Naszło mnie na eksperymenty z plackami bez jajek. Ostatnio jestem jajoholikiem, dzień bez dwóch wiejskich jaj jest dniem straconym. A co jak mnie najdzie na wieczór ochota na placki? No właśnie, trzeba sobie radzić! Opcja idealna dla wegan i alergików. Nawet dość wysokobiałkowa! Użyłam bowiem mąki z ciecierzycy, która jest już szeroko dostępna w dużych hipermarketach, niestety jej smak zupełnie nie podchodzi mi "na słodko", ale w wersji wytrawnej z dodatkiem czosnku jest idealnie. Fajnie komponuje się z kremowym jogurtem naturalnym, ale na pewno znajdziecie też roślinny odpowiednik 🙂
Wegańskie placki cukiniowe z kolendrą
Drukuj przepisSkładniki
- 20g siemienia lnianego
- 30g mąki z ciecierzycy (w alternatywie gryczana)
- 10 g płatków jaglanych
- 80 g cukinii
- 100 ml wody
- garstka świeżej kolendry
- mały ząbek czosnku
- 2 małe, suszone pomidory odsączone z oliwy
- sól (u mnie około 1/3 łyżeczki)
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (3g)
- 1 średniej wielkości pomidor
- opcjonalnie nasiona słonecznika lub pestki dyni
Przgotowanie
Siemię lniane zalewamy w kubku wrzątkiem, odstawiamy na około 5 minut.
W międzyczasie ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki, przekładamy ją do miski, dodajemy posiekane suszone pomidory, mąkę, płatki i przyprawy.
Do kubka po 5 minutach dodajemy kolendrę, a następnie blendujemy przez 10-15 sekund do uzyskania żelu, który przelewamy do reszty składników i całość dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażymy placuszki, są dość delikatne, więc przewracamy je ostrożnie.
Gotowe placki podajemy ze świeżymi warzywami (u mnie pomidor, uzależnienie), jeśli nie przeliczasz tłuszczy to fajnym dodatkiem są podprażone nasiona do posypania.
19 komentarzy
Anonimowy
26 kwietnia 2016 o 21:27Widzę, że do przepisu zakradł się chochlik – i z listy składników "zjadł" tytułową cukinie 😉
a poza tym to przepis wygląda smakowicie i na pewno z niego skorzystam !
Agata
26 kwietnia 2016 o 21:30Dziękuję, to musiał być jakiś głodny chochlik!
Kamciss
26 kwietnia 2016 o 22:34Super pomysł :> Chętnie spróbuję :>
Kinga
27 kwietnia 2016 o 04:35Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Martyna
27 kwietnia 2016 o 05:25O, coś dla mnie 🙂 Super placki 🙂 Dodawaj wiecej wegańskich przepisow 🙂
Madzia Rębowiecka
27 kwietnia 2016 o 08:11mniam, chętnie bym skosztowała 😉
SZYCIOTYP
27 kwietnia 2016 o 08:48Rozumiem że zamiast siemienia można dać jajko jeśli zależy nam na efekcie LCHF zamiast weganizmu?
Agata
27 kwietnia 2016 o 16:17Przy HF to raczej zostawić siemię w surowej formie (nie zalewać wodą), dodać jajka i zmniejszyć ilość mąki/płatków 🙂
SZYCIOTYP
28 kwietnia 2016 o 08:21Płatki zamierzałam wyeliminować.
Ruda
27 kwietnia 2016 o 09:44Ciekawe 🙂 Na pewno kiedyś wypróbuję.
Zapraszam do mnie! 🙂
Anonimowy
27 kwietnia 2016 o 14:06W jakim sklepie znalazłaś mąkę z ciecierzycy? Bo ja nie mogę znaleźć 🙁
Agata
27 kwietnia 2016 o 15:32Chyba w Tesco, ale mógł być to też Carrefour, na 100% któryś z nich, ja mam z Melvit 🙂
Anonimowy
28 kwietnia 2016 o 08:18Proszę o przepisy z maki kukurydzianej
wyniki lotto
28 kwietnia 2016 o 17:41Pysznie wyglądają:-) a mąkę kupuję w carrefour
Wyleczsiezdrowiem.pl
28 kwietnia 2016 o 21:12Ojej, wygląda to przepysznie! 🙂
kswksw121512
30 kwietnia 2016 o 17:59wypróbuje w domu, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/
Anonimowy
9 maja 2016 o 13:11Twoje wegańskie przepisy są przepyszne, oby więcej takich 😀
Justyna Mróz
3 lipca 2016 o 21:21Świetny przepis 😀
Justyna Partyka
28 września 2016 o 11:39Pyszne właśnie zajadam, dzięki Agata za przepis 🙂