Obiady/ Śniadania/ Wegańskie

Wegańskie placki cukiniowe z kolendrą

Naszło mnie na eksperymenty z plackami bez jajek. Ostatnio jestem jajoholikiem, dzień bez dwóch wiejskich jaj jest dniem straconym. A co jak mnie najdzie na wieczór ochota na placki? No właśnie, trzeba sobie radzić!  Opcja idealna dla wegan i alergików. Nawet dość wysokobiałkowa!  Użyłam bowiem mąki z ciecierzycy, która jest już szeroko dostępna w dużych hipermarketach, niestety jej smak zupełnie nie podchodzi mi "na słodko", ale w wersji wytrawnej z dodatkiem czosnku jest idealnie.  Fajnie komponuje się z kremowym jogurtem naturalnym, ale na pewno znajdziecie też roślinny odpowiednik 🙂

Wegańskie placki cukiniowe z kolendrą

Drukuj przepis

Składniki

  • 20g siemienia lnianego
  • 30g mąki z ciecierzycy (w alternatywie gryczana)
  • 10 g płatków jaglanych 
  • 80 g cukinii
  • 100 ml wody
  • garstka świeżej kolendry
  • mały ząbek czosnku
  • 2 małe, suszone pomidory odsączone z oliwy
  • sól (u mnie około 1/3 łyżeczki)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (3g)
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • opcjonalnie nasiona słonecznika lub pestki dyni

Przgotowanie

1

Siemię lniane zalewamy w kubku wrzątkiem, odstawiamy na około 5 minut.

2

W międzyczasie ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki, przekładamy ją do miski, dodajemy posiekane suszone pomidory, mąkę, płatki i przyprawy.

3

Do kubka po 5 minutach dodajemy kolendrę, a następnie blendujemy przez 10-15 sekund do uzyskania żelu, który przelewamy do reszty składników i całość dokładnie mieszamy.

4

Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażymy placuszki, są dość delikatne, więc przewracamy je ostrożnie.

5

Gotowe placki podajemy ze świeżymi warzywami (u mnie pomidor, uzależnienie), jeśli nie przeliczasz tłuszczy to fajnym dodatkiem są podprażone nasiona do posypania.

Są jacyś zainteresowani weganie na pokładzie?:-)
—-

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 kwietnia 2016 o 21:27

    Widzę, że do przepisu zakradł się chochlik – i z listy składników "zjadł" tytułową cukinie 😉
    a poza tym to przepis wygląda smakowicie i na pewno z niego skorzystam !

  • Odpowiedz
    Agata
    26 kwietnia 2016 o 21:30

    Dziękuję, to musiał być jakiś głodny chochlik!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    26 kwietnia 2016 o 22:34

    Super pomysł :> Chętnie spróbuję :>

  • Odpowiedz
    Kinga
    27 kwietnia 2016 o 04:35

    Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Martyna
    27 kwietnia 2016 o 05:25

    O, coś dla mnie 🙂 Super placki 🙂 Dodawaj wiecej wegańskich przepisow 🙂

  • Odpowiedz
    Madzia Rębowiecka
    27 kwietnia 2016 o 08:11

    mniam, chętnie bym skosztowała 😉

  • Odpowiedz
    SZYCIOTYP
    27 kwietnia 2016 o 08:48

    Rozumiem że zamiast siemienia można dać jajko jeśli zależy nam na efekcie LCHF zamiast weganizmu?

    • Odpowiedz
      Agata
      27 kwietnia 2016 o 16:17

      Przy HF to raczej zostawić siemię w surowej formie (nie zalewać wodą), dodać jajka i zmniejszyć ilość mąki/płatków 🙂

    • Odpowiedz
      SZYCIOTYP
      28 kwietnia 2016 o 08:21

      Płatki zamierzałam wyeliminować.

  • Odpowiedz
    Ruda
    27 kwietnia 2016 o 09:44

    Ciekawe 🙂 Na pewno kiedyś wypróbuję.
    Zapraszam do mnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 kwietnia 2016 o 14:06

    W jakim sklepie znalazłaś mąkę z ciecierzycy? Bo ja nie mogę znaleźć 🙁

  • Odpowiedz
    Agata
    27 kwietnia 2016 o 15:32

    Chyba w Tesco, ale mógł być to też Carrefour, na 100% któryś z nich, ja mam z Melvit 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 kwietnia 2016 o 08:18

    Proszę o przepisy z maki kukurydzianej

  • Odpowiedz
    wyniki lotto
    28 kwietnia 2016 o 17:41

    Pysznie wyglądają:-) a mąkę kupuję w carrefour

  • Odpowiedz
    Wyleczsiezdrowiem.pl
    28 kwietnia 2016 o 21:12

    Ojej, wygląda to przepysznie! 🙂

  • Odpowiedz
    kswksw121512
    30 kwietnia 2016 o 17:59

    wypróbuje w domu, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 maja 2016 o 13:11

    Twoje wegańskie przepisy są przepyszne, oby więcej takich 😀

  • Odpowiedz
    Justyna Mróz
    3 lipca 2016 o 21:21

    Świetny przepis 😀

  • Odpowiedz
    Justyna Partyka
    28 września 2016 o 11:39

    Pyszne właśnie zajadam, dzięki Agata za przepis 🙂

  • Napisz komentarz