Bez kategorii

Roślinnie cz II – domowe mleko owsiane

Ceny mleka roślinnego w sklepach są przerażająco wysokie, a w ich składzie można nie raz, nie dwa znaleźć całkiem niezłe "kwiatki", nie wspominając już o zbędnym cukrze dodanym do prawie każdego z nich. A po co to komu?  Domowa wersja jest tańsza, zdrowsza i prawdopodobnie zajmuje mniej czasu niż odnalezienie sklepu, w którym kupimy gotowca na półce z szeroko pojętą "zdrową żywnością" 🙂 Kilka miesięcy temu publikowałam przepis na domowe mleko kokosowe > KLIK Mleko z wiórków jest jednak dość tłuste, więc dziś troszkę "chudsza" alternatywa, która może nie za bardzo nadaje się do kawy, ale do jaglanki/owsianki i przede wszystkim do koktajli owocowych jest super! Uwaga uwaga, czas na mleko owsiane! 🙂

Domowe mleko owsiane

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 ml wrzątku
  • 500 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 50 g płatków owsianych (5 kopiastych łyżek)
  • opcjonalnie - 1/2 łyżeczki cynamonu/kardamonu/wanilii

Przgotowanie

1

Do kubka wsypujemy płatki owsiane oraz opcjonalnie wybrany dodatek, u mnie cynamon.

2

Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na godzinę.

3

Po 60 minutach przekładamy płatki do kielicha blendera, dolewamy przegotowaną wodę i blendujemy dokładnie przez około 1-2 minuty.

4

Otrzymany mix przelewamy do osobnego naczynia przez gazę, ewentualnie jeśli całość będzie za gęsta to "pomagamy" przecisnąć się mleku przez materiał.

5

Gotowe mleko można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

Otrzymane mleko nie jest konsystencji mleka krowiego czy choćby kokosowego – jest gęstsze i trochę „lepkie”, jego konsystencja przypomina jogurt pitny, także jeżeli macie ochotę, to możecie je po prostu odrobinę rozrzedzić 🙂

 

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Alexandra
    26 czerwca 2015 o 19:45

    Pierwszy raz widzę domowe mleko owsiane. WOW, zaskoczyłaś mnie.

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    27 czerwca 2015 o 07:38

    A mi akurat raczej spodobała by się ta gęstsza konsystencja i chętnie zrobiłabym właśnie to mleko przez nią właśnie 😉

  • Odpowiedz
    GumaDoZuciax3
    27 czerwca 2015 o 09:14

    robię sobie to mleko od tygodnia, bo z krowiego na roślinne powoli się przestawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Odżywka do paznokci
    29 czerwca 2015 o 07:28

    Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna | my healthy style
    29 czerwca 2015 o 18:52

    Super sprawa, napoje zastępujące mleko są dość drogie i nigdy w zasadzie nie wiadomo, co siedzi w środku. Domowa wersja jest w 100% eko! 🙂

  • Odpowiedz
    Janka
    3 lipca 2015 o 07:40

    Super przepis!

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    16 lipca 2015 o 11:10

    Nigdy nie robiłam mleka 🙂

  • Odpowiedz
    Tulaa
    22 lipca 2015 o 20:48

    Do czego można użyć tego mleka?:)

  • Odpowiedz
    Hulia
    24 lipca 2015 o 18:51

    Super! Zazwyczaj kupuje w kartonie, bo akurat pod domem mam sklep, w ktorym sprzedaja takie, w ktorego skladzie jest tylko woda i owies. Przygotowuje z niego koktail sniadaniowy dla corki. Dzis jednak nie udalo mi sie go kupic, wiec rozpoczynam domowa produkcje 🙂 Dziekuje za przepis!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 lipca 2015 o 15:14

    Jaka jest kaloryczność takiego mleka?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      1 sierpnia 2015 o 16:20

      Myślę że skoro w przepisie są tylko płatki owsiane i woda to kalorii będzie tyle co w dodanych płatkach czyli ok. 186 kcal w całym mleku (płatki owsiane – 372 kcal / 100 g)

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      5 lutego 2016 o 07:06

      Ile wychodzi mleka owsianego z tej ilości płatków ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 lutego 2016 o 07:07

    Ile wychodzi mleka owsianego z tej ilości płatków ?

  • Odpowiedz
    Magdalena F
    6 września 2018 o 21:14

    Zależy ile wody dodasz

  • Napisz komentarz