Kilka postów temu wspominałam o nasionach chia, które w końcu znalazły się i w mojej szafce kuchennej, a dziś przyszedł nareszcie moment na przepis.
Dla tych, którzy nie szperają na co dzień w nowinkach i jeszcze o rzeczonym produkcie nie słyszeli - chia to nasiona Szałwii Hiszpańskiej, kategoryzowane jako "super food" ze względu na bogactwo wielu składników mineralnych, kwasów tłuszczowych i witamin.
Mają niesamowitą zdolność wiązania dużej ilości wody, przez co często są wykorzystywane do produkcji puddingów, takich jak ten poniżej.
Bardzo często sięgają po nie w swoich jadłospisach weganie - ze względu na fantastyczną możliwość uzupełnienia niedoborów niektórych składników np. wapnia.
Wartość energetyczna: 486 kcal
Błonnik pokarmowy: 34,4 g
Kwasy tłuszczowe omega-3: 17,5 g
Kwasy tłuszczowe omega-6: 5,8 g
Wapń: 631 mg
Bezglutenowa, wartościowa i ciekawa baza do deserów - na pewno jeszcze się tu przewinie.
Tym czasem moje ulubione smaki, przepis w 2 minuty, korzystajcie z sezonowych owoców!
Bananowo - cynamonowy pudding chia
Drukuj przepisSkładniki
- 1 spory, dojrzały banan (100g)
- 25 g nasion chia
- 150 ml mleka (użyłam krowiego, może być dowolne roślinne, nie szalałabym z kokosowym, bo same chia mają sporo tłuszczu)
- 50 ml wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garstka borówek/malin/jagód
Przgotowanie
Banana blendujemy z mlekiem, wodą i cynamonem na gładki koktajl.
W miseczce/wysokiej szklance/słoiczku zalewamy odważone nasiona chia, dokładnie mieszamy całość rozprowadzając drobinki po całym naczyniu z bananową mieszanką.
Tak przygotowane składniki wsadzamy na noc do lodówki, rano wyjmujemy gotowy pudding i nakładamy na wierzch garść ulubionych owoców sezonowych.
www.dietetyczne-fanaberie.pl
14 komentarzy
Anna Liptak
6 sierpnia 2015 o 20:42Pycha!!! 🙂
Natalie
6 sierpnia 2015 o 20:43Ta konsystencja <3 Coś wspaniałego! 🙂
Kinga
7 sierpnia 2015 o 04:31Smacznie wygląda 🙂
Małgorzata Rusek
7 sierpnia 2015 o 06:35Chia są świetne, zakochałam się w nich od pierwszego spróbowania! Fajnie wychodzą też namoczone w jogurcie, są bardzo gęste – polecam!
Klaudia Cebula
7 sierpnia 2015 o 12:10psyności kuleczki <3
Anya
8 sierpnia 2015 o 11:51uwielbim pudding chia. Zalewam mlekiem roślinnym na noc i dorzucam rano pokrojonego arbuza i melona. Pycha!
Maja Wierzbicka
9 sierpnia 2015 o 16:45uwielbiam puddingi chia! są cudowne! te małe wartościowe kuleczki : )
Zapraszam do mnie 🙂
Anonimowy
10 sierpnia 2015 o 19:14A czy można użyć jakiś inny owoc niż banan ?
Agata
10 sierpnia 2015 o 19:27Oczywiście, ale wtedy najpewniej wyjdzie nie słodkie 🙂
FitHealthyLife
15 sierpnia 2015 o 15:45Nigdy nie jadłam nasion chia 🙂
Make Life Green
21 września 2015 o 20:05To musi być cudownie pyszne! Sama ostatnio przyrządzałam pudding chia z mango i melonem 😛
Zapraszam do siebie 🙂 http://www.make-life-green.blogspot.com
Magda Marowska
30 września 2015 o 07:06A może by dziś to na śniadanie spróbować 🙂
Patrycja Trębińska
18 listopada 2015 o 21:05Gdzie można kupić nasiona chia?
Anonimowy
20 stycznia 2016 o 16:13Ekorein.pl 😉