można czymś zastąpić olej kokosowy?
maciek
13 lipca 2016 o 10:06jak dietetyczne to bez kalorii 🙂
Anonimowy
13 lipca 2016 o 14:34haha mi tez sie nie wyswietla licznik kalorii 😀
Iga
14 lipca 2016 o 12:44To ciasto jest bardzo smaczne, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie jest kaloryczne.
Agata
14 lipca 2016 o 21:13160 kalorii to chyba nie dużo jak na kawałek ciasta 🙂
Poza tym cóż miałoby sprawić, że jest kaloryczne? Łyżka tłuszczu, prawie zero cukru, owoce, trochę mąki i 2 kostki czekolady 🙂
Anonimowy
15 lipca 2016 o 14:25A można to ciasto jeść na gorąco czy lepiej schłodzić np przez noc?
Tomek Katowice
16 lipca 2016 o 08:51w końcu nowy przepis na blogu, i to jak smacznie wygląda 🙂
Hehz@spoko.pl
17 lipca 2016 o 04:04Całe ciasto bezpolewy ma 784g czyli 1522 kcal czyli 194 kcal w 100g
ala
18 lipca 2016 o 11:08to nie jest żle, niej niz 200 kcal
Unknown
8 marca 2019 o 23:24Wygląda fajnie, ile ma kalorii?