Bez glutenu/ Desery/ Śniadania/ Wegetariańskie

Pudding chia z musem kakaowo – kawowym

Ostatniego dnia roku na (bardzo późne) śniadanie sięgnęłam znów po nasiona chia. Jako fanka wszystkich śniadań papko-podobnych, konsystencji budyniowych i gęstych koktajli musiałam pokochać również te małe nasionka, choć wciąż nie mogę się przekonać do innego ich zastosowania niż słodkie puddingi, takie jak ten. Może coś mi polecicie w alternatywie?:-) Zazwyczaj zalewam chia różnymi koktajlami i zostawiam na noc w lodówce, gdzie rano znajduję gotowy "budyń", tym razem zagotowałam je na mleku i ten śniadaniowy deserek gotowy był w niespełna pół godziny. 

Pudding chia z musem kakaowo - kawowym

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 320 Kalorie
  • 32g Węglowodany
  • 15g Tłuszcze
  • 11g Białko

Składniki

  • 25 g nasion chia
  • 150 ml mleka (użyłam 2%)
  • 100 ml wody
  • 5 g wiórków kokosowych (płaska łyżka)
  • 1 dojrzały, spory banan (100g)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy naturalnej
  • 3-4 łyżki wody

Przgotowanie

1

Nasiona chia mieszamy w rondelku z wodą i mlekiem, gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, gdy całość zacznie wyraźnie gęstnieć - odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut.

2

Banana blendujemy wraz z odrobiną wody, kawą i kakao (jeśli nie masz blendera - utrzyj banana na papkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami), mus przekładamy do miseczki/szklanki.

3

Do ugotowanych nasion dodajemy kokos, mieszamy i wlewamy pudding na warstwę musu, wierzch posypujemy odrobiną kawy dla ozdoby.

Pudding chia z musem kakaowo - kawowym
Kochani!
 Życzę Wam w nowym roku dużo uśmiechu, śmiałości w realizacji marzeń i przede wszystkim zdrowia. 
Ten rok, będzie dla mnie wyjątkowo ważny, ekscytujący, a za razem stresujący.
Trzymajcie za mnie kciuki! 🙂

Może Ci się spodobać również

41 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kajko
    2 stycznia 2016 o 07:22

    Wyglada obłędnie i pewnie tak smakuje! Na pewno odgadnie od Ciebie ten przepis…☺️Pozdrawiam i rownież życzę ci szczęśliwego i udanego roku i bede trzymać kciuki! ☺️ Karolina

  • Odpowiedz
    Kinga
    2 stycznia 2016 o 07:54

    Wygląda apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    ank
    2 stycznia 2016 o 10:18

    a czy mozemy uzyc mleka kokosowego albo migdalowego ??
    wszystkiego dobrego w Nowym Roku i trzymam kciuki !!!

    • Odpowiedz
      Monika Nyczko
      3 stycznia 2016 o 20:19

      Ja robię z mleczkiem kokosowym i borówkami. Polecam

    • Odpowiedz
      Agata
      4 stycznia 2016 o 09:52

      Mleko roślinne jak najbardziej tak 🙂 Migdałowe i kokosowe są dość tłuste, więc raczej spróbuj 1:1 z wodą 🙂
      Dzięki!

  • Odpowiedz
    Martyna
    2 stycznia 2016 o 13:46

    Najlepszy deser 🙂

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    2 stycznia 2016 o 18:08

    Mniam 🙂 brzmi genialne

  • Odpowiedz
    MONIKA
    2 stycznia 2016 o 20:03

    Mmm przepadam ostatnio za puddingiem chia! 😀

  • Odpowiedz
    Moje Bistro
    3 stycznia 2016 o 23:41

    Pycha!!!!

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    4 stycznia 2016 o 11:41

    O jeżu jeżu jeżu, jak on pięknie wygląda!

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    4 stycznia 2016 o 17:57

    Ale to smakowicie wygląda 😀

  • Odpowiedz
    Magdalena Uba
    4 stycznia 2016 o 18:33

    Uwielbiam pudding Chia, ale ten Twój wygląda obłędnie! Koniecznie muszę wypróbować tę ulepszoną wersję! 😀

  • Odpowiedz
    Aleksandra Bazelka
    5 stycznia 2016 o 14:26

    Gdzie dostane nasiona chia?:)

  • Odpowiedz
    Katarzyna Szymańska
    6 stycznia 2016 o 12:49

    Omnomnomnom… To jest pyszne!:)

    P.s. Mam takie pytanie. Na odwrocie opakowania nasion chia, które ostatnio kupiłam widnieje taka informacja: "Spożycie nasion chia powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie." Dlaczego? Trochę mnie to zaciekawiło. Będę wdzięczna za odpowiedź ☺

    Pozdrawiam serdecznie!

    • Odpowiedz
      Agata
      9 stycznia 2016 o 19:26

      Nasiona chia bardzo absorbują wodę, myślę, że takie ograniczenie nie tyczy się już "namoczonych" nasion 🙂

    • Odpowiedz
      Basia Kolczyńska
      18 stycznia 2016 o 14:07

      w takim razie te 25 g to waga nasion po namoczeniu? O.o nie rozumiem. dziś zjadłam ten pudding tylko zrobiłam z 20 g ..to jest pyszne!!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 stycznia 2016 o 16:14

    Ile taki pudding ma kalorii?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 stycznia 2016 o 13:34

    Jest u ciebie możliwość drukowania przepisów? 😉

  • Odpowiedz
    Anna
    15 stycznia 2016 o 07:50

    Wygląda pysznie. Muszę wypróbować przepis. A nasiona chia rzeczywiście ostatnio pojawiają w bardzo korzystnych cenach:-)

  • Odpowiedz
    Ania
    15 stycznia 2016 o 09:09

    Muszę się w końcu przekonać i zrobić coś z Chia, skoro wszyscy tak zachwalają

  • Odpowiedz
    Martina Em
    15 stycznia 2016 o 14:40

    Bardzo ciekawy pomysł, w takiej wersji nasion chia jeszcze nie jadłam 🙂

  • Odpowiedz
    Magda
    19 stycznia 2016 o 20:29

    Takiej wersji jeszcze nie próbowałam… wygląda przepysznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Majka
    21 stycznia 2016 o 16:46

    A ja od siebie na prawdę polecam Silvets.Świetny produkt wspomagający odchudzanie.Żadne środki do tej pory mi nie pomagały.Wiadomo,że samo nie zrobi się nic,ale wiele zawdzięczam temu preparatowi 🙂 🙂
    Można zamówić tutaj:
    http://nplink.net/zcUsivSx

  • Odpowiedz
    Psychodietetyk Blond
    23 stycznia 2016 o 12:34

    Muszę wypróbować :). Ostatnio zarzuciłam eksperymenty z chia, ale warto do nich wrócić, więc na pewno skorzystam z tego przepisu :).

  • Odpowiedz
    niwki.pl
    16 lutego 2016 o 14:32

    Apetycznie! Aż ślinka cieknie 🙂

  • Odpowiedz
    Mada
    20 lutego 2016 o 23:15

    uwielbiam te ziarenka- w sumie nie za smak bo takowego nie mają- ale za tę budyńkową konsystencję:) Swoją drogą zawsze jest mi ciężko wy3mać w oczekiwaniu aż zgęstnieją:) No i fakt, że teraz są takie tanie cieszy bardzo:)

  • Odpowiedz
    Unknown
    3 marca 2016 o 12:29

    Nie mam wagi 🙁 ile to 25 g nasion mniej więcej?

  • Odpowiedz
    Kizia
    16 marca 2016 o 20:08

    Gdzie sie kupuje te nasiona

  • Odpowiedz
    Pitou
    12 maja 2016 o 20:36

    Najlepsze śniadanie, zrobiłam na mleku ryżowym i wyszło super 😉

  • Odpowiedz
    D.
    11 sierpnia 2016 o 07:44

    Mam pytanie, czy nasionom chia nie "szkodzi" gotowanie, czy nie są tracone te całe super omega?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 września 2016 o 17:42

    Dziś przetestowałam i wyszło obłędnie! Leci do przepiśnika 🙂

  • Odpowiedz
    Lidia
    26 stycznia 2017 o 15:06

    Nasion chia nie powinno się gotować.

    • Odpowiedz
      Agata
      26 stycznia 2017 o 15:31

      Inaczej – nasiona chia powinno się spożywać nie obrobione termicznie, ale ich gotowanie nikomu nie szkodzi, tracą po prostu swoje cenne wartości.

  • Odpowiedz
    Ula Zawada
    27 maja 2017 o 17:52

    Chyba mam dziwne pytanie, ale czegoś nie rozumiem. Kawa naturalna, czyli zwykła sypana? Ta po której są fusy w filiżance? I w dodatku jest dodawana niezaparzona?

    • Odpowiedz
      Agata
      27 maja 2017 o 18:56

      Tak dokładnie, to bardzo mała ilość, ale jeśli Ci przeszkadza to możesz użyć rozpuszczalnej 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 listopada 2017 o 18:02

    Łał, mam wszystkie składniki,już się cieszę na deser na weekend ☺

  • Odpowiedz
    Nancy
    3 kwietnia 2018 o 10:14

    Na sam widok ślinka cieknie, świetne zdjęcia robisz.

  • Odpowiedz
    Allison
    16 kwietnia 2018 o 15:35

    Chyba nie ma lepszego deseru 🙂

  • Napisz komentarz