Bez kategorii

Pudding chia – prosty przepis

Kilka postów temu wspominałam o nasionach chia, które w końcu znalazły się i w mojej szafce kuchennej, a dziś przyszedł nareszcie moment na przepis.

Dla tych, którzy nie szperają na co dzień w nowinkach i jeszcze o rzeczonym produkcie nie słyszeli - chia to nasiona Szałwii Hiszpańskiej, kategoryzowane jako "super food" ze względu na bogactwo wielu składników mineralnych, kwasów tłuszczowych i witamin. Mają niesamowitą zdolność wiązania dużej ilości wody, przez co często są wykorzystywane do produkcji puddingów, takich jak ten poniżej.  Bardzo często sięgają po nie w swoich jadłospisach weganie - ze względu na fantastyczną możliwość uzupełnienia niedoborów niektórych składników np. wapnia.

Wartość energetyczna: 486 kcal
Błonnik pokarmowy: 34,4 g
Kwasy tłuszczowe omega-3: 17,5 g
Kwasy tłuszczowe omega-6: 5,8 g
Wapń: 631 mg

Bezglutenowa, wartościowa i ciekawa baza do deserów - na pewno jeszcze się tu przewinie. Tym czasem moje ulubione smaki, przepis w 2 minuty, korzystajcie z sezonowych owoców! 

Bananowo - cynamonowy pudding chia

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 spory, dojrzały banan (100g)
  • 25 g nasion chia
  • 150 ml mleka (użyłam krowiego, może być dowolne roślinne, nie szalałabym z kokosowym, bo same chia mają sporo tłuszczu)
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • garstka borówek/malin/jagód 

Przgotowanie

1

Banana blendujemy z mlekiem, wodą i cynamonem na gładki koktajl.

2

W miseczce/wysokiej szklance/słoiczku zalewamy odważone nasiona chia, dokładnie mieszamy całość rozprowadzając drobinki po całym naczyniu z bananową mieszanką.

3

Tak przygotowane składniki wsadzamy na noc do lodówki, rano wyjmujemy gotowy pudding i nakładamy na wierzch garść ulubionych owoców sezonowych.

 

Chyba nie muszę Was przekonywać, 
jak fajnie wyjąć takie zimne śniadanie z lodówki podczas tych upałów!Aha i zapraszam gorąco do współpracy! W końcu więcej czasu.. 🙂
www.dietetyczne-fanaberie.pl

www.dietetyczne-fanaberie.pl

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anna Liptak
    6 sierpnia 2015 o 20:42

    Pycha!!! 🙂

  • Odpowiedz
    Natalie
    6 sierpnia 2015 o 20:43

    Ta konsystencja <3 Coś wspaniałego! 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    7 sierpnia 2015 o 04:31

    Smacznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Małgorzata Rusek
    7 sierpnia 2015 o 06:35

    Chia są świetne, zakochałam się w nich od pierwszego spróbowania! Fajnie wychodzą też namoczone w jogurcie, są bardzo gęste – polecam!

  • Odpowiedz
    Klaudia Cebula
    7 sierpnia 2015 o 12:10

    psyności kuleczki <3

  • Odpowiedz
    Anya
    8 sierpnia 2015 o 11:51

    uwielbim pudding chia. Zalewam mlekiem roślinnym na noc i dorzucam rano pokrojonego arbuza i melona. Pycha!

  • Odpowiedz
    Maja Wierzbicka
    9 sierpnia 2015 o 16:45

    uwielbiam puddingi chia! są cudowne! te małe wartościowe kuleczki : )
    Zapraszam do mnie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 sierpnia 2015 o 19:14

    A czy można użyć jakiś inny owoc niż banan ?

  • Odpowiedz
    Agata
    10 sierpnia 2015 o 19:27

    Oczywiście, ale wtedy najpewniej wyjdzie nie słodkie 🙂

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    15 sierpnia 2015 o 15:45

    Nigdy nie jadłam nasion chia 🙂

  • Odpowiedz
    Make Life Green
    21 września 2015 o 20:05

    To musi być cudownie pyszne! Sama ostatnio przyrządzałam pudding chia z mango i melonem 😛

    Zapraszam do siebie 🙂 http://www.make-life-green.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Magda Marowska
    30 września 2015 o 07:06

    A może by dziś to na śniadanie spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Patrycja Trębińska
    18 listopada 2015 o 21:05

    Gdzie można kupić nasiona chia?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      20 stycznia 2016 o 16:13

      Ekorein.pl 😉

    Napisz komentarz