Bez glutenu/ Obiady

Zapiekanki bez chleba / faszerowana papryka

Właśnie poparzyłam sobie 4 palce łapiąc za rozgrzaną formę wprost z piekarnika. Ból został mi jednak wynagrodzony, ponieważ zapiekanki wyszły ko-za-ckie! Na prawdę, chyba jutro je powtórzę bo były tak dobre, a została mi jeszcze jedna papryczka! Właściwie nie myślałam o nazywaniu ich zapiekankami, w planie były zwykłe, faszerowane papryczki, ale jak tak przekroiłam jedną połówkę, aby chwycić do zdjęcia to stwierdziłam, że bardzo dobrze trzymają się w całości i ostatecznie skonsumowałam je jak zapiekankę, sztućce zostały w kuchni 🙂 

Zapiekanki z papryki i kaszy orkiszowej

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną, dużą, podłużną paprykę, obie połówki dostarczają średnio:

Wartości odżywcze

  • 461 Kalorie
  • 49g Węglowodany
  • 16.5g Tłuszcze
  • 29g Białko

Składniki

  • 1 duża, podłużna papryka czerwona
  • 50 g kaszy orkiszowej lub gryczanej (niepalonej) dla wersji bez glutenu
  • 1 mała marchew (50g)
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 małe, suszone pomidory opłukane z oliwy (20g)
  • 1/3 kuli mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 jajko
  • łyżeczka oregano
  • świeży rozmaryn (łyżeczka posiekanego)
  • sól, pieprz do smaku

Przgotowanie

1

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.

2

Marchew obieramy, ucieramy na małych oczkach tarki lub rozdrabniamy (ja użyłam siekacza do cebuli), szczypiorek siekamy, kroimy w kostkę suszone pomidory.

3

Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy.

4

Mozarellę ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy wraz z jajkiem do reszty składników, doprawiamy świeżym rozmarynem, oregano, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek papryki.

5

Przygotowane papryczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180'C przez 35 minut.

—–

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    21 maja 2016 o 18:12

    Wygląda apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 maja 2016 o 06:24

    Wygląda bajecznie 🙂 ile kcal ma cała porcja? Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Ada J
    22 maja 2016 o 23:16

    Z pomidorami suszonymi, coś dla mnie <3 Nigdy nie jadłam takich papryk. Do zapiekanek nadają się idealnie

  • Odpowiedz
    Becia Karwowska
    23 maja 2016 o 10:09

    Widze ze chyba nie zarabiasz na swoim blogu, a mozesz polaczyc swoja pasje z zarobkiem, przy twojej pozycji w google mozesz niezle zarobic, jest sposob na spieniężenie bloga o niemal kazdej tematyce, wygogluj sobie – jak zarobić na blogu drugą wypłatę

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 maja 2016 o 14:46

    Chodziła za mną ostatnio papryka faszerowana ale miałam dość mięsa mielonego a tu proszę!
    Papryki w piekarniku, trochę zmodyfikowane o kaszę jaglaną – zobaczymy co z tego wyjedzie! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 maja 2016 o 15:57

    a można użyć fety?

  • Odpowiedz
    Aneta
    31 maja 2016 o 08:35

    Wygląda super i jakie zdrowe w dodatku.

  • Odpowiedz
    123tlumacz
    31 maja 2016 o 11:44

    Wygląda przepysznie, ciekawe czy smakuje tak samo 😉

  • Odpowiedz
    Gabinet Dietetyczny
    3 czerwca 2016 o 11:32

    Przepis wędruje do przetestowania osobistego! 😉

  • Odpowiedz
    agulia
    17 czerwca 2016 o 06:15

    OMG! 😮 czad!

  • Odpowiedz
    Szymon
    8 lipca 2016 o 12:40

    Nie wiedziałem, że coś takiego da sie zrobić…

  • Odpowiedz
    Waszka
    12 lipca 2016 o 07:21

    Na pewno zrobię, ale jak ktoś wyżej użyje kaszy jaglanej lub ryżu (gryczanej nie lubię, a pszenicy w tym orkiszu nie jem)

  • Odpowiedz
    jagoda
    2 sierpnia 2016 o 10:10

    Ciekawy pomysł tego jeszcze nie widziałam:)

  • Napisz komentarz