Jak już informowałam na facebooku - postanowiłam sobie zrobić koktajlowe wyzwanie. Przez 7 dni z rzędu będę przygotowywać sobie rano koktajl i dzielić się z Wami przepisem. Do lata i dużego wyboru sezonowych owoców jeszcze daleko, więc w tym okresie przejściowym też trzeba sobie jakoś radzić! Jako że niestety nie jestem jeszcze posiadaczką wyciskarki do soków, co pewnie kiedyś się zmieni, tym czasem jednak zaopatruje się w małym warzywniaku koło domu w soczki jednodniowe, których używam jako bazy do koktajli, aczkolwiek nie zawsze, bo będą też inne propozycje. Także jeżeli Wy też nie macie takowego sprzętu w domu - pamiętajcie, że jednodniowe marchewkowe, świeże soczki z buraka czy jabłek są teraz bardzo łatwo dostępne! 🙂 Pamiętajcie jednak o sprawdzaniu daty ważności, nie powinna być dłuższa niż 3 dni.
Koktajl szpinakowy z imbirem i nasionami chia
Drukuj przepisSkładniki
- 100 ml świeżego soku z jabłek (ewentualnie 100 g utartego na papkę jabłka)
- 100 ml wody
- 1 dojrzały banan
- 2 garści szpinaku
- 10g nasion chia
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 duże liście bazylii
Przgotowanie
Nasiona chia wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano wodę z napęczniałymi nasionami łączymy ze świeżym sokiem z jabłek, posiekanym imbirem (wcześniej oczywiście obranym ze skórki) oraz resztą składników i blendujemy na jednolity koktajl.
5 komentarzy
Złota Orchidea
14 marca 2016 o 13:54Uwielbiam takie koktajle 😉 jednak do tych zielonych się nie mogę przekonać 😉 chyba za dużo daje szpinaku bo smak jest okropny czasem 😉
Mogę prosić o kliknięcie w linki?? Bardzo mi pomożesz 😉
http://zlota-orchidea.blogspot.com/2016/03/wish-lista-dresslink-cndirect.html ?? Pozdrawiam i życzę miłego dnia 😉
Kinga
14 marca 2016 o 14:04Smacznie wygląda! 🙂
Agnieszka
14 marca 2016 o 15:39Takiego cudu nie piłam.
Elizabeth Lawess
14 marca 2016 o 17:30Mniam, mniam 🙂 Zakręcić taki słoiczek i zabrać ze sobą na cały dzień w miasto… 🙂
Jud
14 marca 2016 o 21:49Bardzo energetyczny kolor 😉