Sezon letni w pełni, dookoła tyle sezonowych przysmaków, że człowiek sam nie wie za co się zabrać! Prawie codziennie towarzyszy mi podjadanie bobu, jest jeszcze bardziej zaraźliwy niż chipsy, zdecydowanie należy trzymać się zasady "ugotuj tyle ile chcesz zjeść", bo nie ma takiej opcji, żeby coś zostało na później, znika jeszcze ciepły 🙂 Dziś mam dla Was bardzo prosty i uniwersalny przepis, łączący dwa moje ukochane składniki - rzeczony bób oraz kalafior. Otrzymaną pastę/puree możecie użyć do kanapek, podać ją jako dodatek do dania głównego jako zamiennik ziemniaczanego puree, lub chociażby dodać trochę do makaronu.
Pasta z bobu i kalafiora
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g kalafiora
- 130 g bobu (waga bobu już po obraniu)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (roślinni mogą pominąć)
- sól do gotowania warzyw, świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie garść świeżych ziół (bazylia/kolendra/pietruszka)
Przgotowanie
Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie (raczej na chrupko, nie powinien się rozpadać).
Bób ugotować, obrać, zblendować z dobrze odcedzonym kalafiorem, zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną jogurtu (opcjonalnie dodać też zioła), doprawić do smaku.
9 komentarzy
Magdalena Kuchaja
4 lipca 2015 o 18:38pyszna, delikatna pasta!
Joanna | my healthy style
4 lipca 2015 o 21:37Super sprawa, zastanawiałam się co można zrobić z bobu. z pewnością skorzystam z przepisu
Kinga
5 lipca 2015 o 06:15Wygląda apetycznie 🙂
Aleksandra
5 lipca 2015 o 09:22Zdrowa, zielona pasta do chlebka. Wypróbuję! 🙂
HEALTHY ESCORT
5 lipca 2015 o 16:54brzmi super – trzeba spróbować 🙂
obserwuje +zapraszam do mnie!
Janka
6 lipca 2015 o 11:32mniam,mniam, uwielbiam tego typu pasty!
Aleksandra.
6 lipca 2015 o 11:34Pyszna:) Muszę zrobić 🙂
Ewa-malegotowanie
9 lipca 2015 o 13:43Zrobiłam 🙂 Ile taka pasta moze stać w lodowce?
FitHealthyLife
16 lipca 2015 o 11:10Nigdy nie robiłąm pasty z bobu 🙂