Bez glutenu/ Śniadania

Naleśniki bezglutenowe – przepis podstawowy

Od wielu już miesięcy obserwuję, że rekordy w statystykach bloga bije przepis podstawowy na razowe naleśniki. Nic w tym dziwnego, dobry naleśnik z rana gwarantuje sympatyczny dzień! Pomyślałam zatem, że zaopatrzę Was - "bezglutenowców" w prywatną wersję bazowego przepisu. Powiem szczerze, że mimo braku glutenowego "sklejacza" te naleśniki smażą się prościej niż klasyczne razowce!

Naleśniki bezglutenowe - przepis podstawowy

Drukuj przepis
Porcje: przepis i kaloryczność na dwa, duże naleśniki

Składniki

  • 25 g mąki gryczanej
  • 10g mąki amarantusowej
  • szczypta soli
  • 120 ml wody
  • 1 jajko (L)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)

Przgotowanie

1

Patelnię dobrze nagrzewamy i lekko natłuszczamy olejem, ja obecnie używam kokosowego.

2

Wszystkie składniki do ciasta naleśnikowego roztrzepujemy, a w razie potrzeby dodajemy zioła lub np. cukier, cynamon czy kakao.

3

Ciasto wlewamy na patelnię i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni, smażymy na średnim ogniu z obu stron.

 
Ja swoje zjadłam standardowo z twarożkiem na słodko.. 🙂

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Ada J
    31 maja 2016 o 17:58

    Doskonały przepis dla osób z celiakią i nie tylko 😉 Nie ukrywam, że nie lubię specyficznego zapachu mąki gryczanej, czy w tych naleśnikach jest mocno wyczuwalny?

    • Odpowiedz
      Agata
      31 maja 2016 o 21:52

      Moim zdaniem nie, ale wiem,że niektórzy wyczują posmak gryki wszędzie, więc musisz wypróbować sama 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    31 maja 2016 o 17:58

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    31 maja 2016 o 20:10

    Czym można zastąpić mąkę amarantusowa? Albo czy jak zblenduje amarantus to będzie ok?

  • Odpowiedz
    Agata
    31 maja 2016 o 21:52

    Możesz użyć tylko mąki gryczanej – dodałam amarantusowej dla pomieszania smaków 🙂

  • Odpowiedz
    Dentech
    3 czerwca 2016 o 11:00

    Mąka amarantusowa… Chyba czas wybrać się do sklepu 🙂 Od dawna szukam bezglutenowego zamiennika naleśników, więc z przyjemnością zrobię je na niedzielne śniadanie 🙂

  • Odpowiedz
    Marlena
    3 czerwca 2016 o 12:11

    Kolejna rzecz, która może mnie skłonić do przejścia na dietę bezglutenową. Dziękuję;)

  • Odpowiedz
    Ola
    14 czerwca 2016 o 11:28

    na jakiej wielkości patelni smażysz

  • Odpowiedz
    dishdogz
    14 czerwca 2016 o 21:01

    Pyszności! Niestety nigdzie nie widziałam mąki z amarantusa, a jeżeli chodzi o zrobienie jej samej, to odpada ponieważ nie mam czym zmielić ziaren :< Co w zamian tej mąki użyć?
    /foxydiet

  • Odpowiedz
    funkia
    15 czerwca 2016 o 18:23

    oj taki właśnie przepis jest najczęściej wykorzystywany w mojej kuchni, ostatnio mam jednak problem z dostaniem mąki gryczanej w sklepie- chyba muszę własną zrobić, dzieci uwielbiają te naleśniki- dla nich do ciasta dorzucam jeszcze cynamon

  • Odpowiedz
    totolotek online
    15 czerwca 2016 o 20:26

    Z takiej mąki jeszcze nie robiłam naleśników

  • Odpowiedz
    Diet Love
    23 czerwca 2016 o 08:44

    Mega smaczne są! Wczoraj je zrobiłam <3 Niebo w gebie

  • Odpowiedz
    Malwina
    27 czerwca 2016 o 10:15

    Interesujący przepis. Co prawda ja problemu z nietolerancją glutenu nie mam, ale chętnie go przetestuje, a ponadto podeśle go mojej koleżance, która glutenu nie toleruje.

  • Odpowiedz
    Asia
    4 lipca 2016 o 18:43

    Muszę zrobić mojemu bezglutenowemu tacie 😀 Zaskoczę go!

  • Odpowiedz
    Klaudia
    5 lipca 2016 o 21:17

    Przepis wyśmienity! Całą rodziną zajadaliśmy się z rozkoszą!

  • Odpowiedz
    Syśka
    6 lipca 2016 o 10:29

    Czy one smakowo różnią się od zwykłego naleśnika?

  • Odpowiedz
    Krzysiek
    8 lipca 2016 o 13:13

    O, szukałem takiego przepisu 🙂

  • Odpowiedz
    Naleśniki bezglutenowe
    2 grudnia 2016 o 13:28

    Dla mnie naleśniki bezglutenowe są najlepsze. Najczęściej robie z ciecierzycy, ale z innych mąk też się zdarza 🙂

  • Odpowiedz
    Bartek
    3 grudnia 2016 o 19:47

    Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tak mniej-więcej)

  • Odpowiedz
    g
    30 czerwca 2017 o 13:39

    A czy mozna tu zastąpić wodę jakimś mlekiem roślinnym? Pozdrawiam 🙂

  • Napisz komentarz