Bez glutenu/ Desery/ Śniadania/ Wegetariańskie

Parfait gruszkowo-bananowe z komosą ryżową

Coś ostatnio wzięło mnie na kombinacje śniadaniowo - deserowe. Mam nadzieję, że mieliście już okazję wypróbować ostatni przepis na pudding chia, ponieważ znów mam dla Was coś nie tylko smacznego, zdrowego, ale i ładnego! Także jutro wieczorem możecie sobie przygotować taką małą rozpustę i raczyć się pysznym parfait w sobotni, leniwy poranek, a co! Jeżeli nie przepadacie za gruszką, albo akurat nie macie jej w domu - wymieńcie ten produkt na jabłko, będzie równie pysznie.

Parfait gruszkowo-bananowe z komosą ryżową

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jeden, spory deser, który dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 361 Kalorie
  • 57g Węglowodany
  • 9g Tłuszcze
  • 13g Białko

Składniki

  • 30g czerwonej komosy ryżowej
  • 1 średnia gruszka, dojrzała (100g po obraniu)
  • 1 średni banan (100g po obraniu)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • odrobina świeżego imbiru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 10g prażonych pestek /pół na pół słonecznik i dynia/

Przgotowanie

1

Komosę opłukujemy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy.

2

Banana, imbir oraz obraną gruszkę ucieramy na małych oczkach tarki, łączymy razem w salaterce dodając kardamon i podprażone na suchej patelni pestki dyni oraz słonecznik.

3

W wysokiej szklance układamy warstwowo przygotowaną komosę, mus owocowy oraz jogurt.

4

Opcjonalnie pozostawiamy część pestek i posypujemy nim wierzch deseru.

    ———

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Madzia Rębowiecka
    21 stycznia 2016 o 14:45

    Muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie. Ostatnnio na śniadanie jem tylko owsiankę z brzoskwiniam i pora to zmienić 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    21 stycznia 2016 o 16:41

    Wygląda apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Majka
    21 stycznia 2016 o 16:45

    A ja od siebie na prawdę polecam Silvets.Świetny produkt wspomagający odchudzanie.Żadne środki do tej pory mi nie pomagały.Wiadomo,że samo nie zrobi się nic,ale wiele zawdzięczam temu preparatowi 🙂 🙂
    Można zamówić tutaj:
    http://nplink.net/zcUsivSx

  • Odpowiedz
    Aleksandra Bazelka
    23 stycznia 2016 o 13:36

    jak tu schudnąć jak widze takie pyszności 😉

  • Odpowiedz
    Iga
    23 stycznia 2016 o 19:15

    Uwielbiam takie deserowe przysmaki, szczególnie tak fajnie opakowane, a ta komosa to ciekawa sprawa! 🙂

  • Odpowiedz
    Izabela Zbiciak
    24 stycznia 2016 o 10:45

    Świetny pomysł na deser, ja często zamiast ścierać jabłka po prostu je gotuję, a kiedy już są miękkie obieram ze skórki i wrzucam do blendera z odrobiną cynamonu, pyszne! 🙂

  • Odpowiedz
    Krystian pind
    25 stycznia 2016 o 17:18

    Jeżeli masz dość:
    – marnować cały dzień na wizytę u lekarza – zamiast umawiać się na określona godzinę
    – czekać kilka (czasem kilkanaście!) miesięcy na wizytę u lekarza specjalisty – zamiast otrzymać dostęp w ciągu kilku dni
    – prosić o skierowanie na badania lekarskie, na które i tak czekasz kilka miesięcy (czasem nawet lat!)
    – dowiadywać się o chorobach gdy są one w fazie zaawansowanej – zamiast profilaktycznie się badać.
    lub
    – płacić za każdą wizytę i każde badanie od stu do kilkuset złotych

    lekarz-na-abonament.pl

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    25 stycznia 2016 o 20:49

    O mamo, wygląda bosko. Zjadłabym w całości. <3

  • Odpowiedz
    It's me
    2 lutego 2016 o 13:55

    Pyszności! 🙂 Zapraszam po dawkę motywacji 🙂 http://www.motywacjakazdegodnia.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Joanna
    3 lutego 2016 o 10:09

    Wygląda wspaniale! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis i wielkie dzięki za śniadaniowo-deserową inspirację:)

  • Odpowiedz
    Wiola
    8 lutego 2016 o 14:23

    Niesamowity deserek 😀

  • Odpowiedz
    Fizjoarena
    11 lutego 2016 o 18:55

    Wygląda smakowicie. Myślę, że nada się na zdrowy walentynkowy deser 🙂

  • Odpowiedz
    Sylwia Kotowska
    13 lutego 2016 o 17:39

    Wygląda świetnie ciekawe czy tak świetnie smakuje. 🙂 na pewno spróbuje. 🙂

  • Odpowiedz
    Darka
    17 lutego 2016 o 18:30

    Wygląda bardzo apetycznie, ja również zapraszam do siebie
    http://getreadytobefit-withdarka.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Magda
    18 lutego 2016 o 08:45

    Rewelacyjne śniadanie. Zajadałam się do ostatniego ziarenka. Pycha! 🙂

  • Odpowiedz
    Krystyna
    19 lutego 2016 o 12:07

    Genialny przepis. Bardzo smaczny, a jak do tego wygląda! 🙂

  • Odpowiedz
    noFollowKretyni
    3 marca 2016 o 14:46

    The best of the best! ale mam smaczka na takie gruszeczki bananki!

  • Odpowiedz
    Young Wife
    20 maja 2016 o 17:03

    Ostatnio dużo słyszę dobrego o komosie, chociaż sama nigdy nie próbowałam. Wygląda absolutnie bosko! 😉

  • Odpowiedz
    Magma
    5 października 2017 o 14:43

    Pierwszy raz slysze tyle opinii o komosie;)

  • Napisz komentarz