Bez nabiału/ Desery

Razowe muffiny kakaowo – pomarańczowe, bez słodzenia!

Naszło mnie na muffiny z burakiem. Oczywiście mocno kakaowe, kusiło mnie aby dodać jeszcze trochę gorzkiej czekolady, ale stwierdziłam, że upiekę coś dla tych, którzy totalnie wykluczyli ze swojej diety cukier. No i wyrosły mi takie piękne baby, że aż miło patrzeć, prawie uciekły z foremek!  Dzisiejszy wypiek nie należy do najsłodszych, ale jestem pewna, że dla fanów "fit wypieków" będą optymalne,  a przełożone masłem orzechowym lub domowym dżemem... oh i ah, koniecznie spróbujcie 🙂

Razowe muffiny kakaowo - pomarańczowe bez cukru

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 8 dużych muffinów

Składniki

  • 100 g mąki pełnoziarnistej graham (pszenna lub orkiszowa)
  • 50 g mąki pełnoziarnistej żytniej 
  • 1 jajko
  • 2 małe, bardzo dojrzałe banany (160g)
  • 1 średni burak (100g)
  • 10 g oleju kokosowego
  • 10 g ciemnego kakao
  • 70 ml świeżego soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • *opcjonalnie łyżka posiekanych, suszonych owoców bez dodatku cukru
  • *opcjonalnie kilka kropel aromatu/olejku pomarańczowego

Przgotowanie

1

Obranego buraka oraz wyparzoną pomarańczę ucieramy do miseczki na małych oczkach tarki, dodajemy mąki, kakao i sodę.

2

Banany, jajko i wyciśnięty sok z pomarańczy blendujemy na jednolitą masę, przelewamy ją do pozostałych składników, dodajemy również olej kokosowy, całość mieszamy łyżką do połączenia się składników.

3

Przygotowaną masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny i pieczemy w temperaturze 180'C przez 30 minut.

* Przepis jest dość podstawowy, idealnym dodatkiem do muffinek będą wszystkie bakalie, więc możecie modyfikować przepis wedle swoich upodobań i zaopatrzenia kuchennych szafek 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 maja 2016 o 19:18

    A czy da sie czymś zastapic banany, ewentualnie zwiekszyć ilośc innego składnika, np buraka?

    • Odpowiedz
      Unknown
      15 maja 2016 o 20:37

      Podejrzewam, że dojrzałe banany służą nie tylko do konsystencji, ale też do posłodzenia, zamiana pewnie mija się z celem…

    • Odpowiedz
      Agata
      15 maja 2016 o 21:32

      Dokładnie tak, banan występuje tu głównie w roli słodzidła więc ciężko raczej go zastąpić 🙂

  • Odpowiedz
    Magda Lena
    14 maja 2016 o 21:14

    O kurcze, jakie puszyste! 🙂 Ja miałam dzisiaj kiepski dzień jeżeli chodzi o pieczenie – murzynek z bananami i ciasto banananowe to moje dzisiejsze zakalce. Aż mi smutno patrzeć, że Twoje babeczki takie udane! 😀

  • Odpowiedz
    Kinga
    15 maja 2016 o 08:06

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 maja 2016 o 20:44

    a burak to surowy?

  • Odpowiedz
    colo vada
    16 maja 2016 o 20:19

    Muffiny z burakiem, tego jeszcze nie grali 😀 Wygląda świetnie, w weekend spróbuję jak smakuje 😉 Pozdrawiam, A.

  • Odpowiedz
    Ola Maciejczyk
    18 maja 2016 o 15:34

    Jakie pyszne! <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 lipca 2016 o 16:41

    Jedna sztuka to 110kcal? t nowa na tym blogu i pytam ,żeby nie było żadnej nie miłej wpadki,zwłaszcza że mam dietę 1500kcal- daję radę jakoś tylko nie chcę mi się tej wody pić, ew na noc całą butlę 2l ,ale to raczej bez sensu.. 😀

  • Napisz komentarz