Przekąski/ Śniadania

Owsiane gniazdko z twarożkiem i wędzonym łososiem

Zrobiłam dziś idealny przepis na romantiko śniadanie!  I uwaga, uwaga.. NIE JEST SŁODKIE. Cud! W prawdzie jak już wspominałam, na śniadanie mojego Tomka musiałabym czekać do obiadu, więc zjadłam je sama, ale wizualizowałam sobie wspólny posiłek w łóżku z pięknymi, drewnianymi stoliczkami, a na nich świeży sok i te o to .. gniazdka, tarteletki? Nazwijcie je sami 🙂 Dla osób, które unikają nabiału polecam zastąpić twaróg musem z awokado lub pastą ala guacamole!

Owsiane tartaletki z twarożkiem i wędzonym łososiem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 391 Kalorie
  • 41g Węglowodany
  • 11g Tłuszcze
  • 32,5g Białko

Składniki

  • spód
  • 40 g płatków owsianych
  • 15 g płatków jaglanych
  • 1 białko jaja (35g)
  • łyżeczka pesto bazyliowego
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  • wypełnienie
  • 70 g chudego twarogu
  • 30 g jogurtu naturalnego (używam 3%)
  • ząbek czosnku
  • 30 g wędzonego łososia
  • świeży szczypiorek

Przgotowanie

1

Płatki owsiane mieszamy z płatkami jaglanymi, białkiem, pesto i przyprawami, całość wkładamy do małego naczynka żaroodpornego formując coś na wzór spodu do tarty.

2

Jeżeli nie używamy foremki silikonowej to na dno naczynka wkładamy kawałek papieru do pieczenia lub delikatnie je natłuszczamy.

3

Spód pieczemy w 200'C przez 15 minut, gdy lekko przestygnie wyciągamy go z foremki.

4

W między czasie twaróg mieszamy z jogurtem i czosnkiem (opcjonalnie zamiast czosnku możemy użyć świeżych ziół). Przygotowany twarożek nakładamy na upieczoną, owsianą "miseczkę", na wierzch kładziemy kawałki łososia. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem.

twarożek z łososiem wędzonym
Podajemy z dużą ilością ulubionych warzyw! 🙂
Oczywiście w celu uzyskania potrawy bezglutenowej użyjcie certyfikowanych płatków.

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Madzia Rębowiecka
    7 kwietnia 2016 o 07:07

    Ostatnio bardzo polubiłam się z łososiem, więc muszę wypróbować Twoją propozycję 🙂

  • Odpowiedz
    http://www.fitnesswomen.pl/
    7 kwietnia 2016 o 07:41

    Pięknie wygląda! 🙂 U siebie również staramy się przedstawiać kolorystyczne, zdrowe przepisy i posiłki. Leci sub i zapraszam również do siebie 🙂

  • Odpowiedz
    Healthy Life Connoisseur
    7 kwietnia 2016 o 08:36

    O matko! KOcham takie smaki! Obawiam się tylko, że moja miseczka się rozpadnie… ale spróbować muszę!

  • Odpowiedz
    Produkty ekologiczne
    7 kwietnia 2016 o 13:07

    Wygląda wspaniale, w moim stylu 🙂 Muszę wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Anna Magdalena926
    7 kwietnia 2016 o 13:59

    Super przepis ! W końcu znalazłam fajny zamiennik chleba! Napewno wypróbuję przepis ! Zapraszam również na mojego bloga be-health.blog.pl. pozdrawiam 😉

  • Odpowiedz
    Anna Magdalena926
    7 kwietnia 2016 o 14:00

    Super przepis ! W końcu znalazłam fajny zamiennik chleba! Napewno wypróbuję przepis ! Zapraszam również na mojego bloga be-health.blog.pl. pozdrawiam 😉

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    7 kwietnia 2016 o 19:27

    Na takie zastosowanie płatków owsianych bym nie wpadła, a wygląda to bardzo dobrze 🙂

  • Odpowiedz
    Jud
    7 kwietnia 2016 o 20:53

    Wygląda smakowicie, super pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    8 kwietnia 2016 o 04:36

    Wygląda apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    8 kwietnia 2016 o 15:36

    Niebo w buzi 🙂 Polecam puchaaaa

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    8 kwietnia 2016 o 19:34

    Oczy by jadły <3 przepięknie to wygląda – niby prosto, ale z pomysłem! 🙂 chętnie przygotuję takie śniadanie do łóżka mojemu lubemu ^^

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 kwietnia 2016 o 16:29

    Wygląda smakowicie.
    Czy jesteś w stanie określić na ile sztuk by wystarczyło, gdyby wyłożyć dno formy na babeczki i w ten sposób zapiec? (czyli takie małe kanapeczki).
    Czy one są wilgotne, czy twarde? Da się też może zrobić na blasze i potem pokroić je na takie kromki (jak Wasa)?

  • Odpowiedz
    Ania
    12 kwietnia 2016 o 05:28

    Świetny przepis, na pewno spróbuję. 🙂

  • Odpowiedz
    Wyleczsiezdrowiem.pl
    20 kwietnia 2016 o 13:29

    Uwielbiam łososia , w ten sposób jeszcze nigdy go nie łączyłam, czas wypróbować go w innej wersji 🙂

  • Odpowiedz
    kcalmar
    20 maja 2016 o 08:45

    Wygląda bardzo ciekawie, smacznie i zdrowo 😀 Pozdrawiam !

  • Odpowiedz
    Bartosz z Rzeszowa
    8 lipca 2016 o 12:08

    Mmmm 🙂 Chyba już wiem, co dziś zjem na kolację 🙂

  • Odpowiedz
    chic and fit
    19 września 2018 o 13:50

    Ciekawym dodatkiem do takiej tarty są zielone oliwki 🙂

  • Napisz komentarz