Bez nabiału/ Desery/ Wegetariańskie

Razowe muffiny bananowo – cytrynowe z makiem

Grudzień jak zwykle od samego początku pachnie mi nadchodzącymi Świętami. Mimo, że nie ma śniegu, a za oknem świeci słońce - nic nie zepsuje mi tego czasu! Początek miesiąca jak co roku spędziłam w Szwecji, także pierwsze lepienie pierogów "na zapas" dla mojej najstarszej siostry mamy już za sobą. W tzw "międzyczasie" przegapiłam czwarte już urodziny bloga. Kompletnie nie wiem, kiedy minął ten czas, Fanaberie już dawno stały się po prostu częścią mnie. Mam nadzieję, że też częścią Was! Może już niedługo zagoszczę nawet na Waszych półkach 🙂 Nowy rok przyniesie dużo zmian, trochę się stresuję. Przepraszam, że tak mało tu przepisów około wigilijnych, ale jak już chyba kiedyś wspominałam - kategorycznie zostało mi zabronione przemycanie dietetycznych potraw na Święta. Dziś mam dla Was pomysł na muffiny, których już dawno nie piekłam - wyszły bardzo smaczne, nie są to typowe, razowe "gnieciuchy", także na pewno jeszcze wrócę do nich jeszcze nie raz. Z podanej gramatury wychodzi tylko 5 babeczek, więc i Wy, którzy nie macie się z kim dzielić -  do dzieła!

Razowe muffiny bananowo - cytrynowe z makiem 

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 5 babeczek, 1 babeczka dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 94 Kalorie
  • 16g Węglowodany
  • 2g Tłuszcze
  • 3,2g Białko

Składniki

  • 1 dojrzały banan (90g)
  • 1 jajko
  • 50 g cukinii
  • 80 g mąki pszennej lub orkiszowej, razowej
  • 10g cukru waniliowego (lub ksylitolu, innego słodzidła)
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka maku (5g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przgotowanie

1

Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, banana na małych tworząc papkę.

2

Sparzoną wcześniej cytrynę ocieramy.

3

Wszystkie składniki łączymy razem w misce, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy.

4

Przygotowaną masę przekładamy do silikonowych foremek.

5

Muffiny pieczemy w 180'C przez 30 minut.

Babeczki bananowe

 

Musiałam dodać odrobinę maku, żeby chociaż trochę trzymały klimat! 😉

Może Ci się spodobać również

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    19 grudnia 2015 o 17:58

    Wygląda smacznie 😉

  • Odpowiedz
    Justyna
    19 grudnia 2015 o 20:15

    na pewno są pyszne!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 grudnia 2015 o 20:34

    A mak surowy dodajemy?

  • Odpowiedz
    Klaudia Cebula
    19 grudnia 2015 o 21:29

    mniam prezentuja sie wspaiale i na pewno wykorzystam przepis

  • Odpowiedz
    Złota Orchidea
    19 grudnia 2015 o 21:34

    Muszę je zrobić <3

  • Odpowiedz
    Akcja: dieta!
    19 grudnia 2015 o 21:37

    Ciekawy przepis 🙂 Jeśli zamiast słodzidła dodamy trochę więcej banana, będzie to miało duży wpływ na konsystencję i końcowy efekt?

    • Odpowiedz
      Agata
      20 grudnia 2015 o 21:57

      Chyba nie, muffiny z tą ilością cukru są jak na mnie i tak dość słodkie, więc jeśli użyjesz bardzo dojrzałego banana, tak około 100g i pominiesz cukier, to raczej nie będzie źle 🙂

    • Odpowiedz
      Andrzej Małek
      10 stycznia 2016 o 09:55

      Ciekawa kompozycja banan plus cukinia-trzeba koniecznie spróbować tego smaku. Widzę że jest to naprawdę dietetyczny posiłek i powinien być uwzględniany przez Dietetyk Warszawa

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 grudnia 2015 o 00:43

    Zapraszam na nowe forum o odchudzaniu. Razem możemy stworzyć coś fajnego, wzajemnie się inspirować, motywować, doradzać sobie 🙂
    http://noexcuses.zuuz.pl/

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    20 grudnia 2015 o 09:16

    Banan, cytryna, mak – to może być bardzo ciekawe połączenie 😀 muszę koniecznie kiedyś spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Kas P
    21 grudnia 2015 o 13:27

    Zapisuję do zrobienia dla mojej rocznej córeczki. Skład super, zastanawiam się tylko nad proszkiem do pieczenia. Może dodam trochę mniej?
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    21 grudnia 2015 o 20:01

    Mak to ja tylko w makowcach albo w drożdżówkach z makiem 😀

  • Odpowiedz
    healthierhaircare
    22 grudnia 2015 o 06:43

    Bardzo fajny przepis! 🙂
    Na pewno kiedyś zrobię takie babeczki. 🙂
    Wyglądają przepyyysznie. :p

    healthierhaircare.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2015 o 11:14

    Ile sztuk wychodzi z tej ilości składników ?

    • Odpowiedz
      Agata
      22 grudnia 2015 o 11:43

      Ta informacja jest zawarta w poście, wychodzi 5 sztuk 🙂

  • Odpowiedz
    dietetyk D
    25 grudnia 2015 o 18:32

    wyglądają przepysznie! 🙂

  • Odpowiedz
    segi agustiawan
    29 grudnia 2015 o 09:09

    nice post, nice share

    obat ampuh

  • Odpowiedz
    poziomka-n
    13 stycznia 2016 o 08:07

    wczoraj zrobilam -dzis jadlam…pyszne sa bardzo:)

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    28 stycznia 2016 o 09:55

    Smakowicie wyglądają!!:)

  • Odpowiedz
    Unknown
    3 lutego 2016 o 19:08

    Smakuje super tylko troche such mi wyszly?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 marca 2016 o 21:19

    Jaka mąka i o jakim typie się tu najlepiej sprawdzi?
    Ja użyłam mąki pszennej razowej typ 2000 i muffinki praktycznie w ogóle nie urosły!
    Pomimo tego podbiły moje serce!!!

    • Odpowiedz
      Agata
      15 marca 2016 o 21:36

      Ja używam zazwyczaj do muffinek pszennej 1850, najlepiej Gdańskie Młyny (są w Lidlu) bo są dość dobrze zmielone 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      16 marca 2016 o 19:08

      Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Rozumiem że ten typ mąki jest też pełnoziarnisty (?) i muffinki będą puszyste i wyrośnięte (?)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 marca 2017 o 21:54

    Fajne przepisy, ale byloby fajnie gdyby byla podana wartosc energetyczna ,ale bede probowac.

    • Odpowiedz
      Agata
      14 marca 2017 o 22:17

      Jest, ponad składnikami, ale a) na telefonach zwykle się nie wyświetla i b) serwer dostarczający tabelki z wartościami czasem nie działa 1-2 dni 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    8 lipca 2017 o 06:26

    Zrobiłam, ale w formie ciasta. Wyszło genialnie!

  • Napisz komentarz