Sama jestem w szoku, ale w ciągu ostatnich trzech tygodni zjadłam chyba z cztery sałatki! Na leniucha kupiłam dwa razy gotowy mix sałatkowy, myty 15 razy, gotowy do spożycia. Co raz częściej siedzi też u mnie na parapecie awokado, dojrzewa sobie wśród bananów i po kilku dniach ląduje w jakimś koktajlu czy paście, ale znalazłam również inne zastosowanie jak widać. Jest takie powiedzenie, że z keczupem wszystko da się zjeść ("nawet plastik" jak to mawia Ania), ja natomiast twierdzę, że każda sałatka jest pyszna z sosem miodowo-musztardowym (w rozsądnej ilości oczywiście, unikamy sytuacji "sosu z sałatką"). Odkryłam również, że dodatek ogórka konserwowego fajnie zastępuje jabłko (bardzo lubię mieć coś słodkiego pośród zieleniny). Mam nadzieję, że ktoś skusi się na jutrzejszą kolację! 🙂
Sałatka z kurczakiem i awokado
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/3 dojrzałego awokado (40g)
- garść pomidorków cherry
- 1 duża kromka razowego chleba (35g)
- 2 garści mixu sałat lub dowolnej sałaty
- 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
- kilka zielonych oliwek
- 2 małe rzodkiewki
- 1 łyżeczka prażonych nasion słonecznika (5g)
- ---sos---
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- ---marynata---
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- bazylia, pieprz
Przgotowanie
Mięso kroimy w kostkę, nacieramy mieszanką sosu sojowego, koncentratu pomidorowego, bazylii oraz pieprzu, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Kurczaka podsmażamy bez tłuszczu.
Pokrojone pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka i rzodkiewki, połówki oliwek oraz sałatę mieszamy, nakładamy na wierzch kawałki awokado, przygotowanego kurczaka oraz grzanki |chleb kroimy w kostkę i podpiekamy kilka minut na suchej patelni, możemy posypać je dowolnymi ziołami|
Miód, oliwę oraz musztardę (można zamiast niej użyć soku z cytryny) mieszamy na sos, polewamy sałatkę, całość posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.
17 komentarzy
Złota Orchidea
3 grudnia 2015 o 20:16Uwielbiam takie sałatki !;)
Kinga
4 grudnia 2015 o 05:31Smacznie 😉
Magdalena Półtorak
4 grudnia 2015 o 08:19Próbowałam awokado w różnych formach, ale żeby posypać nim sałatkę, to jeszcze nie – muszę spróbować!
Aneta
4 grudnia 2015 o 11:35Uwielbiam wszystkie sałatki z kurczakiem 🙂
koniecjezyka
4 grudnia 2015 o 22:21Ale piękna! Zrobię jutro 🙂
Anonimowy
5 grudnia 2015 o 23:30bardzo kusząco wygląda, już wiem co zjem w poniedziałek na kolacje 😉
ChocoMonster
7 grudnia 2015 o 19:18Wygląda obłędnie ! Taka sałatka to spokojnie jako pełnowartościowy posiłek 🙂
Poznajsienatluszczach.pl
10 grudnia 2015 o 13:53Smacznie i zdrowo! Tak jak powinno być. Mniam 🙂
Agata
13 grudnia 2015 o 14:33Bardzo fajny pomysł na posiłek na uczelnie 🙂 Musze wypróbować coś nowego 🙂
Milena
15 grudnia 2015 o 15:18U mnie w domu dzisiaj na kolację 🙂
Julia
17 grudnia 2015 o 19:53Wygląda znakomicie i pewnie tak smakuje. Piękne zdjęcia.
W wolnej chwili zapraszam do mnie 🙂 http://healthyjuliettlifestyle.blogspot.com/
studentka_na_diecie
20 grudnia 2015 o 09:15Idealna sałatka do pracy 😀
Sandra
31 grudnia 2015 o 15:55Pyszna!
Unknown
2 stycznia 2016 o 19:41Pyszna. Świetny pomysł z dodaniem ogórka konserwowego i rzodkiewki.
zarzadzaniekaloriami.pl
16 lutego 2016 o 14:43Smacznie i praktycznie bez tłuszczu. Lubię to!
Anonimowy
14 marca 2016 o 00:12Gramatura składników i ich ilość podana jest na jedną porcję?
Agata
14 marca 2016 o 10:48Tak 🙂