Bez kategorii

Jaglanka z kurkumą i duszoną nektarynką

Wczoraj wieczorem naszło mnie na jakiś nowy post śniadaniowy 🙂 Ostatnio rozkochałam się w puddingach chia, także też z tym składnikiem pojawi się na pewno kilka przepisów - także koniecznie zgarnijcie mała paczkę z półki ze zdrową żywnością! Dzisiaj jednak zostaniemy przy mojej ulubionej jaglance, w wersji "wystawnej" tym razem, bardzo byłam z siebie dumna, danie wyglądało pięknie dzięki metalowym krążkom do formowania, które dostałam od mojej najstarszej siostry chyba jeszcze pod choinkę 🙂 Do przygotowania tego śniadania możecie użyć też innych owoców sezonowych np. truskawek czy malin, a kaszę doprawić po swojemu używając chociażby zmielonych migdałów.

Jaglanka z kurkumą i duszoną nektarynką 

Drukuj przepis

Składniki

  • 35 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub roślinnego)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta kardamonu
  • odrobina zmielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 nektaryna
  • 1/3 jabłka
  • 1 łyżeczka syropy klonowego
  • 1 niepełna łyżka słonecznika

Przgotowanie

1

Wieczorem gotujemy kaszę jaglaną na gęsto, z dodatkiem szczypty soli.

2

Gdy cała woda się wchłonie dodajemy do kaszy przyprawy (1/2 porcji cynamonu) i mieszamy dokładnie. Gdy kasza lekko ostygnie dodajemy również jogurt i odrobinę miodu (baza nie będzie słodka, więc w razie potrzeby dodać większą ilość miodu/innego słodzidła).

3

Przygotowaną jaglankę wkładamy do krążka leżącego na talerzyku lub po prostu do małej miseczki, odstawiamy na noc do lodówki.

4

Rano kroimy owoce w kostkę, posypujemy cynamonem i dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny syropu klonowego (na dużym ogniu, podlewamy co pół minuty odrobiną wody), następnie nakładamy na kaszę (nie podnosimy jeszcze krążka, ale jeżeli kaszę uformowaliśmy w miseczce to przekładamy ją na talerzyk odwracając naczynie do góry dnem i tworzymy "babeczkę").

5

Na patelnię, na której dusiliśmy owoce wrzucamy odrobinę słonecznika i prażymy minutę, posypujemy przygotowane danie (w tym momencie możemy ściągnąć krążek).

ps. Na facebooku wspominałam, że chciałabym ruszyć z moim kanałem na Youtube. 
Czekam na Wasze propozycje jeżeli chodzi o tematykę, którą powinnam poruszyć! 
Piszcie w komentarzach 🙂
 
 

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Alexandra
    12 lipca 2015 o 19:11

    No wygląda… palce lizać!

  • Odpowiedz
    Aleksandra Fic
    12 lipca 2015 o 19:31

    Kradnę przepis 😉

  • Odpowiedz
    Iwona
    12 lipca 2015 o 19:40

    Pyszna wersja, aczkolwiek dla mnie to porcja taka troszkę deserowa… Chyba zbyt wielkim żarłokiem jestem bo raczej bym się nie najadła xD

    • Odpowiedz
      Agata
      12 lipca 2015 o 19:50

      To była wersja do mojego krążka, zawsze można zwiększyć gramaturę 😀

  • Odpowiedz
    Natalie
    12 lipca 2015 o 20:29

    Wiesz co dobre! Wygląda prze genialnie 😉
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Kinga
    13 lipca 2015 o 05:52

    Smacznie 😉

  • Odpowiedz
    Beata Bukowska
    13 lipca 2015 o 17:24

    Wygląda smacznie 😉, ja jestem za kanałem na YouTube może jakieś przepisy i rady co jeść 🍴 po treningu.

  • Odpowiedz
    prostadieta
    14 lipca 2015 o 07:15

    Wygląda przepysznie! Pewnie równie świetnie smakuje 🙂 Jestem pod ogromnym wrażeniem estetyki całości! Muszę podjąć się zrobienia, choć już teraz mam pewność że nie wyjdzie mi taka ładna! 🙂

  • Odpowiedz
    SPEKTRUM SMAKU
    14 lipca 2015 o 20:41

    Rewelacja! Już czuję ten smak 🙂 jutro koniecznie pichcę!

  • Odpowiedz
    Miłka
    15 lipca 2015 o 10:02

    Uwielbiam kardamon więc wszystko, co nim pachnie szybko mnie przekonuje. A Twój przepis? jaglanka w pięknym wykonaniu, musi być smaczna 🙂

  • Odpowiedz
    elw.war
    15 lipca 2015 o 23:00

    Lubię kaszę jaglaną i jadam ją bardzo często. Również dlatego, że to produkt bezglutenowy, więc… Dziękuję za inspirację. Moje eksperymenty z kaszą jaglaną są częste. W wersji pikantnej też dobrze smakuje. Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    16 lipca 2015 o 11:09

    Świetna jaglianka 🙂

  • Odpowiedz
    Adam
    19 lipca 2015 o 13:00

    Nigdy nie wiem jak można wykorzystać kaszę jaglaną ale ten przepis jest fantastyczny 🙂

  • Odpowiedz
    Justyna Partyka
    29 września 2016 o 07:01

    Przepis jest świetny, a jak smakuje!!! przed chwilą zjadłam na śniadanie. Dzięki Agatko za kolejny przepis Pozdrawiam

  • Napisz komentarz