Obiady/ Wegetariańskie

Naleśniki z bazyliowym twarożkiem

Ostatnio jestem jakoś mało mięsna, twarożek wrócił do łask. Może to z braku czasu? Może dlatego, że mięso trzeba rozmrozić, a twarożek czeka w lodówce? Tak, to na pewno to. Naleśniki smażone dla całej rodziny zabierają trochę czasu, ale gdy robię je tylko dla siebie to zdecydowanie jedno z szybszych dań, które szykuję gdy nagle okazuje się, że pora obiadowa już dawno minęła, a ja wciąż pracuje siedząc w piżamie (największy plus pracy w domu) i właściwie nic nie ma w lodówce ("nic" nie obejmuje jajek - jajka są zawsze!). Ty razem do ciasta naleśnikowego dorzuciłam coś "chrupiącego", a mianowicie siemię lniane, wyszło bardzo smacznie, a tłuszcz z siemienia jest jak zwykle mile widziany. Co do farszu - chyba nie muszę nikogo przekonywać do połączenia twarogu, suszonych pomidorów i bazylii 🙂

Naleśniki razowe z bazyliowym twarożkiem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 duże naleśniki, które dostarczają średnio: 

Wartości odżywcze

  • 420 Kalorie
  • 33g Węglowodany
  • 13g Tłuszcze
  • 40g Białko

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 30 g mąki razowej orkiszowej lub pszennej
  • 10 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • Twarożek
  • 120 g chudego twarogu
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • garstka świeżej bazylii
  • 2 suszone pomidory z oleju, odsączone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli

Przgotowanie

1

Do kubka wsypujemy siemię lniane, wlewamy wrzątek, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

2

Po ponownym rozmieszaniu siemienia dodajemy mąkę, jajko, oregano i sól, całość dobrze roztrzepujemy i na dobrze (!) rozgrzanej patelni (najlepiej przy pomocy pędzelka delikatnie ją natłuścić) smażymy dwa spore naleśniki.

3

Jogurt blendujemy z pokrojonym czosnkiem i listkami bazylii (można też posiekać bazylię, zmiażdżyć czosnek i wszystko po prostu wymieszać), przygotowany mix wlewamy do miseczki z twarogiem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy pokrojone, suszone pomidory.

4

Twarożek nakładamy na naleśniki i zawijamy w rulon.

Naleśniki z serem

Ja jak zwykle zjadłam je zimne po „mini sesji zdjęciowej”, więc potwierdzam, że są również pyszne, a więc spokojnie możecie je zabrać ze sobą w pudełku do pracy czy szkoły 🙂ps. Pamiętajcie o konkursie!  >  KLIK 

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    4 listopada 2015 o 07:53

    Ja bazylię toleruję tylko w pizzy, sosach typu spaghetti i pesto, ale do naleśników? Chętnie przetestuję 🙂

  • Odpowiedz
    Rękodzieło-art Wioleta Śnietka
    4 listopada 2015 o 08:54

    zjadłabym takie dzisiaj!

  • Odpowiedz
    Ania Mii - CulinaryIsland
    4 listopada 2015 o 10:00

    Super pomysł – zwłaszcza, że można zabrać na wynos – super 🙂

  • Odpowiedz
    Naturastore z serca natury
    4 listopada 2015 o 12:55

    wyglądają obłędnie i smakowicie!

  • Odpowiedz
    Healthy Life Connoisseur
    4 listopada 2015 o 17:09

    Muszę to zrobić!

  • Odpowiedz
    Ms
    4 listopada 2015 o 20:55

    składniki są własnie na te 2 naleśniki?:)

  • Odpowiedz
    Magda
    6 listopada 2015 o 14:48

    Pychoty! I co trzeba przyznać, bardzo szybkie danie. 🙂

  • Odpowiedz
    Przełom
    6 listopada 2015 o 15:40

    Ciekawe jak to smakuje. Bazylia w nadzieniu naleśników to naprawdę nietypowy pomysł:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 listopada 2015 o 12:53

    Czym proponowałabyś zastąpić suszone pomidory?:>

  • Odpowiedz
    Kernau
    12 listopada 2015 o 08:16

    No i trzeba spróbować takie pyszności. NO bo jak by inaczej?? I to juz dzisiaj 🙂

  • Odpowiedz
    Kasia
    13 listopada 2015 o 09:04

    zawsze jak tutaj trafiam, to przez resztę dnia nie wiem co zjeść bo pusta lodówka 😉

  • Odpowiedz
    Sylwia Kotowsa
    17 listopada 2015 o 10:58

    Myśle ze przepis warty wypróbowania.:) dzięki za inspiracje.

  • Odpowiedz
    inf
    20 listopada 2015 o 10:40

    Rewelacja!

  • Odpowiedz
    Kaar
    20 listopada 2015 o 13:50

    Wygląda pysznie!

  • Odpowiedz
    Agata
    24 listopada 2015 o 06:22

    Wyglądają przepysznie… że tez nie pomyślałam żeby dodać siemię do naleśników 😉 Wypróbuję przepis na dzisiejszy obiad!

  • Odpowiedz
    Kulnaro
    24 listopada 2015 o 13:30

    Super! Jak ktoś lubi bazylię i potrawy aromatyczne (ja!) to wypróbuje (ja! :D). Wygląda pięknie

  • Odpowiedz
    Mirek
    25 listopada 2015 o 12:30

    Rewelacja! Nie mogę się doczekać kolejnego gotowania 🙂

  • Odpowiedz
    Karolina
    26 listopada 2015 o 19:54

    Przepis rewelacyjny. Naleśniki oblednie pyszne. Uwielbiam te smaki oregano bazylia i twaróg… od dziś śniadanie nie będzie nudne. Dziękuję

  • Odpowiedz
    Justyna Mróz
    13 lipca 2016 o 11:19

    Super wyglądają juz same naleśnikki 😀
    MEga przepis 😀 wyglądają bardzo smakowicie 😀
    Pozdrawiam.
    muuooaa.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 lipca 2016 o 15:53

    Potwierdzam są pyszne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 września 2017 o 16:18

    Czy naleśniki wyjdą z mąki ryżowej?

  • Napisz komentarz