Bez kategorii

Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i cukinią – obiad w 15 minut!

Dziś kolejny przepis obalający mit, że trzeba mieć dużo czasu, żeby się zdrowo odżywiać. Nic podobnego!  Tym razem na talerzu niepalona kasza gryczana i pieczarki, które ostatnio weszły na top listę moich ulubionych dodatków do obiadu. Poniższe danie możecie również wykonać w wersje wege z dodatkiem tofu, a także z innym mięsem np. wołowiną czy chudym schabem. Niepalona kasza gryczana jest nie tylko zdrowsza od tej "klasycznej", ale też ma dużo mniej intensywny smak, więc będzie jak znalazł dla tych, którzy wciąż nie mogą się do niej przekonać!

Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

Drukuj przepis

Składniki

  • 50 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 3 średnie pieczarki
  • 100 g cukinii (kawałek około 10 cm)
  • 1 mały pomidor
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz, łagodna papryka
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przgotowanie

1

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

2

Kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry, tak samo cukinię (plastry przekrawamy raz jeszcze na połówki), a cebule siekamy w kostkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem, odrobina papryki i ziołami prowansalskimi.

3

Dobrze rozgrzaną patelnię skrapiamy delikatnie oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa, pieczarki oraz mięso i całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

4

Po około 10 minutach podnosimy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojone w ćwiartki pomidory i na małym ogniu "smażymy" jeszcze kilka chwil, do momentu aż pomidory będą już ciepłe.

5

Do ugotowanej kaszy dodajemy odrobinę oregano, nakładamy ją do głębokiego talerza, a na środek nakładamy zawartość patelni. Całość opcjonalnie posypujemy większa ilością ziół i świeżo zmielonego pieprzu.

Dla chcącego nic trudnego! Także poznajcie inną odsłonę „fast food” 🙂

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    31 maja 2015 o 16:46

    Świetny pomysł 😉

  • Odpowiedz
    Blog Świat Gastronomii
    31 maja 2015 o 16:49

    Fajny przepis 🙂 Racja, że nie trzeba mieć dużo czasu do zdrowego odżywiania. Potwierdzam to jako żywieniowiec.
    Serdecznie Pozdrawiam !
    Patryk – blog Świat Gastronomii

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 maja 2015 o 17:00

    Fajnie wygląda smakowicie wygląda

  • Odpowiedz
    Iwona
    31 maja 2015 o 20:02

    Uwielbiam wszystkie te składniki, więc propozycja idealna dla mnie 🙂

  • Odpowiedz
    Aleksandra Fic
    1 czerwca 2015 o 15:35

    Szybko i smacznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Alexandra
    1 czerwca 2015 o 15:42

    Lubię mieć w zanadrzu takie przepisy 😉 Szybko, zdrowo, smacznie i niedrogo!

  • Odpowiedz
    Maciej
    2 czerwca 2015 o 15:47

    Uwielbiam kaszę gryczaną, ale zawsze miałem problem z tym jak ją przyrządzić i doprawić. Oczywiście jakieś sosy itp. znam, ale ten przepis naprawde przypadł mi do gustu.

  • Odpowiedz
    Buty do tańca
    3 czerwca 2015 o 08:13

    Pyszności!

  • Odpowiedz
    Airweheel
    4 czerwca 2015 o 20:44

    Kasza gryczana to mój hit – także przepis wprost dla mnie 🙂

  • Odpowiedz
    Psychomedic
    5 czerwca 2015 o 11:41

    Takie połączenie to mój faworyt. Chociaż zapewne kaszę gryczaną zastąpiłabym jakąś inną kaszą.

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    5 czerwca 2015 o 18:27

    Właśnie taki obiad za mną chodzi. Bardzo prosto, szybko, a jak pysznie 😀

  • Odpowiedz
    Aneta
    9 czerwca 2015 o 21:51

    Na to właśnie mam ochotę 🙂

  • Odpowiedz
    Łukasz Katowice
    10 czerwca 2015 o 14:31

    Proste szybkie tanie – takich dań szukam 🙂

  • Odpowiedz
    Basia
    13 czerwca 2015 o 11:16

    Zrobiłam już dwa razy, ale z pęczakiem, bo akurat mam go w domu. PYCHOTA ;))))!!!

  • Odpowiedz
    Basia
    13 czerwca 2015 o 11:48

    Zrobiłam już dwa razy, ale z pęczakiem, bo akurat mam go w domu. PYCHOTA ;))))!!!

  • Odpowiedz
    ewa janas
    15 czerwca 2015 o 09:10

    Uwiwelbiam kasze gryczana i bardzo czesto ja jem tylko nie raz nie mam pomysłu z czym ja jesc .

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    16 czerwca 2015 o 15:16

    Genialny pomysł.

  • Odpowiedz
    kasia
    10 lipca 2015 o 18:29

    pyszne jest

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 lipca 2015 o 17:26

    Czy można dodać mięso gotowane?

  • Napisz komentarz