Bez nabiału/ Śniadania/ Wegetariańskie

Łatwe, razowe placuszki dyniowe z cynamonem

Chyba należę do mniejszości społeczeństwa, której ulubioną porą roku jest jesień. Mój Tomek mówi, że jestem "emo", bo lubię jak jest szaro na dworze, kropi, a ja mogę spokojnie odsłonić rolety i nie budzi mnie rano rażące słońce. W kuchni jesień też jest moim ulubionym czasem. Każdy okres ma swoje uroki, ale sezon na jabłka, korzenne przyprawy, grzane wino, gorącą herbatę.. jak tu ich nie kochać! No i ona, królowa, dobra do wszystkiego, zapowiedź ulubionego święta Ameryki... DYNIA. Ogłaszam sezon na dynię!

Razowe placuszki dyniowe z cynamonem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję placków, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 320 Kalorie
  • 39g Węglowodany
  • 11,2g Tłuszcze
  • 15,5g Białko

Składniki

  • 100 g ugotowanej dyni hokkaido
  • 1 jajko
  • 1 białko jaja
  • 40 g mąki razowej pszennej, orkiszowej lub żytniej
  • 10 g syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta kardamonu
  • spora szczypta kurkumy
  • 10 g migdałów

Przgotowanie

1

Dynię gotujemy ze szczyptą soli do miękkości, odcedzamy (hokkaido nie musimy obierać ze skóry).

2

Lekko przestudzone kawałki dyni blendujemy wraz z jajkiem i białkiem na puree, które następnie łączymy z resztą składników (oprócz migdałów) na dość gęstą masę.

3

Na bardzo dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię nakładamy po 2 łyżki "ciasta" i rozprowadzamy na kształt okrągłych placuszków, smażymy je po około 2 minuty z obu stron.

4

Na talerzu posypujemy gotowe placki cynamonem i migdałami, opcjonalnie możemy też nałożyć na nie świeże owoce lub np. polać jogurtem naturalnym.

Łatwe, razowe placuszki dyniowe z cynamonem
Czuję, że kolejne będą w wersji wytrawnej.. 🙂

Może Ci się spodobać również

20 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    2 września 2015 o 04:11

    Wygląda smacznie 😉

    • Odpowiedz
      Choco
      19 lutego 2019 o 16:50

      Nawet lepiej niż świetnie. Ja ostatnio szukam takich dietetycznych pomysłów.

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    2 września 2015 o 05:21

    no tak, wszystko, co dyniowe mogłabym jeść bez końca, a placuszki rewelacyjne 😉

  • Odpowiedz
    Maja Wierzbicka
    2 września 2015 o 05:25

    ciekawy pomysł, na pewno wykorzystam 🙂

  • Odpowiedz
    Wiktoria B.
    2 września 2015 o 06:24

    Jakie kształtne 😉

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    2 września 2015 o 07:48

    Zapachniało mi jesienią 🙂 Te placuszki muszą być pyszne!

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    2 września 2015 o 12:35

    Hmmm nie słyszałem jeszcze o dyni hokkaido. Bardzo różni się w smaku od zwykłej ? Zrzuć Brzuch

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 września 2015 o 17:15

    Jest to słodkie danie, w takim razie czy można je zjeść na kolacje (np. podczas diety lub i nie? Czy lepiej nie kombinować i zjeść to w wersji śniadaniowej?

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    2 września 2015 o 17:52

    Mniam ! Muszą smakować obłędnie 🙂 uwielbiam wszystko co dyniowe i w tym roku placki i frytki to must have do spróbowania

  • Odpowiedz
    Skyprint
    4 września 2015 o 09:56

    Pyszności!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 września 2015 o 19:50

    Syrop klonowy można zastąpić miodem? 🙂 Pozdrawiam!
    Natalia

  • Odpowiedz
    Różowa Szminka
    11 września 2015 o 12:42

    Jeszcze nigdy nie robiłam nic z dyni, więc chętnie spróbuję takich placuszków 🙂

  • Odpowiedz
    muffintime
    12 września 2015 o 08:40

    Wszystko co dyniowe musi byc pyszne 😀

  • Odpowiedz
    Agnieszka na diecie
    14 września 2015 o 11:02

    Twój przepis to istne cudo. Również uwielbiam jesień, ale niestety bardziej w kuchni i na talerzu, niżeli za oknem. Chyba, że mówimy o tej Polskiej Złotej 🙂 Ostatnio robiłam zupę z dyni z jabłkiem i pomidorami i byłam zachwycona. Jednak takich placuszków jeszcze nie jadłam. Z chęcią spróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Portos
    15 września 2015 o 06:20

    Fajne 😀

  • Odpowiedz
    wedith1
    17 września 2015 o 14:33

    Już pędzę po dynię! 🙂

  • Odpowiedz
    masło ghee
    18 września 2015 o 13:06

    placuszki z dyni to dla mnie coś nowego, ale chętnie umilę sobie nimi jakiś deszczowy jesienny wieczór 🙂

  • Odpowiedz
    MoTyleK
    27 września 2015 o 16:28

    Bardzo fajny przepis ;))

  • Odpowiedz
    B.
    14 września 2016 o 19:58

    Omnomnom, chyba się na nie szarpnę ♥

  • Odpowiedz
    Hania
    14 września 2016 o 21:16

    Witam,
    a czy jest gdzieś przepis jak zrobić przetwory z dyni na zimę? Chodzi mi o puree. Nie mogę tu znaleźć na blogu.
    Z góry dziękuję,
    Hania

  • Napisz komentarz