Bez glutenu/ Śniadania/ Wegetariańskie

Pieczony omlet bananowo – kokosowy

Zrobiłam sobie rano tak proste i pyszne śniadanie, że dalej zachodzę w głowę - dlaczego dopiero dziś?! Frittaty z twarogiem do tej pory zawsze robiłam na słono, a przecież kocham smak pieczonego banana, a w połączeniu z kokosem zawsze wychodzi coś fantastycznego.  Wczoraj idąc spać wykombinowałam sobie zatem, że wstanę rano i poczekam kilkadziesiąt minut na pierwszy posiłek. Okej, jeszcze zdjęcia, więc jak zwykle wszystko trwało godzinę zanim trafiło do brzucha, ale warto było być cierpliwym.. 🙂

Pieczony omlet bananowo - kokosowy

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję placków z twarożkiem, która dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 408 Kalorie
  • 44g Węglowodany
  • 12,5g Tłuszcze
  • 30g Białko

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 białka jaj (można zastąpić drugim, całym jajkiem)
  • 1 duży, dojrzały (!) banan
  • 2 daktyle
  • 70 g chudego twarogu
  • 3 łyżki utartej cukinii
  • 1 spora łyżka (10g) wiórków kokosowych, lub mąki kokosowej
  • 1 małe kiwi

Przgotowanie

1

Banana oraz cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, daktyle siekamy, mieszamy z resztą składników (poza kiwi).

2

Otrzymaną masę wylewamy do silikonowej foremki na tartę, lub mniejszej formy - wtedy po prostu omlet wyjdzie grubszy i mniejszy. Pieczemy w temperaturze 180'C przez 30 minut.

3

(Jeżeli wasza foremka ma już swoje lata, to przesmarujcie ja cieniutką warstwą oleju rzepakowego, za pomocą pędzelka. Unikniecie ewentualnego przyklejenia się i rozerwania frittaty)

4

Do dania bardzo dobrze pasują kwaskowe owoce - ja dodałam plasterki kiwi.

Zamiast daktyli  możecie użyć np suszonych moreli lub śliwek 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ania Mii - CulinaryIsland
    24 listopada 2015 o 13:59

    Bardzo ciekawy pomysł na śniadanie.

  • Odpowiedz
    Kinga
    24 listopada 2015 o 16:56

    Super! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2015 o 19:40

    A czym można zastąpić cukinię?

  • Odpowiedz
    Fitnesowiec
    25 listopada 2015 o 00:32

    Kiwi zdecydowanie tutaj pasuje choć dla mnie osobiście chyba lepiej to zrobić w mniejszej formie, ale żeby był grubszy.

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    25 listopada 2015 o 08:07

    Ciekawe podejście do omletu 🙂

  • Odpowiedz
    Mirek
    25 listopada 2015 o 11:00

    Uwielbiam tego omleta, bardzo zdrowy i smaczny 🙂

  • Odpowiedz
    Julia
    12 grudnia 2015 o 13:31

    Wygląda pysznie, muszę spróbować !
    zapraszam też do mnie http://healthyjuliettlifestyle.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Gabriela Grębska
    1 lutego 2016 o 11:23

    Taki słodki, taki dobry! 😀 <3

  • Odpowiedz
    betterway
    8 marca 2016 o 11:07

    A co powiesz o omlecie z awokado na kolację? Np jajko, 2 łyżki mąki , a do tego pokrojone awokado z pomidorami?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 kwietnia 2016 o 15:41

    Był przepyszny! :3

  • Napisz komentarz