Ci, którzy nie lubią dyni, nie będą mieli ze mną lekko w najbliższym czasie. Zamierzam wydusić z niej 100% i zamrozić zapasy na wiosnę! Dziś czas na tą słoneczną propozycję - banalnie proste, pełnowartościowe i sycące danie dla musomaniaków i owsiankowiczów! Jestem przekonana, że oprócz mnie jest tutaj wielu (Anita, specjalne pozdrowienia dla Ciebie!). Jeżeli nie macie rano czasu na takie wariacje - nic straconego, zróbcie mus wieczorem i wyciągnijcie rano z lodówki, na zimno jest równie pyszne, a i na pewno poradzicie sobie w razie czego z odgrzaniem. Przepis trochę przypomina serniczek śniadaniowy, konsystencją podobny do ptasiego mleczka.. czyż nie brzmi zachęcająco? Co więcej - w wersji jaglanej też będzie pyszny, także i Ci nie żyjący z glutenem w zgodzie mogą skorzystać 🙂
Zapiekany mus dyniowo - bananowy
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 372 Kalorie
- 62g Węglowodany
- 8g Tłuszcze
- 13g Białko
Składniki
- 120 g dyni hokkaido
- 1 spory, dojrzały (!) banan
- 35 g płatków owsianych, górskich
- około 70 ml wrzątku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 sporej, świeżej figi
Przgotowanie
Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy i osuszamy.
Płatki owsiane zalewamy w kubku wrzątkiem do przykrycia ich powierzchni, odstawiamy do napęcznienia pod talerzykiem na około 10 minut (muszą wchłonąć cały płyn, jeżeli odrobina pozostanie - odlewamy).
Przygotowane płatki oraz resztę składników (poza figą) blendujemy na jednolity mus, przelewamy do małego naczynia żaroodpornego lub silikonowego, na wierzch nakładamy plasterki figi.
Całość zapiekamy w temperaturze 180'C przez 25 minut, podajemy na ciepło lub na zimno z lodówki.
17 komentarzy
Rękodzieło-art Wioleta Śnietka
14 października 2015 o 17:16ciekawa jestem jak smakuje!
Anonimowy
14 października 2015 o 18:09Można by zastąpić płatki owsiane , kaszą jaglana?
Paula Bok
14 października 2015 o 18:10właśnie chciałam zadac to samo pytanie 🙂
Agata
14 października 2015 o 21:24Kochani, odpowiedź na Wasze pytanie jest w naprawdę niezbyt długim wstępie 🙂
Można użyć kaszy jaglanej, polecam ugotować ją wcześniej i kompletnie ostudzić/osuszyć na sitku.
Unknown
14 października 2015 o 18:18Dynię obieramy? bo podobno hokkaido obierać nie trzeba 🙂
Agata
14 października 2015 o 21:09Tak dokładnie, nie trzeba obierać 🙂
Maja
14 października 2015 o 19:55czy mąka owsiana zamiast płatków owsianych miałaby podobne właściwości w cieście?
Agata
15 października 2015 o 11:23Myślę, że tak, nawet wystarczy mniejsza ilość, około 30g 🙂
Ania Mii - CulinaryIsland
15 października 2015 o 07:23wygląda fajnie, a przepis też nie wydaje się trudny 🙂 dzięki 🙂
whiness
15 października 2015 o 10:08Wygląda cudownie! 🙂 Będę musiała zrobić ten mus – jestem pewna, że mi zasmakuje.
Iga z Dietmap
15 października 2015 o 17:47Czy to nie jest zbyt mdłe? Próbowałam fig kilka razy i zawsze trafiały mi się jakieś bez smaku 🙁
Marcin
15 października 2015 o 20:35Świetnie to wygląda, trzeba wypróbować.
Verierra
19 października 2015 o 18:41Musi smakować wyśmienicie! Ostatnio próbuję nowości w kuchni, więc przepis jak znalazł! Pozdrawiam!
Paulina Rutkowska
1 listopada 2015 o 07:42Wygląda pięknie, zrobiłam i zdecydowanie lepszy na ciepło, na zimno mi nie smakował.
http://ksiegoteka.blogspot.com/
dziewczynka z psem
13 listopada 2015 o 12:39Dzień dobry!
Pierwszy raz spotykam się z gotowaniem dyni. Jak to zrobić? Pokroić, wrzucić na wrzątek?
Anonimowy
27 kwietnia 2016 o 14:05witam,
czy można pominąć banana w tym przepisie lub go czymś zastąpić?
Anonimowy
3 października 2017 o 15:14Dzień dpbry:) A co zamiast figi. Nie mogłam nigdzie znaleźć. Mam za to granaty i świeżą żurawinę. Będzie pasowało? ��