Zawsze mówię, że nie potrafię smażyć naleśników.
Przez to, że maksymalnie obniżam zawartość mąki i daję więcej jajek, to zazwyczaj wychodzą mi raczej cienkie omlety. Brakowało mi przepisu na "jednoosobowe" naleśniki, mając taką recepturę dużo łatwiej jest panować nad proporcjami składników.
Oczywiście nawet jeśli mieszkacie sami, albo Wasz towarzysz/towarzyszka twierdzą, że po co sypać razową mąkę, skoro prościej użyć zwykłej - nie musicie smażyć tylko 2 naleśników, bo akurat tyle jest Wam na jeden posiłek potrzebne, ponieważ świetnie się mrożą!
Z przepisu wychodzą 2 spore, pełnoziarniste naleśniki, także odpowiednio pomnóżcie sobie składniki, aby wyszło Wam tyle placków ile potrzebujecie, albo chcecie zrobić na zapas.
Przy pełnoziarnistych naleśnikach należy pamiętać o kilku istotnych zasadach:
1) Patelnia musi być BARDZO dobrze rozgrzana, ja rozgrzewam swoją około 2 minut
2) Patelnia powinna być delikatnie posmarowana tłuszczem - wystarczy kilka kropel oleju i pędzelek, łyżka oleju jest nam zupełnie zbędna.
3) Ciasto naleśnikowe każdorazowo przed wlaniem na patelnie powinno zostać ponownie wymieszane, bo mąka opada na dno.
4) Jest pewne prawdopodobieństwo, że pierwszy naleśnik się rozleci - to jakaś klątwa 🙂
Razowe naleśniki - przepis podstawowy
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 177 Kalorie
- 20g Węglowodany
- 6,5g Tłuszcze
- 10g Białko
Składniki
- 1 jajko (L lub ewentualnie M)
- 30 g mąki pszennej razowej (graham) lub żytniej (1850)
- 70 ml wody/mleka
- szczypta soli
- kilka kropel oleju rzepakowego
Przgotowanie
Patelnię dobrze nagrzewamy i lekko natłuszczamy olejem.
Składniki do ciasta naleśnikowego roztrzepujemy, a w razie potrzeby dodajemy zioła lub np. cukier lub cynamon.
Ciasto wlewamy i szybko rozprowadzamy po patelni, smażymy na średnim ogniu z obu stron.
37 komentarzy
Kinga Kornacka
11 czerwca 2015 o 18:49Nie pamiętam już czy znalazłam swój przepis na idealne naleśniki, ale nawet jeśli to.. zgubiłam! Przyda się więc nowy do wypróbowania 🙂
Kamciss
11 czerwca 2015 o 21:00Skusiłabym się :>
Asia FitBlog
12 czerwca 2015 o 13:03Uwielbiam 😀
Alexandra
12 czerwca 2015 o 16:09Ile razy próbuję zrobić takie razowe naleśniki do tortilli za każdym razem coś nie tak. Spròbuję następnym razem z Twojego przepisu 🙂
Anonimowy
12 czerwca 2015 o 17:26ile wychodzi naleśników z podanej porcji?
Agata
12 czerwca 2015 o 21:06Dwa, tak jak jest napisane 😉
Fitnesowiec
12 czerwca 2015 o 21:08Świetnie wygląda, od razu kojarzy się z FIT jedzeniem 🙂
Jeansowe szorty
15 czerwca 2015 o 07:47Uwielbiam naleśniki! Aż mi teraz zrobiłaś smaka ;)!
Anonimowy
8 sierpnia 2015 o 18:5230g mąki ile to łyżek? 🙂
nie mam wagi kuchennej:(
Kasia
18 sierpnia 2015 o 16:06Właśnie zrobiłam naleśniczki ze szpinakiem i kurczakiem. Pyyyszne a najlepsze w nich jest to, że są szybkie i łatwe do zrobienia 😀 super, że podałaś przepis na taką porcję. Łatwo przemnożyć 😉 dziękuję za ten przepis 🙂
Anonimowy
3 lutego 2016 o 12:55Ile ma kalorii taki jeden naleśnik bez dodatków ?
Anonimowy
3 lutego 2016 o 16:36pierwszy naleśnik jest jak pierwsze małżeństwo – zawsze nieudany !
a tak na poważnie: patelnię do naleśników nie używać nigdy do niczego innego.
Anonimowy
2 kwietnia 2017 o 13:21Słyszałam wersję z pierwszym dzieckiem, że zawsze na zmarnowanie 😉
Purple Girl
16 lutego 2016 o 19:07Ile kalorii zawierają te naleśniki bez nadzienia?
Anonimowy
3 października 2017 o 21:43Napisane jest 177 kcal, czyli 88,5 na naleśnika. Mniej niż 100!
Purple Girl
16 lutego 2016 o 19:07Ile kalorii zawierają te naleśniki bez nadzienia?
Cydia Apps
18 lutego 2016 o 22:21The Tiara Transformation System : The secret to losing fat and keeping it off for good ! Fit Body
Youtube Here https://youtu.be/HZfJ6XAEIoE
Youtube Here https://www.youtube.com/watch?v=HZfJ6XAEIoE
Julia Sobczak
14 kwietnia 2016 o 15:35Bardzo dobre, nie dodalam cukru, przez co idealnie nadawaly sie na słdko jak i na słono, czy do warzyw. Usmażyłam bez oleju, ale i tak ładnie odeszły od patelni. Wyszło mi 6 nalesników 😉
Paula
23 kwietnia 2016 o 20:05zrobilam dzisiaj – ze szpinakiem 🙂 jutro robię na słodko <3 🙂
Anonimowy
27 kwietnia 2016 o 12:13Czy próbowała Pani zrobić kiedyś naleśniki pieczone w piekarniku? Wiem, że jest taki sposób, to się chyba nazywa naleśniki po fińsku 🙂 Wiem z doświadczenia, że naleśniki z mąki pszennej wychodzą i tak fajnie wyrastają, ciekawa jestem natomiast czy pełnoziarniste (lub zrobione z innych mąk niż pszenna) byłyby równie dobre i przede wszystkim czy wyrosłyby w piekarniku… 🙂
guciamal
22 maja 2016 o 06:11Po raz pierwszy w życiu wyszły mi naleśniki zrobione z podanego tu przepisu; nie porwane a nawet podrzuciłam na patelni, aby przewrócić i nadal idealne. Dzięki za fajny przepis. Od pierwszego wypróbowania robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą, nawet pierwszy 🙂
Emil Kałużny
18 czerwca 2016 o 19:56Odmierzyłem dokładnie składniki. Naleśniki wyszły pyszne.
Czuję miętę
21 września 2016 o 18:06zrobiłam! czadzior, tylko trochę mało z tych proporcji 😀
Paulina
2 października 2016 o 17:44A więc, skorzystałam właśnie z świeżo zakupionej patelni do naleśników. Dodałam cynamonu i imbiru. Pychota! Będę robić stanowczo częściej – właśnie w tej, pełnoziarnistej wersji. Może z czasem nabiorę wprawy i kolejny się nie rozpadnie 😉
Bartek
3 grudnia 2016 o 14:57Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu?
moniqnka es
29 grudnia 2016 o 11:49Świetne proporcje, polecam:)
naleśniki na słono
30 grudnia 2016 o 16:29Czy to będzie trudne dla początkującego kucharza?
Jak zrobić naleśniki
14 stycznia 2017 o 19:58Świetnie wyglądają 🙂
Dari
26 lutego 2017 o 14:47przepis super! zachciało mi się naleśników na wytrawnie i zrobiłam z tego przepisu. 70 ml mleka, wbijałam jedno jajko, 3 łyżki mąki pełnoziarnistej i odrobina wody, bo ciasto było trochę za gęste. Wyszły mi z tego 2 duże naleśniki. Bardzo elastyczne, wiec fajnie się zawinęły 🙂 na jeden naleśnik ok pol łyżeczki oleju (u mnie kokosowego). Zrobienie ich, łącznie z umyciem naczyń zajęło mi mniej niż 10 min! Dzięki!
Paweł Pawlukiewicz
8 czerwca 2017 o 13:28bardzo śmieszne. Samo smazenie trwa dłużej z rozgrzaniem patelni.
Anonimowy
28 marca 2017 o 19:51Naleśniki z mąki orkiszowej robie z proporcji: 2 jajka, 2dwie szklanki mleka lub wody, 2szklanki mąki. Wychodzi ok 6szt
Jaga
28 kwietnia 2017 o 17:53Naleśniki pyszne! u mnie dziś wytrawnie: z kaszą jęczmienną i szpinakiem. Muszę przyznać, że smażenie naleśników nie jest moją mocną stroną, ale z tych jestem bardzo zadowolona! Pozdrawiam, Jagoda 🙂
Paweł Pawlukiewicz
8 czerwca 2017 o 13:26Nie wiem jak to się dzieje, ale za każdym razem jak obracam to się rwą…
Styx
16 listopada 2017 o 23:51A nie obrazisz się, jak przygotuję je w wersji nie jedno a dwuosobowej? Jako wielki fan naleśników pałaszuję je za dwóch 🙂
Anonimowy
20 lutego 2018 o 12:02Kaloryczność podana jest dla naleśników z mlekiem czy z wodą?
Anonimowy
19 marca 2018 o 15:32Jak każda próba robienia naleśników kończy sie koszem. Tak te od pierwszego do ostatniego wyszły idealne i przepyszne.
Chris
2 kwietnia 2018 o 21:43Jako fan naleśników muszę spróbować 😉