Desery/ Śniadania

Śniadaniowy mus sernikowy z limonką

Nowy serniczek śniadaniowy chodził za mną już od dawna. Z początkiem kwietnia złapałam totalną fazę na łączenie serka wiejskiego z bananem (nie wiem, czy też tak macie, że potraficie męczyć przez 2 miesiące to samo danie lub te same połączenia produktów, ale u mnie to częste zjawisko). Początkowo omlety z serkiem i bananem, owsianki z serkiem i bananem.. teraz nadszedł czas na sernik bez pieczenia! Czyż może być coś piękniejszego o poranku? Tak wiem, są jeszcze jajka 🙂 Pewnie znajdzie się tu wielu przeciwników serka wiejskiego - ten przepis jest również dla Was, na pewno znajdziecie nie jeden substytut dla tego produktu np. w formie mielonego twarogu czy w wersji mniej delikatnej - zwykłej krajanki. Albo z awokado, jeśli nie jadacie nabiału 🙂

Lekki serniczek limonkowy, bez pieczenia

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio: 

Wartości odżywcze

  • 364 Kalorie
  • 52 g Węglowodany
  • 8,5g Tłuszcze
  • 20g Białko

Składniki

  • 1 duży, bardzo dojrzały banan (120g)
  • 150g lekkiego serka wiejskiego (zamiennie np. mielony twaróg)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka soku z limonki
  • 20g płatków owsianych lub gryczanych
  • 5g nasion (u mnie słonecznik i pestki dyni)
  • 1 śliwka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina otartej skórki z limonki

Przgotowanie

1

W kubku lub blenderze łączymy banana, serek, sok z limonki i kurkumę, blendujemy na gęsty, gładki mus.

2

Śliwkę kroimy w łódeczki, przekładamy je na patelnię, posypujemy cynamonem i polewamy 2-3 łyżkami wody, dusimy na małym ogniu kilka minut, aż zmiękną.

3

Płatki oraz mieszankę nasion podprażamy na suchej patelni przez około 2-3 minuty.

4

Mus nakładamy do salaterki lub deserowego kielicha, na wierzchu układamy kawałki owoców oraz wsypujemy przygotowane płatki i nasiona. Całość posypujemy otartą skórką z limonki.

Sernik w 5 minut
Opcjonalnie, w ramach rozkręcającego się sezonu możecie zamiast śliwki użyć np rabarbaru z dodatkiem odrobiny miodu 🙂

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    1 maja 2016 o 14:08

    Smacznie wygląda! 🙂

  • Odpowiedz
    STS
    1 maja 2016 o 18:33

    Pysznie to wygląda i brzmi 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 maja 2016 o 21:00

    Bardzo pomysłowe! Wykorzystam jako śniadanie do pracy, koleżanki będą mi zazdrościć 🙂

  • Odpowiedz
    Spe Ak
    3 maja 2016 o 06:12

    Ostatnio korzystam z Twoich przepisów.. Żaden nie zawodzi.

    PS: Zmień sobie w linkach Smakowitego Kąska, bo ten aktualny jest nieaktywny 🙂

    Pozdrawiam 😀

  • Odpowiedz
    MoreGore May
    7 maja 2016 o 08:16

    Dziś robiłam i wyszedł rewelacyjny! 🙂 Dodałam jeszcze łyżeczkę miodu bo uwielbiam słodkości 🙂 Za chwilę będę robić Twoje bułeczki razowe 🙂 Dam znać czy smakowały 🙂

  • Odpowiedz
    Ania J
    7 maja 2016 o 14:15

    To już setny przepis na śniadanie 😉

  • Odpowiedz
    Radek
    9 maja 2016 o 12:34

    Pysznie wygląda 😀 Lecę do kuchni 😀

  • Odpowiedz
    Anita Be Healthy
    11 maja 2016 o 11:40

    http://behealthy-fitness.blogspot.com/ Zapraszam do Siebie 🙂

  • Odpowiedz
    Ewa
    11 maja 2016 o 14:57

    Pyszności 🙂

  • Odpowiedz
    Krzysztof z Warszawy
    12 maja 2016 o 12:15

    Mmmm, rewelacja 😀

  • Odpowiedz
    Robert
    12 maja 2016 o 13:49

    Niesamowicie to wygląda 😀

  • Odpowiedz
    Fly Nerd Fit
    12 maja 2016 o 20:14

    na śniadanie bardzo lubię mój kaktajl owsiankowy, ale powoli mi się nudzi mimo zmiany owoców, a przyznam, że normalnych kanapek rano nie przełknę, muszę spróbować ;P

    nie myślałaś o lekkim podrasowaniu wyglądu szablony bloga ? 😀 jak coś zapraszam ^^

  • Odpowiedz
    Przepis Na Młodość
    14 lipca 2016 o 13:13

    Świetnie wygląda, aż chce się spróbować 😉 Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/

  • Odpowiedz
    Carlla
    8 września 2016 o 09:25

    Dzisiaj zrobiłam na drugie śniadanie, coś niesamowitego 🙂
    Niedługo przetestuje na swojej rodzinie 🙂

  • Napisz komentarz