Szwecja pachnie kardamonem. Goteborg, w którym obecnie przebywam pachnie też wiatrem, wilgocią i morzem, ale jednak najbardziej kardamonem 🙂 Tutaj pierwszy raz, kilka lat temu spotkałam się z ta przyprawą i oczywiście jako miłośniczka wszystkich przypraw korzennych pokochałam i tą. Drożdżówki tu taaak pachną! W szafkach kuchennych mojej najstarszej siostry mieszka mnóstwo ekologicznych bakalii i płatków, więc co rano serwuję sobie pyszne miksy ze świeżymi owocami i różnymi dodatkami. Dziś zatem przepis na bardzo łatwą owsiankę, którą z łatwością dopasujecie do swoich preferencji. I kupcie kardamon, idzie jesień! :-))
Kardamonowa owsianka z awokado i suszonymi śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- 50 g płatków owsianych lub orkiszowych
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub krowiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 mały, dojrzały banan
- 1/4 awokado
- 2 duże, suszone śliwki
Przgotowanie
Płatki zalewamy w miseczce odrobiną wrzątku (ledwo ponad ich wysokość) i odstawiamy do napęcznienia pod przykryciem na około 6-7 minut.
Do napęczniałych płatków dodajemy banana zmiksowanego z mlekiem, przyprawy i całość mieszamy. Na wierzch nakładamy pokrojone awokado i suszone śliwki, które możemy zamienić np. na suszone morele czy daktyle.
5 komentarzy
Kinga
18 września 2015 o 17:47Wygląda apetycznie 🙂
whiness
19 września 2015 o 10:55Wiesz, nigdy nie jadłam owsianki z awokado, ale to wydaje się naprawdę genialny pomysł 🙂
Kamciss
21 września 2015 o 12:55pycha 🙂
Dietetyczne Rewolucje
21 września 2015 o 13:30Mieszkam w Szwecji i uwielbiam tutejsze smaki 🙂 Kardamon i cynamon obowiązkowo
Ania
18 października 2015 o 15:49Chyba uwzględnię ten przepis w śniadaniowym menu, wtedy kiedy potrzebuję najwięcej energii 🙂