Zrobiłam sobie rano tak proste i pyszne śniadanie, że dalej zachodzę w głowę - dlaczego dopiero dziś?! Frittaty z twarogiem do tej pory zawsze robiłam na słono, a przecież kocham smak pieczonego banana, a w połączeniu z kokosem zawsze wychodzi coś fantastycznego. Wczoraj idąc spać wykombinowałam sobie zatem, że wstanę rano i poczekam kilkadziesiąt minut na pierwszy posiłek. Okej, jeszcze zdjęcia, więc jak zwykle wszystko trwało godzinę zanim trafiło do brzucha, ale warto było być cierpliwym.. 🙂
Pieczony omlet bananowo - kokosowy
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 408 Kalorie
- 44g Węglowodany
- 12,5g Tłuszcze
- 30g Białko
Składniki
- 1 jajko
- 2 białka jaj (można zastąpić drugim, całym jajkiem)
- 1 duży, dojrzały (!) banan
- 2 daktyle
- 70 g chudego twarogu
- 3 łyżki utartej cukinii
- 1 spora łyżka (10g) wiórków kokosowych, lub mąki kokosowej
- 1 małe kiwi
Przgotowanie
Banana oraz cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, daktyle siekamy, mieszamy z resztą składników (poza kiwi).
Otrzymaną masę wylewamy do silikonowej foremki na tartę, lub mniejszej formy - wtedy po prostu omlet wyjdzie grubszy i mniejszy. Pieczemy w temperaturze 180'C przez 30 minut.
(Jeżeli wasza foremka ma już swoje lata, to przesmarujcie ja cieniutką warstwą oleju rzepakowego, za pomocą pędzelka. Unikniecie ewentualnego przyklejenia się i rozerwania frittaty)
Do dania bardzo dobrze pasują kwaskowe owoce - ja dodałam plasterki kiwi.
11 komentarzy
Ania Mii - CulinaryIsland
24 listopada 2015 o 13:59Bardzo ciekawy pomysł na śniadanie.
Kinga
24 listopada 2015 o 16:56Super! 🙂
Anonimowy
24 listopada 2015 o 19:40A czym można zastąpić cukinię?
Agata
24 listopada 2015 o 20:01Można pominąć 🙂
Fitnesowiec
25 listopada 2015 o 00:32Kiwi zdecydowanie tutaj pasuje choć dla mnie osobiście chyba lepiej to zrobić w mniejszej formie, ale żeby był grubszy.
Magdalena Półtorak
25 listopada 2015 o 08:07Ciekawe podejście do omletu 🙂
Mirek
25 listopada 2015 o 11:00Uwielbiam tego omleta, bardzo zdrowy i smaczny 🙂
Julia
12 grudnia 2015 o 13:31Wygląda pysznie, muszę spróbować !
zapraszam też do mnie http://healthyjuliettlifestyle.blogspot.com/
Gabriela Grębska
1 lutego 2016 o 11:23Taki słodki, taki dobry! 😀 <3
betterway
8 marca 2016 o 11:07A co powiesz o omlecie z awokado na kolację? Np jajko, 2 łyżki mąki , a do tego pokrojone awokado z pomidorami?
Anonimowy
23 kwietnia 2016 o 15:41Był przepyszny! :3