Zgodnie z zapowiedzią - cukinii dalszy ciąg. Kiedy myślę, że to już, że nasze dwa biedne krzaczki nie mogą wypuścić więcej - wracam na działkę, a tam 8 nowych cukinii już prawie wybucha! No nic, zapowiada się kolejny gar leczo na weekend 🙂 Dziś prosty przepis na szybki lunch/obiad, mam nadzieję, że oprócz mnie są tu jacyś zwolennicy słodkich ziemniaków, które ku mojej radości zagościły już na stałe nawet w naszym znanym i lubianym dyskoncie na B. Nie boicie się ziemniaków prawda? I nie myślicie, że te słodkie jeszcze bardziej podnoszą cukier we krwi? Jeśli tak to koniec ze stereotypami! 🙂
Słodkie puree z kurczakiem i cukinią
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g batatów
- 150 g kalafiora
- 200 g kurczaka
- 100 g cukinii
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka oregano
- ostra papryka
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przgotowanie
Kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy solą, cukinię drążymy i również kroimy wzdłuż.
Oliwę, miód, musztardę i ostrą paprykę łączymy w formie marynaty (można dodać 2 łyżki wody).
Kurczaka oraz cukinię wkładamy do pudełka, wlewamy marynatę i dokładnie rozprowadzamy (możemy zamknąć pudełko i kilka razy wstrząsnąć). Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z kalafiorem, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i blendujemy na gładkie puree.
W między czasie smażymy przygotowanego kurczaka i cukinię (na małym ogniu, pod przykryciem, możemy co jakiś czas podlać wodą), na patelni doprawiamy oregano.
Przygotowane puree rozprowadzamy na talerzu, na wierzch nakładamy zawartość patelni.
Danie podajemy ze świeżymi pomidorami.
11 komentarzy
Kinga
28 sierpnia 2015 o 05:21Smacznie 🙂
FitHealthyLife
28 sierpnia 2015 o 07:56Czekam na dynię, u mnie sezon został otwarty, a to puree wygląda super 🙂
pinkyyy
28 sierpnia 2015 o 09:03Uwielbiam takie danie <3 Wygląda cudownie 🙂 I do tego bataty, pyszności *.*
Klaudia Cebula
28 sierpnia 2015 o 13:42całkiem fajne
Aleksandra Fic
29 sierpnia 2015 o 18:59Nie mogę się napatrzeć na zdjęcie 😉 świetny obiadek!
ChocoMonster
30 sierpnia 2015 o 09:41Puree z batatów to jedno z moich ulubionych, mój chłopak robi mistrzowskie 😉 polecam w ramach 'tajemnego składnika' dodać gałki muszkatołowej <3
Boyfriendy
1 września 2015 o 11:35Cudna inspiracja!
Aleksandra.
1 września 2015 o 12:40A dzisiaj trzymałam w rękach cukinie i nie wiedziałam co z nią zrobić 🙂 Trzeba zrobić w domu Twoje danie 🙂
Emem
15 września 2015 o 18:06O matko jakie to pyyyyszne
Anonimowy
19 września 2015 o 12:33Dzień dobry,
mam pytanko: bataty lepiej gotować w łupinkach czy normalnie ? Z góry dziękuje za odpowiedź!
Pozdrawiam 😉
Anonimowy
23 maja 2016 o 11:19Cześć! Czy jesteś w stanie mi napisać ile kcal ma 100 g takiego puree (bez cukinii i kurczaka)? Z góry dziękuję!