Zrobiłam dziś idealny przepis na romantiko śniadanie! I uwaga, uwaga.. NIE JEST SŁODKIE. Cud! W prawdzie jak już wspominałam, na śniadanie mojego Tomka musiałabym czekać do obiadu, więc zjadłam je sama, ale wizualizowałam sobie wspólny posiłek w łóżku z pięknymi, drewnianymi stoliczkami, a na nich świeży sok i te o to .. gniazdka, tarteletki? Nazwijcie je sami 🙂 Dla osób, które unikają nabiału polecam zastąpić twaróg musem z awokado lub pastą ala guacamole!
Owsiane tartaletki z twarożkiem i wędzonym łososiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 391 Kalorie
- 41g Węglowodany
- 11g Tłuszcze
- 32,5g Białko
Składniki
- spód
- 40 g płatków owsianych
- 15 g płatków jaglanych
- 1 białko jaja (35g)
- łyżeczka pesto bazyliowego
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- wypełnienie
- 70 g chudego twarogu
- 30 g jogurtu naturalnego (używam 3%)
- ząbek czosnku
- 30 g wędzonego łososia
- świeży szczypiorek
Przgotowanie
Płatki owsiane mieszamy z płatkami jaglanymi, białkiem, pesto i przyprawami, całość wkładamy do małego naczynka żaroodpornego formując coś na wzór spodu do tarty.
Jeżeli nie używamy foremki silikonowej to na dno naczynka wkładamy kawałek papieru do pieczenia lub delikatnie je natłuszczamy.
Spód pieczemy w 200'C przez 15 minut, gdy lekko przestygnie wyciągamy go z foremki.
W między czasie twaróg mieszamy z jogurtem i czosnkiem (opcjonalnie zamiast czosnku możemy użyć świeżych ziół). Przygotowany twarożek nakładamy na upieczoną, owsianą "miseczkę", na wierzch kładziemy kawałki łososia. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem.
16 komentarzy
Madzia Rębowiecka
7 kwietnia 2016 o 07:07Ostatnio bardzo polubiłam się z łososiem, więc muszę wypróbować Twoją propozycję 🙂
http://www.fitnesswomen.pl/
7 kwietnia 2016 o 07:41Pięknie wygląda! 🙂 U siebie również staramy się przedstawiać kolorystyczne, zdrowe przepisy i posiłki. Leci sub i zapraszam również do siebie 🙂
Healthy Life Connoisseur
7 kwietnia 2016 o 08:36O matko! KOcham takie smaki! Obawiam się tylko, że moja miseczka się rozpadnie… ale spróbować muszę!
Produkty ekologiczne
7 kwietnia 2016 o 13:07Wygląda wspaniale, w moim stylu 🙂 Muszę wypróbować 🙂
Anna Magdalena926
7 kwietnia 2016 o 13:59Super przepis ! W końcu znalazłam fajny zamiennik chleba! Napewno wypróbuję przepis ! Zapraszam również na mojego bloga be-health.blog.pl. pozdrawiam 😉
Anna Magdalena926
7 kwietnia 2016 o 14:00Super przepis ! W końcu znalazłam fajny zamiennik chleba! Napewno wypróbuję przepis ! Zapraszam również na mojego bloga be-health.blog.pl. pozdrawiam 😉
ChocoMonster
7 kwietnia 2016 o 19:27Na takie zastosowanie płatków owsianych bym nie wpadła, a wygląda to bardzo dobrze 🙂
Jud
7 kwietnia 2016 o 20:53Wygląda smakowicie, super pomysł 🙂
Kinga
8 kwietnia 2016 o 04:36Wygląda apetycznie! 🙂
Unknown
8 kwietnia 2016 o 15:36Niebo w buzi 🙂 Polecam puchaaaa
Magdalena Półtorak
8 kwietnia 2016 o 19:34Oczy by jadły <3 przepięknie to wygląda – niby prosto, ale z pomysłem! 🙂 chętnie przygotuję takie śniadanie do łóżka mojemu lubemu ^^
Anonimowy
9 kwietnia 2016 o 16:29Wygląda smakowicie.
Czy jesteś w stanie określić na ile sztuk by wystarczyło, gdyby wyłożyć dno formy na babeczki i w ten sposób zapiec? (czyli takie małe kanapeczki).
Czy one są wilgotne, czy twarde? Da się też może zrobić na blasze i potem pokroić je na takie kromki (jak Wasa)?
Ania
12 kwietnia 2016 o 05:28Świetny przepis, na pewno spróbuję. 🙂
Wyleczsiezdrowiem.pl
20 kwietnia 2016 o 13:29Uwielbiam łososia , w ten sposób jeszcze nigdy go nie łączyłam, czas wypróbować go w innej wersji 🙂
kcalmar
20 maja 2016 o 08:45Wygląda bardzo ciekawie, smacznie i zdrowo 😀 Pozdrawiam !
Bartosz z Rzeszowa
8 lipca 2016 o 12:08Mmmm 🙂 Chyba już wiem, co dziś zjem na kolację 🙂