Moim ulubionym składnikiem treściwych koktajli jest zdecydowanie kasza jaglana. Zazwyczaj na jej bazie robię koktajl z bananem i kakao, w stylu ukochanego big trio, ale że próbujemy nowych rzeczy, to dziś wersja z mlekiem kokosowym i szpinakiem, który wciąż wysypuje mi się z lodówki, wypychany przez jarmuż i inną zieleninę. Przepis oczywiście możecie wykonać z użyciem dowolnego mleka roślinnego. To już koniec wyzwania! Prawie mi się udało, niestety wczoraj z racji rodzinnych spotkań związanych z urodzinami mojej drugiej połowy nie miałam możliwości przygotowania koktajlu siódmego dnia z rzędu, więc nadrabiam dzisiaj, mam nadzieję, że się nie gniewacie i że wykorzystaliście przynajmniej kilka inspiracji!
Koktajl jaglany ze szpinakiem i mlekiem kokosowym
Drukuj przepisSkładniki
- 30 g kaszy jaglanej
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 garści szpinaku
- 100 ml wody
- 50 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
Przgotowanie
Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku, wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i pozwalamy chwilę ostygnąć.
Kaszę wkładamy do blendera, dodajemy szpinak, banana, mleko i wodę i całość blendujemy na jednolity koktajl.
14 komentarzy
Kinga
21 marca 2016 o 15:29Smacznie 🙂
ChocoMonster
21 marca 2016 o 20:12Musi być pyszny, zdrowy i po składnikach wydaje mi się, że przyjemnie kremowy 🙂
Jud
22 marca 2016 o 20:51Z kaszą super 🙂
Monika
24 marca 2016 o 18:56Za szpinakiem nie przepadam, ale koktajl wygląda na tak zdrowy, że spróbuję 😉
Dominika Kazimierczak
24 marca 2016 o 21:05Zapraszam wszystkich serdeczmie na mojego bloga kulinarnego
http://kulinarnyzakatekprzepisy.blogspot.com/
Ola
25 marca 2016 o 10:43Koktajl z kaszą jaglaną? Muszę wypróbować!
Ciupaga Studio
26 marca 2016 o 22:38No nie mogę, muszę tego spróbować 😀
Daria Nowak
30 marca 2016 o 13:40Myślę, że to jest trochę tak: 50% sukcesu to zakupy a 50% to zaopatrzenie naszej kuchni. Od dłuższego czasu walczę z nadwagą, która jest bardzo dokuczliwa i korzystam z różnych przepisów, które znajduję w necie np. ostatnio gotuję z kcalmar.com/blog i jestem zadowolona do tego ćwiczenia, dlatego cieszę się, że trafiłam na te stronę 🙂
mam nadzieję, że będzie sukces 🙂
Anonimowy
31 marca 2016 o 13:15Wygląda świetnie 🙂 Kasza jaglana to samo zdrowie a ja zwyczajnie uwielbiam mleko kokosowe. Muszę spróbować. Dzięki Twoim przepisom bycie na diecie to żadne wyrzeczenie. Kiedyś nie rozumiałem jak zdrowe jedzenie jest ważne dla naszego samopoczucia ale dopiero jak trafiłem na zajęcia, które prowadziła Artur Ciepluch to oczy mi się otworzyły 🙂
Teresa S
1 kwietnia 2016 o 14:16witam wlasnie mam szpinak i teraz juz wiem ze wykorzystam do koktajlu pozdrawiam
Teresa S
4 kwietnia 2016 o 06:27Własnie dziś zrobiłam ten koktajl jest super tylko mam pytanie ktore mi się nasuneło czy picie takiego koktajlu 3razy dzienie to nie przesada pozdrawiam serdecznie i biorę karteczkę z zapisywaniem następnych koktajli i próbowaniem ,i jeszcze jedno pytanie czy taki koktajl mozna sobie zrobic na 2 dni czy i zostawic w lodówce czy raczej ten z lodówki 2dnia nie nadaje się do picia pozdrawiam
Anonimowy
25 kwietnia 2016 o 09:25Cześć. A kiedy pijasz te koktajle? Ja rano przed pracą nie dam rady. Wracam z pracy po 15. Obiad zjem zatem ok 16-17. Kolację też zazwyczaj zjem. Kiedy zatem czas na koktajl?
Agata
25 kwietnia 2016 o 11:39Ja koktajle pijam na śniadanie/II śniadanie, dlaczego przed pracą nie dasz rady? Chyba szybszego dania niż koktajl nie ma 🙂
domino
10 sierpnia 2016 o 10:46Wyglądają smacznie, ciekawa jestem czy w swojej kuchni filtrujesz wodę? Podobno filtr molekularny montowany na ujęciu wody jest godny polecenia. Mnie smak wody kranowej w mojej kuchni nie odpowiada dlatego myślę o zakupie takiego filtra.