Bez kategorii

Słodkie puree z kurczakiem i cukinią

Zgodnie z zapowiedzią - cukinii dalszy ciąg. Kiedy myślę, że to już, że nasze dwa biedne krzaczki nie mogą wypuścić więcej - wracam na działkę, a tam 8 nowych cukinii już prawie wybucha! No nic, zapowiada się kolejny gar leczo na weekend 🙂 Dziś prosty przepis na szybki lunch/obiad, mam nadzieję, że oprócz mnie są tu jacyś zwolennicy słodkich ziemniaków, które ku mojej radości zagościły już na stałe nawet w naszym znanym i lubianym dyskoncie na B. Nie boicie się ziemniaków prawda? I nie myślicie, że te słodkie jeszcze bardziej podnoszą cukier we krwi? Jeśli tak to koniec ze stereotypami! 🙂

Słodkie puree z kurczakiem i cukinią

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 porcje, jedna porcja dostarcza:

Składniki

  • 300 g batatów
  • 150 g kalafiora
  • 200 g kurczaka
  • 100 g cukinii
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oregano
  • ostra papryka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przgotowanie

1

Kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy solą, cukinię drążymy i również kroimy wzdłuż.

2

Oliwę, miód, musztardę i ostrą paprykę łączymy w formie marynaty (można dodać 2 łyżki wody).

3

Kurczaka oraz cukinię wkładamy do pudełka, wlewamy marynatę i dokładnie rozprowadzamy (możemy zamknąć pudełko i kilka razy wstrząsnąć). Odstawiamy do lodówki na godzinę.

4

Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z kalafiorem, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i blendujemy na gładkie puree.

5

W między czasie smażymy przygotowanego kurczaka i cukinię (na małym ogniu, pod przykryciem, możemy co jakiś czas podlać wodą), na patelni doprawiamy oregano.

6

Przygotowane puree rozprowadzamy na talerzu, na wierzch nakładamy zawartość patelni.

7

Danie podajemy ze świeżymi pomidorami.

A już za chwileczkę, już za momencik… DYNIA! Pierwszy przepis już czeka :-))
 

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    28 sierpnia 2015 o 05:21

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    28 sierpnia 2015 o 07:56

    Czekam na dynię, u mnie sezon został otwarty, a to puree wygląda super 🙂

  • Odpowiedz
    pinkyyy
    28 sierpnia 2015 o 09:03

    Uwielbiam takie danie <3 Wygląda cudownie 🙂 I do tego bataty, pyszności *.*

  • Odpowiedz
    Klaudia Cebula
    28 sierpnia 2015 o 13:42

    całkiem fajne

  • Odpowiedz
    Aleksandra Fic
    29 sierpnia 2015 o 18:59

    Nie mogę się napatrzeć na zdjęcie 😉 świetny obiadek!

  • Odpowiedz
    ChocoMonster
    30 sierpnia 2015 o 09:41

    Puree z batatów to jedno z moich ulubionych, mój chłopak robi mistrzowskie 😉 polecam w ramach 'tajemnego składnika' dodać gałki muszkatołowej <3

  • Odpowiedz
    Boyfriendy
    1 września 2015 o 11:35

    Cudna inspiracja!

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    1 września 2015 o 12:40

    A dzisiaj trzymałam w rękach cukinie i nie wiedziałam co z nią zrobić 🙂 Trzeba zrobić w domu Twoje danie 🙂

  • Odpowiedz
    Emem
    15 września 2015 o 18:06

    O matko jakie to pyyyyszne

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 września 2015 o 12:33

    Dzień dobry,
    mam pytanko: bataty lepiej gotować w łupinkach czy normalnie ? Z góry dziękuje za odpowiedź!
    Pozdrawiam 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 maja 2016 o 11:19

    Cześć! Czy jesteś w stanie mi napisać ile kcal ma 100 g takiego puree (bez cukinii i kurczaka)? Z góry dziękuję!

  • Napisz komentarz