Ceny mleka roślinnego w sklepach są przerażająco wysokie, a w ich składzie można nie raz, nie dwa znaleźć całkiem niezłe "kwiatki", nie wspominając już o zbędnym cukrze dodanym do prawie każdego z nich. A po co to komu? Domowa wersja jest tańsza, zdrowsza i prawdopodobnie zajmuje mniej czasu niż odnalezienie sklepu, w którym kupimy gotowca na półce z szeroko pojętą "zdrową żywnością" 🙂 Kilka miesięcy temu publikowałam przepis na domowe mleko kokosowe > KLIK Mleko z wiórków jest jednak dość tłuste, więc dziś troszkę "chudsza" alternatywa, która może nie za bardzo nadaje się do kawy, ale do jaglanki/owsianki i przede wszystkim do koktajli owocowych jest super! Uwaga uwaga, czas na mleko owsiane! 🙂
Domowe mleko owsiane
Drukuj przepisSkładniki
- 150 ml wrzątku
- 500 ml zimnej, przegotowanej wody
- 50 g płatków owsianych (5 kopiastych łyżek)
- opcjonalnie - 1/2 łyżeczki cynamonu/kardamonu/wanilii
Przgotowanie
Do kubka wsypujemy płatki owsiane oraz opcjonalnie wybrany dodatek, u mnie cynamon.
Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na godzinę.
Po 60 minutach przekładamy płatki do kielicha blendera, dolewamy przegotowaną wodę i blendujemy dokładnie przez około 1-2 minuty.
Otrzymany mix przelewamy do osobnego naczynia przez gazę, ewentualnie jeśli całość będzie za gęsta to "pomagamy" przecisnąć się mleku przez materiał.
Gotowe mleko można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
14 komentarzy
Alexandra
26 czerwca 2015 o 19:45Pierwszy raz widzę domowe mleko owsiane. WOW, zaskoczyłaś mnie.
Kinga Kornacka
27 czerwca 2015 o 07:38A mi akurat raczej spodobała by się ta gęstsza konsystencja i chętnie zrobiłabym właśnie to mleko przez nią właśnie 😉
GumaDoZuciax3
27 czerwca 2015 o 09:14robię sobie to mleko od tygodnia, bo z krowiego na roślinne powoli się przestawiam 🙂
Odżywka do paznokci
29 czerwca 2015 o 07:28Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje 🙂
Joanna | my healthy style
29 czerwca 2015 o 18:52Super sprawa, napoje zastępujące mleko są dość drogie i nigdy w zasadzie nie wiadomo, co siedzi w środku. Domowa wersja jest w 100% eko! 🙂
Janka
3 lipca 2015 o 07:40Super przepis!
FitHealthyLife
16 lipca 2015 o 11:10Nigdy nie robiłam mleka 🙂
Tulaa
22 lipca 2015 o 20:48Do czego można użyć tego mleka?:)
Hulia
24 lipca 2015 o 18:51Super! Zazwyczaj kupuje w kartonie, bo akurat pod domem mam sklep, w ktorym sprzedaja takie, w ktorego skladzie jest tylko woda i owies. Przygotowuje z niego koktail sniadaniowy dla corki. Dzis jednak nie udalo mi sie go kupic, wiec rozpoczynam domowa produkcje 🙂 Dziekuje za przepis!
Anonimowy
29 lipca 2015 o 15:14Jaka jest kaloryczność takiego mleka?
Anonimowy
1 sierpnia 2015 o 16:20Myślę że skoro w przepisie są tylko płatki owsiane i woda to kalorii będzie tyle co w dodanych płatkach czyli ok. 186 kcal w całym mleku (płatki owsiane – 372 kcal / 100 g)
Anonimowy
5 lutego 2016 o 07:06Ile wychodzi mleka owsianego z tej ilości płatków ?
Anonimowy
5 lutego 2016 o 07:07Ile wychodzi mleka owsianego z tej ilości płatków ?
Magdalena F
6 września 2018 o 21:14Zależy ile wody dodasz