Dawno nie było żadnej frittaty! Ostatnio stwierdziłam, że muszę powrócić do pieczenia moich oszukanych, pizzopodobnych placków, więc zrobiłam sezonową wersję z kalafiorem, ale tym razem bez twarogu. Jak wrzucałam ją do piekarnika to jak zwykle wydawało mi się, że to się nie zapiecze, na pewno się rozleci, przecież to sama woda.. ale jak zwykle wyszła zaskakująco dobrze! Wyśmienicie wręcz! Chyba tęskniłam za smakiem pieczonej papryki.. Idealna na kolacje, koniecznie wypróbujcie 🙂
Frittata z soczewicą, kalafiorem i papryką
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka (L)
- 1/3 sporej, żółtej papryki
- kilka czarnych oliwek
- 35 g czerwonej soczewicy
- 150 g kalafiora
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku
Przgotowanie
Kalafiora podgotowujemy (wciąż powinien być chrupki) w lekko osolonej wodzie.
Równocześnie gotujemy również odrobinę soczewicy.
W między czasie kroimy w kostkę paprykę.
Ugotowanego kalafiora rozdrabniamy/kroimy dość drobno i pozwalamy mu lekko ostygnąć.
Soczewicę odcedzamy i pozostawiamy na sitku aż przestanie być gorąca i całkowicie odcieknie z niej woda.
Wszystkie składniki łączymy w misce z całymi jajkami, przyprawami i ziołami, na końcu dodajemy również połówki oliwek i masę wylewamy do silikonowej formy na tartę (ewentualnie do zwykłej formy na tartę natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozprowadzamy łyżką.
Frittatę pieczemy w 180'C przez 30 minut (zacznie się przypiekać, szczególnie po bokach).
10 komentarzy
Kinga
19 czerwca 2015 o 18:46Smaczne 🙂
Iwona
19 czerwca 2015 o 20:10Nie lubię oliwek, ale z pozostałych składników chętnie wyczarowałabym takie danie 🙂
Ania Mii - CulinaryIsland
20 czerwca 2015 o 19:23Super pomysł na danie kolacyjne 🙂 Bardzo mi się spodobało! 🙂
Hurtownia kosmetyczna
22 czerwca 2015 o 10:21Wygląda cudownie! Świetna inspiracja!
Robal
22 czerwca 2015 o 18:55Kalfior gotuje (ok. 700g) i po ostygnieciu scieram na tarce z o duzych oczkach. Potem przerzucam na sciereczke i wyciskam reszte wody z niego. Potem juz tylko dodatki i jaja. Smaze na odrobini tluszczu na teflonowej patelni. Przewracam jak tortille przy pomoicy talerza. Jedna dosc gruba frittata jest obiadem na 2 osoby. Pycha. A pomysl z soczewica podoba mi sie 🙂
Maja Wierzbicka
23 czerwca 2015 o 19:39wygląda cudownie!:) tyle przepisów tak mało posiłków w ciągu dnia 🙁
Homer
25 czerwca 2015 o 12:34Dzięki za inspirację:)
Ania z dietmap.pl
25 czerwca 2015 o 13:42Soczewica jest super. Świetne źródło żelaza i roślinnego białka. Fajny pomysł na wartościowy obiad w diecie wegetariańskiej!
Bara Malina-Kozak
8 lipca 2015 o 21:00no i jest pomysł, dzięki 🙂
FitHealthyLife
16 lipca 2015 o 11:11Bardzo lubię soczewice 🙂