Ostatnio co raz częściej w zgłoszeniach od moich klientów spotykam się z nietolerancją zarówno mleka krowiego jak i wszystkich produktów mlecznych. Nie wspomnę już o kosmicznie szerokiej grupie osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, a za razem eliminujących w swojej diecie ten produkt. Uświadamiam sobie wtedy, że brakuje mi zdecydowanie przepisów na śniadania bez mleka/produktów mlecznych, bo ja sama mlekopijem jestem i jak na starość nabawię się nietolerancji laktozy to będzie mi bardzo smutno. Dlatego też dziś kolejne śniadanie "na wodzie" bez korzystania z alternatywnych mlek roślinnych. Lubicie sezamki? Chałwę? To coś dla Was!
Owsianka sezamowa z suszoną figą, bez mleka
Drukuj przepisSkładniki
- 50 g płatków (mieszanka owsianych i żytnich)
- 100 ml wrzątku
- 1/2 łyżeczki pasty tahini
- 1 łyżka uprażonych nasion (mieszanka sezamu i słonecznika)
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 dużej, suszonej figi
Przgotowanie
Płatki zalewamy w miseczce wrzątkiem, odstawiamy pod talerzykiem do napęcznienia.
Do przygotowanych płatków dodajemy tahini oraz miód, mieszamy, następnie dodajemy również jabłko utarte na dużych oczkach tarki (ja mimo ucierania nie obieram ze skórki).
Na suchej patelni prażymy sezam oraz słonecznik, posypujemy nim przygotowaną owsiankę, a na wierzchu układamy plasterki suszonej figi.
22 komentarze
Fit Avelina
14 maja 2015 o 09:58mogłaby Pani pisać także jak w łyżkach? bo nie znam się na gramach 🙁
Agata
14 maja 2015 o 19:261 łyżka = 10 g płatków owsianych/żytnich 🙂
Anonimowy
14 maja 2015 o 10:00co można zrobić z otrebami owsianymi?:( bo mam i nie wiem co zrobić,niech Pani coś wymyśli 🙂
Anonimowy
14 maja 2015 o 10:02Witam, ja mam prośbę, stworzyła by Pani bułki z otrębów owsianych dla osób odchudzających się? bo mam i nie wiem co z nimi zrobić,byłabym wdzięczna!:)
Marta
14 maja 2015 o 13:19Uwielbiam takie śniadania. Super blog. Będę pojawiać się na nim częściej
Kinga Łucja
14 maja 2015 o 15:08Pychotka ;-))
Ala Z
14 maja 2015 o 15:44Nie muszę unikać mleka, ale czasami wole zjeść taką wersję. Jak dla mnie super, na pewno wypróbuję 🙂
Paulina
14 maja 2015 o 16:20co można użyć zamiast tahini
Magdalena Kuchaja
14 maja 2015 o 16:57świetna owsianka, pożywna i ta słodycz, którą dają figi jest super!
porannie
14 maja 2015 o 17:48Idealnie trafiłaś w moje smaki 😀
Iwona
14 maja 2015 o 19:39Akurat sezamków i chałwy nie lubię, ale tahini czy sezam w "czystej" postaci ubóstwiam 🙂
Anonimowy
14 maja 2015 o 21:03Tylko taka malunka procja. Raczej na przekąskę niż na śniadanie!
kocie-smaki
15 maja 2015 o 05:43ja również do mlekopijców należę – strach pomyśleć co by było bez nabiału.. ale patrząc na tą owsiankę – byłoby pewnie równie smacznie 🙂
Papaja
15 maja 2015 o 11:47Na Twoich zdjęciach wygląda to bardzo apetycznie, ale ogólnie nie mogę przyzwyczaić się do owsianki bez mleka (chociaż podejrzewam, że mleko, którego używam nawet nie stało koło takiego prawdziwego;-)
Za to moja babcia uwielbia otręby na wodzie (dla mnie nie do przejścia:-)
Buty do tańca
15 maja 2015 o 13:25Śniadanie na medal 😉
Alexandra
15 maja 2015 o 14:42Rewelacyjnie wygląda 🙂
Kasia
17 maja 2015 o 09:46Wygląda pysznie, ale bez mleka no nie wiem. Spróbuję, a może zasmakuje 🙂
Anonimowy
18 maja 2015 o 19:09czemu używa Pani mąki pszennej?
ona jest zdrowa?:)
pozdrawiam!:)
Anna Bochenek
18 maja 2015 o 20:19Owsianki z tahini jeszcze nie próbowałam, ale jak to się mówi do odważnych świat należy!
Biowitalni
23 maja 2017 o 17:27Kolejna przepyszna owsianka do wypróbowania!
trejdoo
26 czerwca 2017 o 08:35przepis super na pewno wykorzystam i zrobię dzieciakom 🙂 ja niestety nie mogę jeść owsianki, nie wiem dlaczego ale staje mi w gardle
Slim Express
29 marca 2018 o 14:47Super, bo niestety zostałam zmuszona, do pożegnania się z mlekiem. Nie miałam pomysłu na owsiankę bez niego.