Grudzień jak zwykle od samego początku pachnie mi nadchodzącymi Świętami. Mimo, że nie ma śniegu, a za oknem świeci słońce - nic nie zepsuje mi tego czasu! Początek miesiąca jak co roku spędziłam w Szwecji, także pierwsze lepienie pierogów "na zapas" dla mojej najstarszej siostry mamy już za sobą. W tzw "międzyczasie" przegapiłam czwarte już urodziny bloga. Kompletnie nie wiem, kiedy minął ten czas, Fanaberie już dawno stały się po prostu częścią mnie. Mam nadzieję, że też częścią Was! Może już niedługo zagoszczę nawet na Waszych półkach 🙂 Nowy rok przyniesie dużo zmian, trochę się stresuję. Przepraszam, że tak mało tu przepisów około wigilijnych, ale jak już chyba kiedyś wspominałam - kategorycznie zostało mi zabronione przemycanie dietetycznych potraw na Święta. Dziś mam dla Was pomysł na muffiny, których już dawno nie piekłam - wyszły bardzo smaczne, nie są to typowe, razowe "gnieciuchy", także na pewno jeszcze wrócę do nich jeszcze nie raz. Z podanej gramatury wychodzi tylko 5 babeczek, więc i Wy, którzy nie macie się z kim dzielić - do dzieła!
Razowe muffiny bananowo - cytrynowe z makiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 94 Kalorie
- 16g Węglowodany
- 2g Tłuszcze
- 3,2g Białko
Składniki
- 1 dojrzały banan (90g)
- 1 jajko
- 50 g cukinii
- 80 g mąki pszennej lub orkiszowej, razowej
- 10g cukru waniliowego (lub ksylitolu, innego słodzidła)
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka maku (5g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przgotowanie
Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, banana na małych tworząc papkę.
Sparzoną wcześniej cytrynę ocieramy.
Wszystkie składniki łączymy razem w misce, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do silikonowych foremek.
Muffiny pieczemy w 180'C przez 30 minut.
27 komentarzy
Kinga
19 grudnia 2015 o 17:58Wygląda smacznie 😉
Justyna
19 grudnia 2015 o 20:15na pewno są pyszne!
Anonimowy
19 grudnia 2015 o 20:34A mak surowy dodajemy?
Agata
19 grudnia 2015 o 20:38Tak 🙂
Klaudia Cebula
19 grudnia 2015 o 21:29mniam prezentuja sie wspaiale i na pewno wykorzystam przepis
Złota Orchidea
19 grudnia 2015 o 21:34Muszę je zrobić <3
Akcja: dieta!
19 grudnia 2015 o 21:37Ciekawy przepis 🙂 Jeśli zamiast słodzidła dodamy trochę więcej banana, będzie to miało duży wpływ na konsystencję i końcowy efekt?
Agata
20 grudnia 2015 o 21:57Chyba nie, muffiny z tą ilością cukru są jak na mnie i tak dość słodkie, więc jeśli użyjesz bardzo dojrzałego banana, tak około 100g i pominiesz cukier, to raczej nie będzie źle 🙂
Andrzej Małek
10 stycznia 2016 o 09:55Ciekawa kompozycja banan plus cukinia-trzeba koniecznie spróbować tego smaku. Widzę że jest to naprawdę dietetyczny posiłek i powinien być uwzględniany przez Dietetyk Warszawa
Anonimowy
20 grudnia 2015 o 00:43Zapraszam na nowe forum o odchudzaniu. Razem możemy stworzyć coś fajnego, wzajemnie się inspirować, motywować, doradzać sobie 🙂
http://noexcuses.zuuz.pl/
studentka_na_diecie
20 grudnia 2015 o 09:16Banan, cytryna, mak – to może być bardzo ciekawe połączenie 😀 muszę koniecznie kiedyś spróbować 🙂
Kas P
21 grudnia 2015 o 13:27Zapisuję do zrobienia dla mojej rocznej córeczki. Skład super, zastanawiam się tylko nad proszkiem do pieczenia. Może dodam trochę mniej?
Pozdrawiam!
Magdalena Półtorak
21 grudnia 2015 o 20:01Mak to ja tylko w makowcach albo w drożdżówkach z makiem 😀
healthierhaircare
22 grudnia 2015 o 06:43Bardzo fajny przepis! 🙂
Na pewno kiedyś zrobię takie babeczki. 🙂
Wyglądają przepyyysznie. :p
healthierhaircare.blogspot.com
Anonimowy
22 grudnia 2015 o 11:14Ile sztuk wychodzi z tej ilości składników ?
Agata
22 grudnia 2015 o 11:43Ta informacja jest zawarta w poście, wychodzi 5 sztuk 🙂
dietetyk D
25 grudnia 2015 o 18:32wyglądają przepysznie! 🙂
segi agustiawan
29 grudnia 2015 o 09:09nice post, nice share
obat ampuh
poziomka-n
13 stycznia 2016 o 08:07wczoraj zrobilam -dzis jadlam…pyszne sa bardzo:)
Aleksandra.
28 stycznia 2016 o 09:55Smakowicie wyglądają!!:)
Unknown
3 lutego 2016 o 19:08Smakuje super tylko troche such mi wyszly?
Anonimowy
15 marca 2016 o 21:19Jaka mąka i o jakim typie się tu najlepiej sprawdzi?
Ja użyłam mąki pszennej razowej typ 2000 i muffinki praktycznie w ogóle nie urosły!
Pomimo tego podbiły moje serce!!!
Agata
15 marca 2016 o 21:36Ja używam zazwyczaj do muffinek pszennej 1850, najlepiej Gdańskie Młyny (są w Lidlu) bo są dość dobrze zmielone 🙂
Anonimowy
16 marca 2016 o 19:08Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Rozumiem że ten typ mąki jest też pełnoziarnisty (?) i muffinki będą puszyste i wyrośnięte (?)
Anonimowy
14 marca 2017 o 21:54Fajne przepisy, ale byloby fajnie gdyby byla podana wartosc energetyczna ,ale bede probowac.
Agata
14 marca 2017 o 22:17Jest, ponad składnikami, ale a) na telefonach zwykle się nie wyświetla i b) serwer dostarczający tabelki z wartościami czasem nie działa 1-2 dni 🙂
Kinga
8 lipca 2017 o 06:26Zrobiłam, ale w formie ciasta. Wyszło genialnie!