Bez kategorii

Dietetyczne podjaduchy – babeczki jaglane z cukinią

Nasza lodówka składa się obecnie ze światła, zimna, cukinii i pomidorów. Cukinia jest wszędzie, mieszka też w bagażniku mamy, na parapecie babci i pod stołem w kuchni. Nie nadążam z przerobem! Wszędzie czerwienią się też działkowe pomidory, czuję, że nadchodzi czas na domowe przeciery. Dziś mam dla Was błyskawiczną, banalną i lekką propozycję na przekąskę, bo czasem już sama nie wiem co zapisywać swoim podopiecznym między głównymi posiłkami, bo ileż można męczyć te kanapki 🙂 W składzie oczywiście rzeczona cukinia, która pojawiła się również na obiad, ale o tym w kolejnym poście..

Babeczki jaglane z cukinią i papryką

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 7 babeczek, 1 sztuka dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 42 Kalorie
  • 4,3g Węglowodany
  • 1,6g Tłuszcze
  • 2,6g Białko

Składniki

  • 35 g kaszy jaglanej
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukinii
  • 50 g czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku (mniejszy)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ostra papryka
  • świeżo zmielony pieprz
  • garstka świeżej bazylii lub innych ulubionych ziół

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie (najlepiej zostawić na sitku na 10 minut).

2

Cukinię oraz paprykę ucieramy na dużych oczkach tarki, łączymy z przygotowaną kaszą, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami/ziołami.

3

Masę przekładamy do silikonowych foremek (koniecznie) i pieczemy 30 minut w 190 stopniach.

Babeczki z kaszy jaglanej
Jeżeli nie lubicie kaszy jaglanej – użyjcie innej! Gryczana też się sprawdzi, 
będę testować również z komosą, zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 
 
ps. Jeśli nie tolerujesz glutenu i nie wiesz jak sobie poradzić z dietą – zapraszam! 🙂

 

Może Ci się spodobać również

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    Emma
    18 sierpnia 2015 o 17:03

    lubię takie wytrawne babeczko

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 sierpnia 2015 o 17:46

    A to koniecznie muszą być silikonowe foremki? Mogę użyć papierowych foremek? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      18 sierpnia 2015 o 18:54

      Na 90% nie :< ewentualnie teflonowe/blaszki po natłuszczeniu. Papierki niestety "wrosną" :<

    • Odpowiedz
      Natalia Staroń
      6 sierpnia 2017 o 19:54

      Ja użyłam papierowych i się wszystko udało 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 sierpnia 2015 o 17:47

    jaja znikły 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      18 sierpnia 2015 o 18:53

      Już się znalazly, dzięki 🙂

  • Odpowiedz
    Kamila Długosz
    18 sierpnia 2015 o 17:49

    Jaki świetny przepis, i tak mało kalorii! 🙂
    Na grządkach mam pełno cukinii, w spiżarce słoik pełen kaszy, więc jutrzejszy obiad z głowy! 🙂
    Mój Blog

  • Odpowiedz
    Aleksandra Fic
    18 sierpnia 2015 o 18:47

    Mniam, ale świetnie wygląda! I te kolory <3

  • Odpowiedz
    Kinga
    18 sierpnia 2015 o 18:55

    Pychotka 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia Cebula
    18 sierpnia 2015 o 20:13

    robię na jutrzejszy podwieczorek!

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    19 sierpnia 2015 o 07:07

    Ale świetnie wyglądają 🙂

  • Odpowiedz
    Ada A
    19 sierpnia 2015 o 10:38

    Ten przepis spadł mi z nieba 🙂 Mam w lodówce 6 cukinii i brakowało mi już pomysłów na dania z tym warzywem.

  • Odpowiedz
    Avrea
    19 sierpnia 2015 o 13:36

    a kasze ile gotować do miękkosci ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 sierpnia 2015 o 14:32

    A co myślisz o dodaniu jeszcze odrobiny bakłażana? 🙂

  • Odpowiedz
    Iga
    20 sierpnia 2015 o 08:53

    Można czymś zastąpić jajka? Niestety występuje u nas na nie alergia.

  • Odpowiedz
    Klaudia z dietmap.pl
    20 sierpnia 2015 o 10:40

    Super przepis. Ja także sama dla siebie mam problem z wymyślaniem 2 śniadań i podwieczorków, gdyż w ogóle jak to mówię "nie przepadam za instytucją kanapki", w żadnym posiłku. Przepis na pewno wypróbuję, bo kolejne bezglutenowe inspiracje to mój konik! 🙂

  • Odpowiedz
    Anna Bochenek
    20 sierpnia 2015 o 12:50

    Już się nie mogę doczekać jak je zrobię i zapakuje do lunchboxa na uczelnię 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 sierpnia 2015 o 12:35

    zrobiłam, pycha 😉

  • Odpowiedz
    Katarzyna Kopera
    23 sierpnia 2015 o 23:07

    Cierpię na ZJD i niestety nie mogę jeść czosnku, czy jest coś, czym mogę go zastąpić, żeby babeczki nie straciły na smaku?

  • Odpowiedz
    Nati Nati
    24 sierpnia 2015 o 07:25

    Wyszły mi tak samo kolorowe i śliczne jak u ciebie, czego się absolutnie nie spodziewałam bo nawet w najprostszych przepisach zazwyczaj coś robię nie tak… zrobiłam je w nocy żeby mieć na śniadanie i rano miałam pyszne śniadanie ze szklanki wody, kilku łyżek jogurtu naturalnego do maczania oraz 4 i 1/2 babeczek jaglanych (to drugie pół babeczki zjadłam już w nocy po upieczeniu bo się nie mogłam doczekać 😉 ) pychotka, zostały mi jeszcze 2 na drugie śniadanie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 sierpnia 2015 o 14:45

    Pyszne!:) Dla mnie najlepsze na ciepło:)

  • Odpowiedz
    Dietetyk Kasia
    29 sierpnia 2015 o 06:54

    No proszę jaki świetny przepis! Zdrowo, kolorowo i na pewno pysznie 🙂 z chęcią wypróbuje ten przepis na niedzielne śniadanie! Ech jestem niezmiernie zadowolona, że coraz więcej osób docenia wartościową kaszę jaglaną 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 września 2015 o 13:15

    A ile kalorii ma jedna ?

  • Odpowiedz
    wiktoria.
    12 września 2015 o 14:39

    uwielbiam Twoje przepisy, super, że dodajesz kaloryczność 🙂

  • Odpowiedz
    SzybkaPizza
    15 września 2015 o 06:50

    Coś wspaniałego 😀

  • Odpowiedz
    Magda
    17 września 2015 o 14:23

    Przepyszne i błyskawiczne danie. Kilka minut i w piecu. 🙂
    Polecam! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 grudnia 2015 o 13:48

    Od września 2x w tygodniu w moim lunchboxie 😉 Przepyszne, najczęściej robię z szpinakiem i suszonymi pomidorami. Powiedz mi tylko ile szklanki to 35g? Bo ja zawsze na oko z resztek jazzowych 😀

  • Napisz komentarz