Wczoraj wieczorem naszło mnie na jakiś nowy post śniadaniowy 🙂 Ostatnio rozkochałam się w puddingach chia, także też z tym składnikiem pojawi się na pewno kilka przepisów - także koniecznie zgarnijcie mała paczkę z półki ze zdrową żywnością! Dzisiaj jednak zostaniemy przy mojej ulubionej jaglance, w wersji "wystawnej" tym razem, bardzo byłam z siebie dumna, danie wyglądało pięknie dzięki metalowym krążkom do formowania, które dostałam od mojej najstarszej siostry chyba jeszcze pod choinkę 🙂 Do przygotowania tego śniadania możecie użyć też innych owoców sezonowych np. truskawek czy malin, a kaszę doprawić po swojemu używając chociażby zmielonych migdałów.
Jaglanka z kurkumą i duszoną nektarynką
Drukuj przepisSkładniki
- 35 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub roślinnego)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- spora szczypta kardamonu
- odrobina zmielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka rodzynek
- 1 nektaryna
- 1/3 jabłka
- 1 łyżeczka syropy klonowego
- 1 niepełna łyżka słonecznika
Przgotowanie
Wieczorem gotujemy kaszę jaglaną na gęsto, z dodatkiem szczypty soli.
Gdy cała woda się wchłonie dodajemy do kaszy przyprawy (1/2 porcji cynamonu) i mieszamy dokładnie. Gdy kasza lekko ostygnie dodajemy również jogurt i odrobinę miodu (baza nie będzie słodka, więc w razie potrzeby dodać większą ilość miodu/innego słodzidła).
Przygotowaną jaglankę wkładamy do krążka leżącego na talerzyku lub po prostu do małej miseczki, odstawiamy na noc do lodówki.
Rano kroimy owoce w kostkę, posypujemy cynamonem i dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny syropu klonowego (na dużym ogniu, podlewamy co pół minuty odrobiną wody), następnie nakładamy na kaszę (nie podnosimy jeszcze krążka, ale jeżeli kaszę uformowaliśmy w miseczce to przekładamy ją na talerzyk odwracając naczynie do góry dnem i tworzymy "babeczkę").
Na patelnię, na której dusiliśmy owoce wrzucamy odrobinę słonecznika i prażymy minutę, posypujemy przygotowane danie (w tym momencie możemy ściągnąć krążek).
13 komentarzy
Alexandra
12 lipca 2015 o 19:11No wygląda… palce lizać!
Aleksandra Fic
12 lipca 2015 o 19:31Kradnę przepis 😉
Iwona
12 lipca 2015 o 19:40Pyszna wersja, aczkolwiek dla mnie to porcja taka troszkę deserowa… Chyba zbyt wielkim żarłokiem jestem bo raczej bym się nie najadła xD
Agata
12 lipca 2015 o 19:50To była wersja do mojego krążka, zawsze można zwiększyć gramaturę 😀
Natalie
12 lipca 2015 o 20:29Wiesz co dobre! Wygląda prze genialnie 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kinga
13 lipca 2015 o 05:52Smacznie 😉
Beata Bukowska
13 lipca 2015 o 17:24Wygląda smacznie 😉, ja jestem za kanałem na YouTube może jakieś przepisy i rady co jeść 🍴 po treningu.
SPEKTRUM SMAKU
14 lipca 2015 o 20:41Rewelacja! Już czuję ten smak 🙂 jutro koniecznie pichcę!
Miłka
15 lipca 2015 o 10:02Uwielbiam kardamon więc wszystko, co nim pachnie szybko mnie przekonuje. A Twój przepis? jaglanka w pięknym wykonaniu, musi być smaczna 🙂
elw.war
15 lipca 2015 o 23:00Lubię kaszę jaglaną i jadam ją bardzo często. Również dlatego, że to produkt bezglutenowy, więc… Dziękuję za inspirację. Moje eksperymenty z kaszą jaglaną są częste. W wersji pikantnej też dobrze smakuje. Pozdrawiam
FitHealthyLife
16 lipca 2015 o 11:09Świetna jaglianka 🙂
Adam
19 lipca 2015 o 13:00Nigdy nie wiem jak można wykorzystać kaszę jaglaną ale ten przepis jest fantastyczny 🙂
Justyna Partyka
29 września 2016 o 07:01Przepis jest świetny, a jak smakuje!!! przed chwilą zjadłam na śniadanie. Dzięki Agatko za kolejny przepis Pozdrawiam