Desery/ Śniadania/ Wegańskie/ Wegetariańskie

Zapiekany mus dyniowo – bananowy

Ci, którzy nie lubią dyni, nie będą mieli ze mną lekko w najbliższym czasie. Zamierzam wydusić z niej 100% i zamrozić zapasy na wiosnę! Dziś czas na tą słoneczną propozycję - banalnie proste, pełnowartościowe i sycące danie dla musomaniaków i owsiankowiczów! Jestem przekonana, że oprócz mnie jest tutaj wielu (Anita, specjalne pozdrowienia dla Ciebie!). Jeżeli nie macie rano czasu na takie wariacje - nic straconego, zróbcie mus wieczorem i wyciągnijcie rano z lodówki, na zimno jest równie pyszne, a i na pewno poradzicie sobie w razie czego z odgrzaniem. Przepis trochę przypomina serniczek śniadaniowy, konsystencją podobny do ptasiego mleczka.. czyż nie brzmi zachęcająco? Co więcej - w wersji jaglanej też będzie pyszny, także i Ci nie żyjący z glutenem w zgodzie mogą skorzystać 🙂

Zapiekany mus dyniowo - bananowy

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 372 Kalorie
  • 62g Węglowodany
  • 8g Tłuszcze
  • 13g Białko

Składniki

  • 120 g dyni hokkaido
  • 1 spory, dojrzały (!) banan
  • 35 g płatków owsianych, górskich
  • około 70 ml wrzątku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta kardamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 sporej, świeżej figi 

Przgotowanie

1

Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy i osuszamy.

2

Płatki owsiane zalewamy w kubku wrzątkiem do przykrycia ich powierzchni, odstawiamy do napęcznienia pod talerzykiem na około 10 minut (muszą wchłonąć cały płyn, jeżeli odrobina pozostanie - odlewamy).

3

Przygotowane płatki oraz resztę składników (poza figą) blendujemy na jednolity mus, przelewamy do małego naczynia żaroodpornego lub silikonowego, na wierzch nakładamy plasterki figi.

4

Całość zapiekamy w temperaturze 180'C przez 25 minut, podajemy na ciepło lub na zimno z lodówki.

——–

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Rękodzieło-art Wioleta Śnietka
    14 października 2015 o 17:16

    ciekawa jestem jak smakuje!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 października 2015 o 18:09

    Można by zastąpić płatki owsiane , kaszą jaglana?

    • Odpowiedz
      Paula Bok
      14 października 2015 o 18:10

      właśnie chciałam zadac to samo pytanie 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      14 października 2015 o 21:24

      Kochani, odpowiedź na Wasze pytanie jest w naprawdę niezbyt długim wstępie 🙂
      Można użyć kaszy jaglanej, polecam ugotować ją wcześniej i kompletnie ostudzić/osuszyć na sitku.

  • Odpowiedz
    Unknown
    14 października 2015 o 18:18

    Dynię obieramy? bo podobno hokkaido obierać nie trzeba 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      14 października 2015 o 21:09

      Tak dokładnie, nie trzeba obierać 🙂

  • Odpowiedz
    Maja
    14 października 2015 o 19:55

    czy mąka owsiana zamiast płatków owsianych miałaby podobne właściwości w cieście?

    • Odpowiedz
      Agata
      15 października 2015 o 11:23

      Myślę, że tak, nawet wystarczy mniejsza ilość, około 30g 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii - CulinaryIsland
    15 października 2015 o 07:23

    wygląda fajnie, a przepis też nie wydaje się trudny 🙂 dzięki 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    15 października 2015 o 10:08

    Wygląda cudownie! 🙂 Będę musiała zrobić ten mus – jestem pewna, że mi zasmakuje.

  • Odpowiedz
    Iga z Dietmap
    15 października 2015 o 17:47

    Czy to nie jest zbyt mdłe? Próbowałam fig kilka razy i zawsze trafiały mi się jakieś bez smaku 🙁

  • Odpowiedz
    Marcin
    15 października 2015 o 20:35

    Świetnie to wygląda, trzeba wypróbować.

  • Odpowiedz
    Verierra
    19 października 2015 o 18:41

    Musi smakować wyśmienicie! Ostatnio próbuję nowości w kuchni, więc przepis jak znalazł! Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Paulina Rutkowska
    1 listopada 2015 o 07:42

    Wygląda pięknie, zrobiłam i zdecydowanie lepszy na ciepło, na zimno mi nie smakował.
    http://ksiegoteka.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    dziewczynka z psem
    13 listopada 2015 o 12:39

    Dzień dobry!

    Pierwszy raz spotykam się z gotowaniem dyni. Jak to zrobić? Pokroić, wrzucić na wrzątek?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 kwietnia 2016 o 14:05

    witam,
    czy można pominąć banana w tym przepisie lub go czymś zastąpić?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 października 2017 o 15:14

    Dzień dpbry:) A co zamiast figi. Nie mogłam nigdzie znaleźć. Mam za to granaty i świeżą żurawinę. Będzie pasowało? ��

  • Napisz komentarz