Dziś kolejny przepis obalający mit, że trzeba mieć dużo czasu, żeby się zdrowo odżywiać. Nic podobnego! Tym razem na talerzu niepalona kasza gryczana i pieczarki, które ostatnio weszły na top listę moich ulubionych dodatków do obiadu. Poniższe danie możecie również wykonać w wersje wege z dodatkiem tofu, a także z innym mięsem np. wołowiną czy chudym schabem. Niepalona kasza gryczana jest nie tylko zdrowsza od tej "klasycznej", ale też ma dużo mniej intensywny smak, więc będzie jak znalazł dla tych, którzy wciąż nie mogą się do niej przekonać!
Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i cukinią
Drukuj przepisSkładniki
- 50 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 3 średnie pieczarki
- 100 g cukinii (kawałek około 10 cm)
- 1 mały pomidor
- 120 g piersi z kurczaka
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz, łagodna papryka
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przgotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry, tak samo cukinię (plastry przekrawamy raz jeszcze na połówki), a cebule siekamy w kostkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem, odrobina papryki i ziołami prowansalskimi.
Dobrze rozgrzaną patelnię skrapiamy delikatnie oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa, pieczarki oraz mięso i całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Po około 10 minutach podnosimy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojone w ćwiartki pomidory i na małym ogniu "smażymy" jeszcze kilka chwil, do momentu aż pomidory będą już ciepłe.
Do ugotowanej kaszy dodajemy odrobinę oregano, nakładamy ją do głębokiego talerza, a na środek nakładamy zawartość patelni. Całość opcjonalnie posypujemy większa ilością ziół i świeżo zmielonego pieprzu.
19 komentarzy
Kinga
31 maja 2015 o 16:46Świetny pomysł 😉
Blog Świat Gastronomii
31 maja 2015 o 16:49Fajny przepis 🙂 Racja, że nie trzeba mieć dużo czasu do zdrowego odżywiania. Potwierdzam to jako żywieniowiec.
Serdecznie Pozdrawiam !
Patryk – blog Świat Gastronomii
Anonimowy
31 maja 2015 o 17:00Fajnie wygląda smakowicie wygląda
Iwona
31 maja 2015 o 20:02Uwielbiam wszystkie te składniki, więc propozycja idealna dla mnie 🙂
Aleksandra Fic
1 czerwca 2015 o 15:35Szybko i smacznie! 🙂
Alexandra
1 czerwca 2015 o 15:42Lubię mieć w zanadrzu takie przepisy 😉 Szybko, zdrowo, smacznie i niedrogo!
Maciej
2 czerwca 2015 o 15:47Uwielbiam kaszę gryczaną, ale zawsze miałem problem z tym jak ją przyrządzić i doprawić. Oczywiście jakieś sosy itp. znam, ale ten przepis naprawde przypadł mi do gustu.
Buty do tańca
3 czerwca 2015 o 08:13Pyszności!
Airweheel
4 czerwca 2015 o 20:44Kasza gryczana to mój hit – także przepis wprost dla mnie 🙂
Psychomedic
5 czerwca 2015 o 11:41Takie połączenie to mój faworyt. Chociaż zapewne kaszę gryczaną zastąpiłabym jakąś inną kaszą.
studentka_na_diecie
5 czerwca 2015 o 18:27Właśnie taki obiad za mną chodzi. Bardzo prosto, szybko, a jak pysznie 😀
Aneta
9 czerwca 2015 o 21:51Na to właśnie mam ochotę 🙂
Łukasz Katowice
10 czerwca 2015 o 14:31Proste szybkie tanie – takich dań szukam 🙂
Basia
13 czerwca 2015 o 11:16Zrobiłam już dwa razy, ale z pęczakiem, bo akurat mam go w domu. PYCHOTA ;))))!!!
Basia
13 czerwca 2015 o 11:48Zrobiłam już dwa razy, ale z pęczakiem, bo akurat mam go w domu. PYCHOTA ;))))!!!
ewa janas
15 czerwca 2015 o 09:10Uwiwelbiam kasze gryczana i bardzo czesto ja jem tylko nie raz nie mam pomysłu z czym ja jesc .
FitHealthyLife
16 czerwca 2015 o 15:16Genialny pomysł.
kasia
10 lipca 2015 o 18:29pyszne jest
Anonimowy
27 lipca 2015 o 17:26Czy można dodać mięso gotowane?