Nowy serniczek śniadaniowy chodził za mną już od dawna. Z początkiem kwietnia złapałam totalną fazę na łączenie serka wiejskiego z bananem (nie wiem, czy też tak macie, że potraficie męczyć przez 2 miesiące to samo danie lub te same połączenia produktów, ale u mnie to częste zjawisko). Początkowo omlety z serkiem i bananem, owsianki z serkiem i bananem.. teraz nadszedł czas na sernik bez pieczenia! Czyż może być coś piękniejszego o poranku? Tak wiem, są jeszcze jajka 🙂 Pewnie znajdzie się tu wielu przeciwników serka wiejskiego - ten przepis jest również dla Was, na pewno znajdziecie nie jeden substytut dla tego produktu np. w formie mielonego twarogu czy w wersji mniej delikatnej - zwykłej krajanki. Albo z awokado, jeśli nie jadacie nabiału 🙂
Lekki serniczek limonkowy, bez pieczenia
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 364 Kalorie
- 52 g Węglowodany
- 8,5g Tłuszcze
- 20g Białko
Składniki
- 1 duży, bardzo dojrzały banan (120g)
- 150g lekkiego serka wiejskiego (zamiennie np. mielony twaróg)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka soku z limonki
- 20g płatków owsianych lub gryczanych
- 5g nasion (u mnie słonecznik i pestki dyni)
- 1 śliwka
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina otartej skórki z limonki
Przgotowanie
W kubku lub blenderze łączymy banana, serek, sok z limonki i kurkumę, blendujemy na gęsty, gładki mus.
Śliwkę kroimy w łódeczki, przekładamy je na patelnię, posypujemy cynamonem i polewamy 2-3 łyżkami wody, dusimy na małym ogniu kilka minut, aż zmiękną.
Płatki oraz mieszankę nasion podprażamy na suchej patelni przez około 2-3 minuty.
Mus nakładamy do salaterki lub deserowego kielicha, na wierzchu układamy kawałki owoców oraz wsypujemy przygotowane płatki i nasiona. Całość posypujemy otartą skórką z limonki.
15 komentarzy
Kinga
1 maja 2016 o 14:08Smacznie wygląda! 🙂
Little Light
5 maja 2016 o 06:03Czy to jakiś rodzaj autoreklamy?
STS
1 maja 2016 o 18:33Pysznie to wygląda i brzmi 🙂
Anonimowy
1 maja 2016 o 21:00Bardzo pomysłowe! Wykorzystam jako śniadanie do pracy, koleżanki będą mi zazdrościć 🙂
Spe Ak
3 maja 2016 o 06:12Ostatnio korzystam z Twoich przepisów.. Żaden nie zawodzi.
PS: Zmień sobie w linkach Smakowitego Kąska, bo ten aktualny jest nieaktywny 🙂
Pozdrawiam 😀
MoreGore May
7 maja 2016 o 08:16Dziś robiłam i wyszedł rewelacyjny! 🙂 Dodałam jeszcze łyżeczkę miodu bo uwielbiam słodkości 🙂 Za chwilę będę robić Twoje bułeczki razowe 🙂 Dam znać czy smakowały 🙂
Ania J
7 maja 2016 o 14:15To już setny przepis na śniadanie 😉
Radek
9 maja 2016 o 12:34Pysznie wygląda 😀 Lecę do kuchni 😀
Anita Be Healthy
11 maja 2016 o 11:40http://behealthy-fitness.blogspot.com/ Zapraszam do Siebie 🙂
Ewa
11 maja 2016 o 14:57Pyszności 🙂
Krzysztof z Warszawy
12 maja 2016 o 12:15Mmmm, rewelacja 😀
Robert
12 maja 2016 o 13:49Niesamowicie to wygląda 😀
Fly Nerd Fit
12 maja 2016 o 20:14na śniadanie bardzo lubię mój kaktajl owsiankowy, ale powoli mi się nudzi mimo zmiany owoców, a przyznam, że normalnych kanapek rano nie przełknę, muszę spróbować ;P
nie myślałaś o lekkim podrasowaniu wyglądu szablony bloga ? 😀 jak coś zapraszam ^^
Przepis Na Młodość
14 lipca 2016 o 13:13Świetnie wygląda, aż chce się spróbować 😉 Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/
Carlla
8 września 2016 o 09:25Dzisiaj zrobiłam na drugie śniadanie, coś niesamowitego 🙂
Niedługo przetestuje na swojej rodzinie 🙂