Bez kategorii

Bezmleczne śniadanie cz II – owsianka sezamowa z suszoną figą

Ostatnio co raz częściej w zgłoszeniach od moich klientów spotykam się z nietolerancją zarówno mleka krowiego jak i wszystkich produktów mlecznych. Nie wspomnę już o kosmicznie szerokiej grupie osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, a za razem eliminujących w swojej diecie ten produkt. Uświadamiam sobie wtedy, że brakuje mi zdecydowanie przepisów na śniadania bez mleka/produktów mlecznych, bo ja sama mlekopijem jestem i jak na starość nabawię się nietolerancji laktozy to będzie mi bardzo smutno. Dlatego też dziś kolejne śniadanie "na wodzie" bez korzystania z alternatywnych mlek roślinnych. Lubicie sezamki? Chałwę? To coś dla Was!

Owsianka sezamowa z suszoną figą, bez mleka

Drukuj przepis

Składniki

  • 50 g płatków (mieszanka owsianych i żytnich)
  • 100 ml wrzątku
  • 1/2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżka uprażonych nasion (mieszanka sezamu i słonecznika)
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 dużej, suszonej figi

Przgotowanie

1

Płatki zalewamy w miseczce wrzątkiem, odstawiamy pod talerzykiem do napęcznienia.

2

Do przygotowanych płatków dodajemy tahini oraz miód, mieszamy, następnie dodajemy również jabłko utarte na dużych oczkach tarki (ja mimo ucierania nie obieram ze skórki).

3

Na suchej patelni prażymy sezam oraz słonecznik, posypujemy nim przygotowaną owsiankę, a na wierzchu układamy plasterki suszonej figi.

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Fit Avelina
    14 maja 2015 o 09:58

    mogłaby Pani pisać także jak w łyżkach? bo nie znam się na gramach 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      14 maja 2015 o 19:26

      1 łyżka = 10 g płatków owsianych/żytnich 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 maja 2015 o 10:00

    co można zrobić z otrebami owsianymi?:( bo mam i nie wiem co zrobić,niech Pani coś wymyśli 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 maja 2015 o 10:02

    Witam, ja mam prośbę, stworzyła by Pani bułki z otrębów owsianych dla osób odchudzających się? bo mam i nie wiem co z nimi zrobić,byłabym wdzięczna!:)

  • Odpowiedz
    Marta
    14 maja 2015 o 13:19

    Uwielbiam takie śniadania. Super blog. Będę pojawiać się na nim częściej

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    14 maja 2015 o 15:08

    Pychotka ;-))

  • Odpowiedz
    Ala Z
    14 maja 2015 o 15:44

    Nie muszę unikać mleka, ale czasami wole zjeść taką wersję. Jak dla mnie super, na pewno wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Paulina
    14 maja 2015 o 16:20

    co można użyć zamiast tahini

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    14 maja 2015 o 16:57

    świetna owsianka, pożywna i ta słodycz, którą dają figi jest super!

  • Odpowiedz
    porannie
    14 maja 2015 o 17:48

    Idealnie trafiłaś w moje smaki 😀

  • Odpowiedz
    Iwona
    14 maja 2015 o 19:39

    Akurat sezamków i chałwy nie lubię, ale tahini czy sezam w "czystej" postaci ubóstwiam 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 maja 2015 o 21:03

    Tylko taka malunka procja. Raczej na przekąskę niż na śniadanie!

  • Odpowiedz
    kocie-smaki
    15 maja 2015 o 05:43

    ja również do mlekopijców należę – strach pomyśleć co by było bez nabiału.. ale patrząc na tą owsiankę – byłoby pewnie równie smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Papaja
    15 maja 2015 o 11:47

    Na Twoich zdjęciach wygląda to bardzo apetycznie, ale ogólnie nie mogę przyzwyczaić się do owsianki bez mleka (chociaż podejrzewam, że mleko, którego używam nawet nie stało koło takiego prawdziwego;-)
    Za to moja babcia uwielbia otręby na wodzie (dla mnie nie do przejścia:-)

  • Odpowiedz
    Buty do tańca
    15 maja 2015 o 13:25

    Śniadanie na medal 😉

  • Odpowiedz
    Alexandra
    15 maja 2015 o 14:42

    Rewelacyjnie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Kasia
    17 maja 2015 o 09:46

    Wygląda pysznie, ale bez mleka no nie wiem. Spróbuję, a może zasmakuje 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 maja 2015 o 19:09

    czemu używa Pani mąki pszennej?
    ona jest zdrowa?:)
    pozdrawiam!:)

  • Odpowiedz
    Anna Bochenek
    18 maja 2015 o 20:19

    Owsianki z tahini jeszcze nie próbowałam, ale jak to się mówi do odważnych świat należy!

  • Odpowiedz
    Biowitalni
    23 maja 2017 o 17:27

    Kolejna przepyszna owsianka do wypróbowania!

  • Odpowiedz
    trejdoo
    26 czerwca 2017 o 08:35

    przepis super na pewno wykorzystam i zrobię dzieciakom 🙂 ja niestety nie mogę jeść owsianki, nie wiem dlaczego ale staje mi w gardle

  • Odpowiedz
    Slim Express
    29 marca 2018 o 14:47

    Super, bo niestety zostałam zmuszona, do pożegnania się z mlekiem. Nie miałam pomysłu na owsiankę bez niego.

  • Napisz komentarz