Bez kategorii

Pełnoziarniste naleśniki – przepis podstawowy

Zawsze mówię, że nie potrafię smażyć naleśników. Przez to, że maksymalnie obniżam zawartość mąki i daję więcej jajek, to zazwyczaj wychodzą mi raczej cienkie omlety. Brakowało mi przepisu na "jednoosobowe" naleśniki, mając taką recepturę dużo łatwiej jest panować nad proporcjami składników. Oczywiście nawet jeśli mieszkacie sami, albo Wasz towarzysz/towarzyszka twierdzą, że po co sypać razową mąkę, skoro prościej użyć zwykłej - nie musicie smażyć tylko 2 naleśników, bo akurat tyle jest Wam na jeden posiłek potrzebne, ponieważ świetnie się mrożą! Z przepisu wychodzą 2 spore, pełnoziarniste naleśniki, także odpowiednio pomnóżcie sobie składniki, aby wyszło Wam tyle placków ile potrzebujecie, albo chcecie zrobić na zapas.

Przy pełnoziarnistych naleśnikach należy pamiętać o kilku istotnych zasadach:
1) Patelnia musi być BARDZO dobrze rozgrzana, ja rozgrzewam swoją około 2 minut
2) Patelnia powinna być delikatnie posmarowana tłuszczem - wystarczy kilka kropel oleju i pędzelek, łyżka oleju jest nam zupełnie zbędna.
3) Ciasto naleśnikowe każdorazowo przed wlaniem na patelnie powinno zostać ponownie wymieszane, bo mąka opada na dno.
4) Jest pewne prawdopodobieństwo, że pierwszy naleśnik się rozleci - to jakaś klątwa 🙂

Razowe naleśniki - przepis podstawowy

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 2 naleśniki, całość dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 177 Kalorie
  • 20g Węglowodany
  • 6,5g Tłuszcze
  • 10g Białko

Składniki

  • 1 jajko (L lub ewentualnie M)
  • 30 g mąki pszennej razowej (graham) lub żytniej (1850)
  • 70 ml wody/mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropel oleju rzepakowego

Przgotowanie

1

Patelnię dobrze nagrzewamy i lekko natłuszczamy olejem.

2

Składniki do ciasta naleśnikowego roztrzepujemy, a w razie potrzeby dodajemy zioła lub np. cukier lub cynamon.

3

Ciasto wlewamy i szybko rozprowadzamy po patelni, smażymy na średnim ogniu z obu stron.

Pełnoziarniste naleśniki - przepis podstawowy
Przepis na pastę soczewicową z powyższych zdjęć znajdziecie tu – KLIK sprawdziła się do naleśników idealnie! Niestety nie miałam mąki orkiszowej, żeby przetestować, ale proporcje pewnie będą te same 🙂Dla bezglutenowców przepis podstawowy tutaj – KLIK
No to jak – na słono czy na słodko? Ja zawsze rozpisuję różne wersje swoim podopiecznym, więc jeśli szukasz dietetyka, który nie pozbawi Cię takich pyszności to zapraszam do współpracy online!

Może Ci się spodobać również

39 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga Kornacka
    11 czerwca 2015 o 18:49

    Nie pamiętam już czy znalazłam swój przepis na idealne naleśniki, ale nawet jeśli to.. zgubiłam! Przyda się więc nowy do wypróbowania 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    11 czerwca 2015 o 21:00

    Skusiłabym się :>

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    12 czerwca 2015 o 13:03

    Uwielbiam 😀

  • Odpowiedz
    Alexandra
    12 czerwca 2015 o 16:09

    Ile razy próbuję zrobić takie razowe naleśniki do tortilli za każdym razem coś nie tak. Spròbuję następnym razem z Twojego przepisu 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      24 czerwca 2019 o 17:38

      Trzeba dobrze rozgrzać patelnię bo inaczej nie wychodzą

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 czerwca 2015 o 17:26

    ile wychodzi naleśników z podanej porcji?

    • Odpowiedz
      Agata
      12 czerwca 2015 o 21:06

      Dwa, tak jak jest napisane 😉

  • Odpowiedz
    Fitnesowiec
    12 czerwca 2015 o 21:08

    Świetnie wygląda, od razu kojarzy się z FIT jedzeniem 🙂

  • Odpowiedz
    Jeansowe szorty
    15 czerwca 2015 o 07:47

    Uwielbiam naleśniki! Aż mi teraz zrobiłaś smaka ;)!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 sierpnia 2015 o 18:52

    30g mąki ile to łyżek? 🙂
    nie mam wagi kuchennej:(

  • Odpowiedz
    Kasia
    18 sierpnia 2015 o 16:06

    Właśnie zrobiłam naleśniczki ze szpinakiem i kurczakiem. Pyyyszne a najlepsze w nich jest to, że są szybkie i łatwe do zrobienia 😀 super, że podałaś przepis na taką porcję. Łatwo przemnożyć 😉 dziękuję za ten przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 lutego 2016 o 12:55

    Ile ma kalorii taki jeden naleśnik bez dodatków ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 lutego 2016 o 16:36

    pierwszy naleśnik jest jak pierwsze małżeństwo – zawsze nieudany !
    a tak na poważnie: patelnię do naleśników nie używać nigdy do niczego innego.

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      2 kwietnia 2017 o 13:21

      Słyszałam wersję z pierwszym dzieckiem, że zawsze na zmarnowanie 😉

  • Odpowiedz
    Purple Girl
    16 lutego 2016 o 19:07

    Ile kalorii zawierają te naleśniki bez nadzienia?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      3 października 2017 o 21:43

      Napisane jest 177 kcal, czyli 88,5 na naleśnika. Mniej niż 100!

  • Odpowiedz
    Purple Girl
    16 lutego 2016 o 19:07

    Ile kalorii zawierają te naleśniki bez nadzienia?

  • Odpowiedz
    Cydia Apps
    18 lutego 2016 o 22:21

    The Tiara Transformation System : The secret to losing fat and keeping it off for good ! Fit Body
    Youtube Here https://youtu.be/HZfJ6XAEIoE
    Youtube Here https://www.youtube.com/watch?v=HZfJ6XAEIoE

  • Odpowiedz
    Julia Sobczak
    14 kwietnia 2016 o 15:35

    Bardzo dobre, nie dodalam cukru, przez co idealnie nadawaly sie na słdko jak i na słono, czy do warzyw. Usmażyłam bez oleju, ale i tak ładnie odeszły od patelni. Wyszło mi 6 nalesników 😉

  • Odpowiedz
    Paula
    23 kwietnia 2016 o 20:05

    zrobilam dzisiaj – ze szpinakiem 🙂 jutro robię na słodko <3 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 kwietnia 2016 o 12:13

    Czy próbowała Pani zrobić kiedyś naleśniki pieczone w piekarniku? Wiem, że jest taki sposób, to się chyba nazywa naleśniki po fińsku 🙂 Wiem z doświadczenia, że naleśniki z mąki pszennej wychodzą i tak fajnie wyrastają, ciekawa jestem natomiast czy pełnoziarniste (lub zrobione z innych mąk niż pszenna) byłyby równie dobre i przede wszystkim czy wyrosłyby w piekarniku… 🙂

  • Odpowiedz
    guciamal
    22 maja 2016 o 06:11

    Po raz pierwszy w życiu wyszły mi naleśniki zrobione z podanego tu przepisu; nie porwane a nawet podrzuciłam na patelni, aby przewrócić i nadal idealne. Dzięki za fajny przepis. Od pierwszego wypróbowania robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą, nawet pierwszy 🙂

  • Odpowiedz
    Emil Kałużny
    18 czerwca 2016 o 19:56

    Odmierzyłem dokładnie składniki. Naleśniki wyszły pyszne.

  • Odpowiedz
    Kamila
    13 września 2016 o 12:44

    Świetny przepis 🙂
    Zapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
    Uwaga, one odchudzają! 🙂

  • Odpowiedz
    Czuję miętę
    21 września 2016 o 18:06

    zrobiłam! czadzior, tylko trochę mało z tych proporcji 😀

  • Odpowiedz
    Paulina
    2 października 2016 o 17:44

    A więc, skorzystałam właśnie z świeżo zakupionej patelni do naleśników. Dodałam cynamonu i imbiru. Pychota! Będę robić stanowczo częściej – właśnie w tej, pełnoziarnistej wersji. Może z czasem nabiorę wprawy i kolejny się nie rozpadnie 😉

  • Odpowiedz
    Bartek
    3 grudnia 2016 o 14:57

    Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu?

  • Odpowiedz
    moniqnka es
    29 grudnia 2016 o 11:49

    Świetne proporcje, polecam:)

  • Odpowiedz
    naleśniki na słono
    30 grudnia 2016 o 16:29

    Czy to będzie trudne dla początkującego kucharza?

  • Odpowiedz
    Jak zrobić naleśniki
    14 stycznia 2017 o 19:58

    Świetnie wyglądają 🙂

  • Odpowiedz
    Dari
    26 lutego 2017 o 14:47

    przepis super! zachciało mi się naleśników na wytrawnie i zrobiłam z tego przepisu. 70 ml mleka, wbijałam jedno jajko, 3 łyżki mąki pełnoziarnistej i odrobina wody, bo ciasto było trochę za gęste. Wyszły mi z tego 2 duże naleśniki. Bardzo elastyczne, wiec fajnie się zawinęły 🙂 na jeden naleśnik ok pol łyżeczki oleju (u mnie kokosowego). Zrobienie ich, łącznie z umyciem naczyń zajęło mi mniej niż 10 min! Dzięki!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 marca 2017 o 19:51

    Naleśniki z mąki orkiszowej robie z proporcji: 2 jajka, 2dwie szklanki mleka lub wody, 2szklanki mąki. Wychodzi ok 6szt

  • Odpowiedz
    Jaga
    28 kwietnia 2017 o 17:53

    Naleśniki pyszne! u mnie dziś wytrawnie: z kaszą jęczmienną i szpinakiem. Muszę przyznać, że smażenie naleśników nie jest moją mocną stroną, ale z tych jestem bardzo zadowolona! Pozdrawiam, Jagoda 🙂

  • Odpowiedz
    Paweł Pawlukiewicz
    8 czerwca 2017 o 13:26

    Nie wiem jak to się dzieje, ale za każdym razem jak obracam to się rwą…

  • Odpowiedz
    Styx
    16 listopada 2017 o 23:51

    A nie obrazisz się, jak przygotuję je w wersji nie jedno a dwuosobowej? Jako wielki fan naleśników pałaszuję je za dwóch 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 lutego 2018 o 12:02

    Kaloryczność podana jest dla naleśników z mlekiem czy z wodą?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 marca 2018 o 15:32

    Jak każda próba robienia naleśników kończy sie koszem. Tak te od pierwszego do ostatniego wyszły idealne i przepyszne.

  • Odpowiedz
    Chris
    2 kwietnia 2018 o 21:43

    Jako fan naleśników muszę spróbować 😉

  • Napisz komentarz