Bez kategorii

Pasta z bobu i kalafiora

Sezon letni w pełni, dookoła tyle sezonowych przysmaków, że człowiek sam nie wie za co się zabrać! Prawie codziennie towarzyszy mi podjadanie bobu, jest jeszcze bardziej zaraźliwy niż chipsy, zdecydowanie należy trzymać się zasady "ugotuj tyle ile chcesz zjeść", bo nie ma takiej opcji, żeby coś zostało na później, znika jeszcze ciepły 🙂 Dziś mam dla Was bardzo prosty i uniwersalny przepis, łączący dwa moje ukochane składniki - rzeczony bób oraz kalafior. Otrzymaną pastę/puree możecie użyć do kanapek, podać ją jako dodatek do dania głównego jako zamiennik ziemniaczanego puree, lub chociażby dodać trochę do makaronu.

Pasta z bobu i kalafiora

Drukuj przepis

Składniki

  • 100 g kalafiora
  • 130 g bobu (waga bobu już po obraniu)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (roślinni mogą pominąć)
  • sól do gotowania warzyw, świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie garść świeżych ziół (bazylia/kolendra/pietruszka)

Przgotowanie

1

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie (raczej na chrupko, nie powinien się rozpadać).

2

Bób ugotować, obrać, zblendować z dobrze odcedzonym kalafiorem, zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną jogurtu (opcjonalnie dodać też zioła), doprawić do smaku.

Wersja brokułowa na pewno też Wam zasmakuje!

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    4 lipca 2015 o 18:38

    pyszna, delikatna pasta!

  • Odpowiedz
    Joanna | my healthy style
    4 lipca 2015 o 21:37

    Super sprawa, zastanawiałam się co można zrobić z bobu. z pewnością skorzystam z przepisu

  • Odpowiedz
    Kinga
    5 lipca 2015 o 06:15

    Wygląda apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra
    5 lipca 2015 o 09:22

    Zdrowa, zielona pasta do chlebka. Wypróbuję! 🙂

  • Odpowiedz
    HEALTHY ESCORT
    5 lipca 2015 o 16:54

    brzmi super – trzeba spróbować 🙂
    obserwuje +zapraszam do mnie!

  • Odpowiedz
    Janka
    6 lipca 2015 o 11:32

    mniam,mniam, uwielbiam tego typu pasty!

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    6 lipca 2015 o 11:34

    Pyszna:) Muszę zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    Ewa-malegotowanie
    9 lipca 2015 o 13:43

    Zrobiłam 🙂 Ile taka pasta moze stać w lodowce?

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    16 lipca 2015 o 11:10

    Nigdy nie robiłąm pasty z bobu 🙂

  • Napisz komentarz