Łatwe śniadania są najlepsze, bo szybko się je robi. Z tego też względu jestem fanką owsianek i innych miksów płatkowo - nabiałowych czy też koktajli. Czasem jak się zmobilizuję to poświęcam więcej niż 60 sekund na przygotowanie tego posiłku, a mianowicie smażę placki bardzo z siebie dumna, że mój pierwszy posiłek nie będzie w 85% składał się z węglowodanów 😉 Śniadaniowe placki w moim menu zawsze są słodkie, rano zupełnie nie podchodzą mi potrawy na słono, musi być słodkie, najlepiej z owocami i jakimś nabiałem. Dziś przepis na banalnie proste placki bananowe z nutą cytryny, dodatek truskawek idealny na lato.. Fantastyczne są również na zimno, więc możecie przygotować je sobie wieczorem i rano wyjąć gotowe z lodówki!
Proste placuszki owsiano - bananowe z koktajlem truskawkowym
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka
- 35 g płatków owsianych, górskich
- 80 ml wrzątku
- 1/2 dużego banana (60g)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina wanilii
- opcjonalnie kilka kropel oleju rzepakowego lub odrobina oleju kokosowego
- 100 g truskawek
- 2-3 łyżki maślanki/jogurtu naturalnego
Przgotowanie
Płatki owsiane zalewamy odrobiną wrzątku, odstawiamy do napęcznienia pod talerzykiem.
Po kilku minutach dodajemy do płatków utartego na papkę banana, otartą skórkę z cytryny i odrobinę świeżo wyciśniętego soku, składniki mieszamy.
W dużej misce łączymy mieszankę płatków i banana razem z jajkami, dodajemy wanilię i całość dobrze roztrzepujemy.
Patelnię porządnie rozgrzewamy i delikatnie nacieramy tłuszczem (dla doświadczonych posiadaczy dobrych patelni może być bez 😉 ), placuszki smażymy na średnim ogniu (można pod przykryciem, wtedy góra szybciej się zetnie, a dół nie zdąży się zbyt mocno przypalić), najlepiej w mniejszych rozmiarach, wtedy łatwiej je obrócić.
Placki podajemy z truskawkami zmiksowanymi z odrobiną maślanki.
13 komentarzy
Anonimowy
15 czerwca 2015 o 18:35Będą jutro! <3
Ala Z
15 czerwca 2015 o 19:01Idealne śniadanie! 🙂
Anonimowy
15 czerwca 2015 o 19:02Oj, coś czuję że u mnie też!
MS
Alexandra
15 czerwca 2015 o 19:07Często serwuję sobie podobne, ale w połączeniu z koktajlem jeszcze u mnie nie było. Trzeba będzie nadrobić koniecznie! 🙂
Force is a woman
15 czerwca 2015 o 19:17Koktajl z truskawek to u mnie ostatnio temat numer 1 😉
Kinga
15 czerwca 2015 o 19:27Smacznie 🙂
Kinga Kornacka
15 czerwca 2015 o 21:10Jutro na śniadanie u mnie też będą placuszki. Ciepłe i podane z zimnym nabiałem 😉
Liskova
16 czerwca 2015 o 04:24Zrobione, baaardzo dobre wyszły, bez grama cukru! U mnie z domowym dżemem truskawkowym 🙂
FitHealthyLife
16 czerwca 2015 o 15:12Bardzo lubie takie placuszki.
Basia
18 czerwca 2015 o 09:58Och, jakie to musi być pyszne!:D
ania15
4 lipca 2015 o 06:13Zrobiłam i jestem baaardzo zadowolona. Placuszki mięciutkie i ładnie się przewracają. Zastanawiam się tylko, czy z podanych składników otrzymam jedną porcję?
Pandora Kaze
12 lipca 2015 o 18:09Są absolutnie cudowne i czuć tę cytrynkę w smaku, mniam! Puchate, leciutkie, z nutą cytryny i wanilii – super. U mnie z brzoskwiniowym koktajlem, bo truskawek już nie było :). Ze świeżym koktajlem z brzoskwini jakkolwiek też są cudowne. Polecam.
Anonimowy
8 stycznia 2016 o 22:10Ile kcal mają same placuszki ?