Bez glutenu/ Bez nabiału/ Wegańskie/ Wegetariańskie/ Zupy

Krem z samych dobrych rzeczy

Dziś od rana atakuje mnie dzwonek do drzwi. Dozorca, listonosz, kurier trzy razy, w tym tylko dwa razy do mnie.. Nie ma co jednak narzekać, przyszły same fotograficzne wspomagacze, książki o fotografii żywności od Wydawnictwa Galaktyka, oraz softbox (klękajcie narody, po 5 latach prowadzenia bloga kupiłam w końcu lampę!). Jako że na czymś ten nowy sprzęt trzeba było przetestować - mam dziś dla Was przepis na jedną z moich ulubionych zup - krem z samych dobrych rzeczy.

Zupa krem z marchwi, pomidorów i papryki 

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną, dużą porcję zupy, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 206 Kalorie
  • 26g Węglowodany
  • 6g Tłuszcze
  • 12g Białko

Składniki

  • 350 ml wody
  • 70 g marchwi (1 średnia sztuka)
  • 120 g pomidorów (2 małe sztuki)
  • 50g papryki (1/3 sztuki)
  • 40g cebuli (1/2 średniej sztuki)
  • 30 g czerwonej soczewicy
  • 5 dużych liści bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina ostrej papryki
  • 2 suszone pomidory
  • 5 g nasion słonecznika

Przgotowanie

1

Marchew obieramy ze skóry, kroimy w plastry (dzięki temu zupa szybciej będzie gotowa, marchew gotuje się najdłużej), paprykę w paski, pomidory w ćwiartki, warzywa wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy również posiekaną cebulę i jednego suszonego pomidora.

2

Na sitku opłukujemy soczewicę, dodajemy ją do gotującej się zupy po 15 minutach, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut.

3

W między czasie na suchej patelni podprażamy przez 1-2 minuty nasiona słonecznika.

4

Nożem lub widelcem sprawdzamy, czy wszystkie warzywa są już miękkie, jeśli tak - dodajemy świeżą bazylię, przyprawy i całość blendujemy na gładki krem. Jeżeli stwierdzicie, że zupa jest zbyt rzadka, bo preferujecie raczej kremy, w których "łyżka stoi" - wystarczy pogotować jeszcze 10-15 minut i poczekać, aż trochę odparuje.

5

Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i posiekanym, suszonym pomidorem.

Zupa krem z soczewicy i warzyw

 

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    Patrycja Owczarek
    3 marca 2016 o 19:36

    Ja miałam dzisiaj na obiad coś podobnego, ale zamiast soczewicy ciecierzyce. U pomidory z puszki i troszkę śmietanki. Wyszła iście wyborna

  • Odpowiedz
    Ziołami Malowane
    3 marca 2016 o 20:18

    Takie kremy idealnie rozgrzewają.. W dodatku są bogate w warzywa, proste w wykonaniu, smaczne… zalet jest za dużo żeby wymienić! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    4 marca 2016 o 05:35

    Świetny pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Madzia Rębowiecka
    4 marca 2016 o 07:14

    Takiego połączenia jeszcze nie smakowałam, muszę wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    hala
    6 marca 2016 o 19:10

    Wygląda smakowicie, koniecznie muszę wypróbowac 🙂 uwielbiam zupy kremy, a już wszystkie pomysły mi się pokończyły 🙂 przy okazji zapraszam na mojego świeżutkiego bloga http://www.jatyona.pl

  • Odpowiedz
    Ewa
    11 marca 2016 o 13:42

    Super wygląda 🙂 Zupy kremy są w ogóle pyszne i bardzo proste w przygotowaniach 🙂

  • Odpowiedz
    Angelika fit
    12 marca 2016 o 20:34

    Uwielbiam soczewicę

    http://angelikafit.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Unknown
    19 marca 2016 o 13:17

    Nigdy nie jadłam zupy krem, ba! Nawet nigdy nie jadłam soczewicy. Zakochałam się w niej dopiero po tym przepisie <3 zupa pyszna, zapychająca i zdrowa przede wszystkim!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 kwietnia 2016 o 16:42

    Właśnie zrobiłam tę zupkę. Jest wyborna! Prosta, szybka w przygotowaniu i najważniejsze- zdrowa.

  • Odpowiedz
    Kamila
    16 września 2016 o 09:50

    Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie 🙂
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! 🙂

  • Odpowiedz
    Pitou
    9 października 2016 o 13:07

    Pyszna i prosta 🙂

  • Napisz komentarz