Nasza lodówka składa się obecnie ze światła, zimna, cukinii i pomidorów. Cukinia jest wszędzie, mieszka też w bagażniku mamy, na parapecie babci i pod stołem w kuchni. Nie nadążam z przerobem! Wszędzie czerwienią się też działkowe pomidory, czuję, że nadchodzi czas na domowe przeciery. Dziś mam dla Was błyskawiczną, banalną i lekką propozycję na przekąskę, bo czasem już sama nie wiem co zapisywać swoim podopiecznym między głównymi posiłkami, bo ileż można męczyć te kanapki 🙂 W składzie oczywiście rzeczona cukinia, która pojawiła się również na obiad, ale o tym w kolejnym poście..
Babeczki jaglane z cukinią i papryką
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 42 Kalorie
- 4,3g Węglowodany
- 1,6g Tłuszcze
- 2,6g Białko
Składniki
- 35 g kaszy jaglanej
- 2 duże jajka
- 100 g cukinii
- 50 g czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku (mniejszy)
- 1/3 łyżeczki soli
- ostra papryka
- świeżo zmielony pieprz
- garstka świeżej bazylii lub innych ulubionych ziół
Przgotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie (najlepiej zostawić na sitku na 10 minut).
Cukinię oraz paprykę ucieramy na dużych oczkach tarki, łączymy z przygotowaną kaszą, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami/ziołami.
Masę przekładamy do silikonowych foremek (koniecznie) i pieczemy 30 minut w 190 stopniach.
27 komentarzy
Emma
18 sierpnia 2015 o 17:03lubię takie wytrawne babeczko
Anonimowy
18 sierpnia 2015 o 17:46A to koniecznie muszą być silikonowe foremki? Mogę użyć papierowych foremek? 🙂
Agata
18 sierpnia 2015 o 18:54Na 90% nie :< ewentualnie teflonowe/blaszki po natłuszczeniu. Papierki niestety "wrosną" :<
Natalia Staroń
6 sierpnia 2017 o 19:54Ja użyłam papierowych i się wszystko udało 🙂
Anonimowy
18 sierpnia 2015 o 17:47jaja znikły 🙁
Agata
18 sierpnia 2015 o 18:53Już się znalazly, dzięki 🙂
Kamila Długosz
18 sierpnia 2015 o 17:49Jaki świetny przepis, i tak mało kalorii! 🙂
Na grządkach mam pełno cukinii, w spiżarce słoik pełen kaszy, więc jutrzejszy obiad z głowy! 🙂
Mój Blog
Aleksandra Fic
18 sierpnia 2015 o 18:47Mniam, ale świetnie wygląda! I te kolory <3
Kinga
18 sierpnia 2015 o 18:55Pychotka 🙂
Klaudia Cebula
18 sierpnia 2015 o 20:13robię na jutrzejszy podwieczorek!
FitHealthyLife
19 sierpnia 2015 o 07:07Ale świetnie wyglądają 🙂
Ada A
19 sierpnia 2015 o 10:38Ten przepis spadł mi z nieba 🙂 Mam w lodówce 6 cukinii i brakowało mi już pomysłów na dania z tym warzywem.
Avrea
19 sierpnia 2015 o 13:36a kasze ile gotować do miękkosci ?
Anonimowy
19 sierpnia 2015 o 14:32A co myślisz o dodaniu jeszcze odrobiny bakłażana? 🙂
Iga
20 sierpnia 2015 o 08:53Można czymś zastąpić jajka? Niestety występuje u nas na nie alergia.
Klaudia z dietmap.pl
20 sierpnia 2015 o 10:40Super przepis. Ja także sama dla siebie mam problem z wymyślaniem 2 śniadań i podwieczorków, gdyż w ogóle jak to mówię "nie przepadam za instytucją kanapki", w żadnym posiłku. Przepis na pewno wypróbuję, bo kolejne bezglutenowe inspiracje to mój konik! 🙂
Anna Bochenek
20 sierpnia 2015 o 12:50Już się nie mogę doczekać jak je zrobię i zapakuje do lunchboxa na uczelnię 🙂
Anonimowy
22 sierpnia 2015 o 12:35zrobiłam, pycha 😉
Katarzyna Kopera
23 sierpnia 2015 o 23:07Cierpię na ZJD i niestety nie mogę jeść czosnku, czy jest coś, czym mogę go zastąpić, żeby babeczki nie straciły na smaku?
Nati Nati
24 sierpnia 2015 o 07:25Wyszły mi tak samo kolorowe i śliczne jak u ciebie, czego się absolutnie nie spodziewałam bo nawet w najprostszych przepisach zazwyczaj coś robię nie tak… zrobiłam je w nocy żeby mieć na śniadanie i rano miałam pyszne śniadanie ze szklanki wody, kilku łyżek jogurtu naturalnego do maczania oraz 4 i 1/2 babeczek jaglanych (to drugie pół babeczki zjadłam już w nocy po upieczeniu bo się nie mogłam doczekać 😉 ) pychotka, zostały mi jeszcze 2 na drugie śniadanie
Anonimowy
24 sierpnia 2015 o 14:45Pyszne!:) Dla mnie najlepsze na ciepło:)
Dietetyk Kasia
29 sierpnia 2015 o 06:54No proszę jaki świetny przepis! Zdrowo, kolorowo i na pewno pysznie 🙂 z chęcią wypróbuje ten przepis na niedzielne śniadanie! Ech jestem niezmiernie zadowolona, że coraz więcej osób docenia wartościową kaszę jaglaną 🙂 Pozdrawiam!
Anonimowy
6 września 2015 o 13:15A ile kalorii ma jedna ?
wiktoria.
12 września 2015 o 14:39uwielbiam Twoje przepisy, super, że dodajesz kaloryczność 🙂
SzybkaPizza
15 września 2015 o 06:50Coś wspaniałego 😀
Magda
17 września 2015 o 14:23Przepyszne i błyskawiczne danie. Kilka minut i w piecu. 🙂
Polecam! 🙂
Anonimowy
20 grudnia 2015 o 13:48Od września 2x w tygodniu w moim lunchboxie 😉 Przepyszne, najczęściej robię z szpinakiem i suszonymi pomidorami. Powiedz mi tylko ile szklanki to 35g? Bo ja zawsze na oko z resztek jazzowych 😀